loader
Foto

Galerie foto

Florian Petrică în lupta cu flăcările

Voluntar în campania Ştirilor TVR „Ajută România!”, jurnalistul TVR s-a alăturat echipei de la Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă din oraşul Voluntari.

 

După un incendiu, presa vorbeşte de obicei mai mult despre targedia oamenilor afectaţi şi prea puţin despre cei care au stins flăcările. În timp ce lumea fuge de foc, pompierii fug LA foc. Mai mult, unii o fac fără să fie plătiţi, adică voluntar! Iniţiativa este poate greu de înţeles pentru cei mai mulţi dintre noi. Jurnalistul Florian Petrică, moderatorul Ediţiilor speciale de la TVR News, a vrut să afle totuşi ce îi mână în lupta cu flăcările pe voluntari, aşa că s-a implicat în campania Ştirilor TVR „Ajută România!”, alăturându-se pentru o zi echipei de la Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă, situat la 10 kilometri de Bucureşti, în oraşul... Voluntari.

„În alte ţări, mai ales în cultura occidentală, pompierii sunt priviţi ca adevăraţi eroi în viaţă. Cu siguranţă, şi cei din România ar merita mai multă atenţie! Ziua petrecută alături de ei mi-a arătat cu câtă dedicare, implicare şi seriozitate îşi desfăşoară activitatea, cât de minuţioasă este pregătirea zilnică pe care o fac şi cu câtă discreţie, la ieşirea din tură, devin anonimi şi prea puţin apreciaţi”, declară Florian Petrică.

Când lângă tine izbucneşte un incendiu, numeri fiecare secundă până când vin pompierii. Iar dacă prima staţie de pompieri este la zeci de kilometri distanţă, ştii că focul va mistui aproape tot înainte să fie stins. Ca să se păzească de pericol, în localităţile mici oamenii s-au organizat singuri, să poată interveni înainte să ajungă pompierii. La Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă din oraşul Voluntari, 12 oameni sunt pregătiţi oricând, pentru orice.

O oră, în fiecare zi, pompierii voluntari studiază în detaliu particularităţile aparaturii pe care o folosesc la intervenţii. Apoi trec la antrenamentul fizic, contracronmetru. O sută de metri parcurşi în 35 de secunde - este provocarea pe care, dacă nu o trec, pompierii nu intră în dispozitivul de luptă. Un lanţ de intervenţie rapidă, în care fiecare verigă este importantă.

La începutul anului, un incendiu a izbucnit la un depozit de mărfuri din Voluntari. La temperaturi de peste o mie de grade, care au îndoit stâlpii de oţel, cei 24 de pompieri din echipă s-au luptat cu flăcările timp de 12 ore. Majoritatea, voluntar...

Telespectatorii TVR 1 pot urmări vineri, 8 noiembrie, la Telejurnalul de la ora 20.00, reportajul realizat de Florian Petrică. El poate fi văzut, la fel ca şi celelalte reportaje ale campaniei „Ajută România!”, online, pe http://stiri.tvr.ro/ajutaromania.html.

Despre campania „Ajută România!”

Atitudinea este prima calitate prin care se distinge un om care reuşeste de altul care eşuează. Dar, până a ajunge acolo, e nevoie de gesturi simple. Unul dintre ele este acela de a oferi. Din proprie iniţiativă, dezinteresat, irevocabil şi sincer. Prin reportaje, dezbateri, opinii şi perseverenţă în susţinerea unei cauze, jurnaliştii Ştirilor TVR au demarat campania „Ajută România!”, prin care îşi propun să arate românilor că pot fi generoşi cu timpul, priceperea, experienţa şi inteligenţa lor.

Până în prezent, Mihai Constantin, Ligia Munteanu, Mihai Rădulescu, Mirela Nagâţ, Alina Stancu, Lucian Pîrvoiu, Teodora Popa, Adrian Bucur şi Dorina Florea, Mircea Radu, Oana Dobrescu au fost şi ei voluntari, ajutând câţiva tineri proveniţi din centre de plasament să-şi găsească locuinţe confortabile şi primitoare, împărţind alimente sinistraţilor din satele afectate de inundaţii, îndrumând artiştii la Festivalul George Enescu, ajutând medicii de pe Salvare sau mamele sociale de la SOS Satele Copiilor, căutând copiii dispăruţi, convingând oamenii să adopte maidanezi, ajutând la reabilitarea unei şcoli sau gătind pentru cei nevoiaşi. Rând pe rând, prezentatorii TVR se implică personal în activităţi de voluntariat. Ei vor să se înscrie, astfel, printre cei care au înţeles că schimbarea pleacă de la fiecare dintre noi.

 

Pentru mai multe detalii despre campania „Ajută România!” accesaţi www.stiriletvr.ro, secţiunea „Campanie”.

11:00 Vedeta familiei

* Sezonul campionilor

*Talent-show în care protagonişti sunt copiii

Prezintă: Florina Constantinescu și Costin Desliu

Toti cei 32 de campioni au dovedit ca sunt cei mai buni si ca merita trofeul emisiunii oferit de juriul de profesionisti.

Acum este momentul sa castige inimile oamenilor obisnuiti(medici, profesori, manageri, ingineri, studenti, asistentietc..)

Cei care vor decide cine merita marele premiu si titlul“Campionul publicului” sunt 12 jurati, oameni obisnuiti, care nu au specializare in domeniul muzical.

Jurnalist Iulia IoaniţoaiaRegia artistică Dan Manoliu

Producător Monica Mihai

12:30 Vis sau realitate? (R)

Prezintă Sebastian Felix Topescu

Regizor Iulia Stoian

Producător tv Mihai Răzuş

(Reluare)
 
Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci, gazdele campaniei „Omul anului” la TVR

Din 25 aprilie, în fiecare joi, de la ora 18.00, la TVR 1, Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci ne prezintă câte două reportaje-portret ale ...

„Cred că trăim vremuri grozave ca să faci teatru”! – Regizorul Thomas Ostermeier în dialog cu Cătălin Ştefănescu, la „Garantat 100%”

Repetiţii, actori, creaţie, clişeu, teatru, relevanţă, pasiune, spectacol, succes, spaţiu, joc, perspectivă asupra lumii... O discuţie ...

Serialul coreean „Floarea nopţii”, producţie 2024, se vede la TVR 1

Din 23 aprilie, urmărim aventurile frumoasei Jo Yeo-Hwa, o tânără văduvă care refuză să se conformeze tradiţiilor absurde ale vremii şi trăieşte ...

 

#tvr1