loader
Foto

Frământările din sistemul judiciar la masa întrebărilor, în „Ultima ediţie”

Ovidiu Buduşan, coordonatorul primei unităţi anticorupţie din România, Andreea Ciucă, preşedinte AMR şi Robert Cazanciuc, preşedinte al Comisiei Juridice din Senat au discutat cu jurnalistul TVR Claudiu Lucaci duminică, 3 septembrie, la ora 14.30, la TVR 1 şi pe TVR+.

 

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Discutat şi controversat atât pe plan intern, cât şi la nivel internaţional, proiectul de modificare a legilor Justiţiei iniţiat de ministrul Tudorel Toader a intrat în linie dreaptă, aşa cum a fost conceput. Ministrul Justiţiei a trimis deja modificările la CSM, în ciuda nemulţumirilor membrilor Inspecţiei Judiciare, a îngrijorării exprimate de instituţii precum Ambasadele Statelor Unite şi Germaniei, dar şi reprezentanţa Comisiei Europene la Bucureşti, a reacţiilor negative venite din partea opoziţiei sau a protestelor străzii. Tensiunile din sistemul judiciar şi recentele disensiuni din Consiliul Superior al Magistraturii fac subiectele discuţiei lui Claudiu Lucaci cu invitaţii săi, pe 3 septembrie, la Ultima ediţie. Emisiunea ce pune punct săptămânii de ştiri se vede în direct la TVR 1 şi online, pe TVR+, la ora 14.30, imediat după Telejurnalul de prânz.

Ovidiu Buduşan, coordonatorul primei unităţi anticorupţie din România, considerat de organizaţia Legal 500 drept cel mai bun avocat pe cazuri de corupţie la nivel înalt din România, se va afla în platou, alături de jurnalistul TVR, la această ediţie a emisiunii. De asemenea, telespectatorii vor afla opiniile judecătoarei Andreea Ciucă, preşedinte al Asociaţiei Magistraţilor din România şi ale fostului ministru al Justiţiei Robert Cazanciuc, preşedinte al Comisiei Juridice din Senat, prin intervenţii telefonice în direct la Ultima ediţie.

Proiectul privind modificarea legilor Justiţiei este, conform reacţiei purtătorului de cuvât al Inspecţiei Judiciare, în contradicţie cu necesitatea asigurării autonomiei instituţionale a acesteia. Potrivit propunerilor din actul normativ, Inspecţia Judiciară va fi trecută în subordinea Ministerului Justiţiei. De asemenea, preşedintelui ţării i se va lua dreptul de a numi şefii parchetelor. El va avea un cuvânt de spus doar în ce-l priveşte pe şeful Curţii Supreme. Şefii parchetelor vor fi numiţi de CSM, la propunerea ministrului Justiţiei. Proiectul mai propune şi creşterea vechimii pentru promovarea ca judecător la ÎCCJ de la 15 la 18 ani şi eliminarea probei scrise din cadrul concursului de promovare în această funcţie.

Tot în Ultima ediţie de duminică, Claudiu Lucaci mai pune în discuţie noua politică fiscală a Guvernului, precum şi ancheta DNA privind prejudiciile de milioane de euro la CNAS.

Într-o lume care trăieşte şi gândeşte „la secundă”, deciziile care ne afectează viitorul par a fi lovite de vremelnicia pasiunilor şi trăirilor de moment. Analiza este înlocuită de păreri, iar reperul pare o simplă ţintă în mişcare. În acest context, Ştirile TVR aduc în programul TVR 1 Ultima ediţie, o dezbatere a ideilor, aşezată şi fără agresivitate, cu şi despre România. Jurnalistul TVR Claudiu Lucaci ne propune să încheiem săptămâna cu o radiografie a stării naţiunii şi a întâmplărilor care ne-au influenţat viaţa de zi cu zi. Finala evenimentelor săptămânii se dispută în Ultima ediţie, duminica, de la ora 14.30, la TVR 1 şi online, pe TVR+.

20:55 Meteo

21:00 Câştigă România!

* Prezintă Virgil Ianţu

Virgil Ianţu şi echipa sa continuă să aducă în faţa telespectatorilor oameni deștepți și bine pregătiți, români excepționali din toate categoriile sociale,

care şi-au croit destinul prin forța educației.

Şi, pentru că suntem în anul Jocurilor Olimpice, în fiecare ediţie a acestui sezon, întrebarea „Câștigă România!” va fi despre sportivii români şi performanțe olimpice remarcabile.

Producători: Diana Pascal, Vanda Liche

Quiz manager Cătălina Filip

 
De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” ...

Luni, la „Români universali”: omul apelor deschise, Avram Iancu

Pe 29 aprilie, Cristian Tabără ne face cunoştinţă cu bibliotecarul din Petroșani care deține recordul național la înot de anduranță. Un episod în ...

Un film românesc la Moscova - posibil măr al discordiei, Alaska de la ruși la americani, subminarea încrederii românilor în armată, ameninţări cu ...

 

#tvr1