loader
Foto

Galerie foto

Gala Premiilor UNITER - în direct la TVR 1, TVR 3, TVRi şi TVR Moldova

Luni, 7 mai, de la ora 20.00, TVR 1, TVR 3, TVRi, TVR Moldova și TVR+ transmit în direct de la Alba Iulia cea de-a 26-a ediţie a Galei Premiilor Uniter 2018. Pe parcursul a aproximativ patru ore, vom fi martorii unui eveniment memorabil, organizat în An Centenar în Cetatea Alba Carolina, la care peste 3000 de invitaţi şi-au anunţat prezenţa pentru a sărbători performanţa în Teatrul românesc.

 

Gala Premiilor UNITER, cel mai important eveniment ale lumii noastre teatrale, se va desfăşura într-un pavilion amplasat pe esplanada dintre Catedrala Arhiepiscopală şi Catedrala Romano-Catolică, special construit pentru acest eveniment.

Conform statutului Uniunii Teatrale din România, Senatul UNITER acordă în cadrul Galei Premiilor UNITER premiul de excelenţă, premiile pentru întreaga activitate şi 3 premii speciale. Acestea se adaugă premiilor ce vor fi oferite la următoarele categorii: Debut, Cel mai bun spectacol de teatru radiofonic, Cel mai bun spectacol de teatru TV, Premiul pentru critică de teatru, Cea mai bună scenografie, Cea mai bună actriţă în rol secundar, Cel mai bun actor în rol secundar, Cea mai bună actriţă în rol principal, Cel mai bun actor în rol principal, Cea mai bună regie, Cel mai bun spectacol.

Juriul care a decis laureaţii la fiecare categorie a fost format din: Dragoş Buhagiar, Marina Constantinescu, Marcel Iureş, Ana Ularu şi Alexa Visarion, iar spectacolele care au intrat în selecţie au fost cele care au avut premiera în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2017.

Gazda evenimentului va fi actorul şi regizorul Ion Caramitru.

 

18:00 Ţară, ţară, cine eşti?

Moderator Mădălina Dobrovolschi

“Țară, țară, cine ești?” aduce în prim plan oameni care găsesc soluții funcționale pentru comunități şi prezintă soluții care, dacă ar fi multiplicate la nivelul întregii societăți, ar ameliora imaginea României.

Emisiunea propune o perspectivă inedită pe piața media din România, aceea a jurnalismului bazat pe soluții, pentru că, deși pornește de la statistici negative, în care România nu arată deloc bine, emisiunea aduce în studio oameni care construiesc și implementează soluții.

* Copiii bolnavi transportaţi de asociaţia Blondie în străinătate

Invitate: Adelina Toncean-Asociatia Blondie şi Irina Margarint, medic

Producător Ioana Mureşan

18:59 Teleenciclopedia

* SANDRO BOTTICELLI. ALEGORIA PRIMĂVERII (ep.3)

Artistului florentin i s-a spus Botticelli, datorită poreclei pe care o avea fratele său mai mare-Botticello, adică Butoiaș. Patronimul autentic era... Filipepi, iar numele de botez, Alessandro, prescurtat Sandro. Și-a început ucenicia devreme, sub supravegherea altui frate, giuvaergiu... Însă, pentru că îi plăcea să deseneze, a fost încredințat pictorului Fillippo Lippi, iar, de la treisprezece ani, a început să lucreze în atelierul faimosului Andrea del Verrocchio, unde se afla și tânărul Leonardo da Vinci. Acolo a realizat Sandro Botticelli primele sale picturi, visând la frumusețea ideală... Apoi, a ajuns protejatul lui... Lorenzo Magnificul. Primavera, alegoria executată de sensibilul Botticelli în tempera, pe panou de lemn, cândva între 1477-1486, ne dezvăluie subtile secrete artistice (sau... din culisele vieții politice și culturale) și va dăinui cât timp va exista orașul pe care-l celebrează-Florența, leagănul și nucleul Renașterii...

1917: UN AN, DOUĂ REVOLUŢII (ep. 3)

Pe 2 martie 1917, în orășelul Pskov, la circa 300 de kilometri distanță de capitala Petrograd, lipsit de sprijinul Dumei și al armatei, țarul Nicolae al II-lea recunoștea victoria revoluționarilor și semna actul de abdicare, pentru „binele patriei”. L-a numit succesor pe fratele său, Marele Duce Mihail, nu pe Alexei, fiul bolnav, în vârstă de numai 13 ani. A doua zi, ducele refuza „înscăunarea”, conștient că instituția monarhică pierduse atât susținerea populară, cât și poziția de reprezentantă a Mamei Rusia.

INSTRUMENTE MUZICALE (ep. 7)

Când atenționăm pe cineva, îi spunem (mai în glumă, mai în serios) „să nu întindă coarda”, iar emoţiile ne ating „coarda sensibilă”. Fie că vorbim despre sentimente sau cântece, „misiunea” coardelor este să vibreze-lovite delicat cu degetele, atinse cu un fragment din corn de animal, un ciocănel ori un arcuş. Dar sunetele astfel obținute sunt aproape imperceptibile. De aceea, coardele sunt „atașate” unei cutii goale care amplifică vibrația. O chitară, o mandolină sau un violoncel se identifică după forma cutiei de rezonanță.

MAMIFERE MARINE (ep. 3)

Cașaloții (Physeter macrocephalus) populează toate oceanele lumii, dar în apele antarctice, între 40 și 50 de grade latitudine sudică, se aventurează doar masculii. Câţiva carnivori înfometaţi așteaptă ca pescarii să-şi coboare paragatele lungi de kilometri, ştiind că vor putea „subtiliza” din captura de cod patagonian Dissostichus eleginoides-o delicatesă pe piața asiatică şi nu numai.

Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca

Producător Oana Haşegan

AUDIENŢA GENERALA (AG)

 
Cum se dezbate partajul succesoral?

Cum se dezbate partajul succesoral?

publicat: sâmbătă, 20 aprilie 2024

Ce este partajul succesoral și cine moștenește averea în familie după un deces? Cine poate solicita ieșirea din indiviziune? Care este Instanța ...

Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci, gazdele campaniei „Omul anului” la TVR

Din 25 aprilie, în fiecare joi, de la ora 18.00, la TVR 1, Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci ne prezintă câte două reportaje-portret ale ...

„Cred că trăim vremuri grozave ca să faci teatru”! – Regizorul Thomas Ostermeier în dialog cu Cătălin Ştefănescu, la „Garantat 100%”

Repetiţii, actori, creaţie, clişeu, teatru, relevanţă, pasiune, spectacol, succes, spaţiu, joc, perspectivă asupra lumii... O discuţie ...

 

#tvr1