loader
Foto

Galerie foto

Hadronterapia şi lupta împotriva cancerului

Vineri, 29 aprilie, la „Dincolo de viitor”, Mihai Melinescu a stat de vorbă cu doi oameni de ştiinţă despre hadronterapia, o nouă formă de radioterapie avansată folosită în spitalele din Uniunea Europeană. De la ora 22:30, la TVR 2 şi TVR+.

 

Dincolo de viitor

Ediţia este disponibilă online pe TVR+.

Pentru orice țară, știința este unul dintre factorii fundamentali, nu doar ai cunoașterii umane, dar și ai civilizației. Ştiința este esențială publicului cel mai larg, de la copii, până la părinţi şi bunici.  Iar odată cu împlinirea a 60 de ani de înfiinţare atât a Televiziunii Române, cât şi a Institutului Național de Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei” (IFIN-HH), TVR 2 aduce un program dedicaţi celor pasionaţi de ştiinţă, fie că vorbim de fizică, genetică, energie nucleară, medicină sau inteligenţă artificială.

„Viitorul imediat în tratamentul cancerului îl reprezintă hadronterapia, o formă de radioterapie avansată, care în Uniunea Europeană se foloseşte cu succes de mai mulţi ani şi care în România nu a ajuns încă se afirmă în lumea medicală. Ce se întâmplă în cercetarea românească în legătură cu acest subiect aflăm aruncând o privire dincolo de viitor!”, spune Mihai Melinescu, moderatorul emisiunii.

Hadronterapia, scrie sfaturimedicale.ro, este o metodă terapeutică în care sunt folosite atât razele X cât și particule subatomice, protoni și fotoni. Prin radioterapie, se limitează agreseiunea celulei maligne şi i se slăbeşte forţa de diviziune prinacţiunarea directă asupra energiei produse de aceasta.

Despre acest tratament ne va vorbi doctorul Nicolae Verga, medic radioterapeut, unul din fondatorii Societăţii Române de Radioterapie şi Andrei Dorobanţu, cercetător fizician în cadrul Institutului Naţional de Fizică şi Inginerie Nucleară.

Iradierea nu mai pleacă din tumoră, iar radiaţiile care trec prin organism, până la tumoră, sunt de doar 30% din radiaţiile totale din tumoră. Efectul poate fi asemănat cu cel al unui şir de oameni care aleargă foarte aproape unul de celălalt, iar dacă primul s-a oprit brusc, toţi ceilalţi se vor opri în el. Şi atunci, maximum de impact este la primul. Şi asta este hadronterapia. Ea se face cu protoni acceleraţi şi cu ioni de carbon acceleraţi”, spunea medicul Verga, într-un interviu pentru Adevărul.

***

Emisiunea Dincolo de viitor este realizată de TVR2 în parteneriat cu Institutul Naţional de Fizică şi Inginerie Nucleară Horia Hulubei (IFIN-HH), UEFISCDI - Uniunea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, Cercetării, Dezvoltării și Inovării și Asociația DECS.

„Cred că au trecut ani buni de când telespectatorii pasionaţi de informaţie ştiinţifică nu au avut parte de un program care să fie difuzat constant la televizor. Iata că din acest an – greu pentru TVR  - încercăm să umplem acest gol, deocamdată doar pentru 24 de minute. Ce dorim să obtinem cu această emisiune este cât se poate de clar: ne dorim ca telespectatorii noştri să ştie pe ce lume trăiesc, pe ce planetă și care este direcția către care se îndreaptă viitorul omenirii ca specie  - deocamdată unică - în Univers”, spune Camelia Boştină, producătorul TVR al emisiunii Dincolo de viitor.

 

10:00 Agrostrategia

* Invitat Sorin Moise-Secretar de stat in Ministerul Agriculturii

* Rubrica Fermierii României

Cultura de cartofi-mai este rentabilă?

Producator Vlad Macovei

11:00 Câştigă România! (R)

Prezintă Virgil Ianţu

Producători: Diana Pascal, Vanda Liche

Quiz manager Cătălina Filip

(Reluare)
 
Doamna și Unicornul, sâmbătă la

Doamna și Unicornul, sâmbătă la "Teleenciclopedia"

publicat: marţi, 23 aprilie 2024

Sâmbătă, 27 aprilie, de la ora 18:59, la TVR 1, vă propunem o nouă ediție la "Teleenciclopedia".

Cine și cum răspunde pentru greșelile medicale?

Cine și cum răspunde pentru greșelile medicale?

publicat: marţi, 23 aprilie 2024

Un tânăr a murit din cauza unui tratament administrat greșit! O mama însărcinată pierde copilul din cauza neglijenței cadrelor medicale! Unui ...

TVR difuzează o serie de programe dedicate JO PARIS 2024

Legendele, prezentul şi viitorul olimpismului românesc se întâlnesc la TVR în seriile „#Învingătorii”, „#Eroii” și „#Speranțe”.  TVR va ...

 

#tvr1