loader
Foto

În fiecare zi, ziua României

De fapt, ziua României poate fi în oricare zi. În ziua în care ți se naște copilul.  În ziua în care mergi să te reculegi la mormântul unui părinte. În ziua în care termini școala.

 

Smaranda Vornicu-Shalit
De la A la... infinit

Un text de Smaranda Vornicu

În ziua în care ai scos din cuptor primul tău cozonac.  În ziua în care te îndrăgostești. În zilele în care vrei să râzi sau să plângi sau să țipi pe limba ta. În toate zilele în care pleci în vacanță și în toate zilele în care te întorci.

Uneori, nu știi nici tu de ce, dar te întorci. Ai așa, un gust al nehotărârii, un semn de întrebare al exilului posibil, agățat înăuntrul tău.  Și atunci România asta, așa cum e ea, vine și îți spune: „Ia de-aici niște Valea Oltului toamna, niște cer sticlos deasupra Moldoviței, niște dimineață de primăvară pe Dunăre a€“ cu păsări înțepând apa cu aripa ori câteva căpițe proaspăt cosite, presărate pe un deal transilvan. Ia niște miros de București, în zori de iulie, cu asfaltul încă moale și aburul ridicându-se deasupra lacurilor, în armistițiul temporar cu canicula.”

Au și alții căpițe și Dunăre și asfalt încins. Au și alții zile de naștere și de moarte și de iubire. Dar nu sunt alte tale.  Așa că le poți privi și le poți parcurge, dar nu ți le poți îndesă în suflet. Așa că vă întreb: dacă o avem tatuată în fiecare celulă și în fiecare amintire și în fiecare colț de retină, dacă ne este numitor comun și pământ de călcat și loc de pus capul pe pernă și de visat, de ce nu sărbătorim România zilnic? De ce nu ne sărbătorim zilnic?

Cu ediția de ieri a emisiunii „De la A la infinit”, cu istoria povestită de Răzvan Theodorescu, cu emoția lui Cristian Gatu, cu semnele și poveștile prietenelor din comunitatea La Blouse Roumaine, cu copiii din Mândra Făgărașului și cu muzicile noastre românești, asta am încercat: să va îndemnăm să sărbătoriți, în fiecare zi de acum înainte, Ziua României.  La mulți ani!

15:55 EURO polis

*Emisiune despre comunitățile etnice din România

Minoritati din jud. Valcea
Minoritati dobrogene in muzeul de etnografie, Tulcea

Participă: Angela Tomaselli-artist plastic
Florin Epure-istoric
Gilda Mologhianu-fiica Ervant Nicogosian
Alexandru Chiselef-muzeograf

Producător Nicoleta Epure

16:45 Fiica regelui

Fiica regelui (THE KING'S DAUGHTER, SOO BAEK-HYANG-Coreea de Sud, 2014)

Regia: Lee San-yeob, Choi Joon-bae

Cu: Seo Hyun-jin, Seo Woo, Lee Jae-ryong, Jo Hyun-jae

* Dramă istorică. La începutul secolului VI, pe vremea celor trei vechi regate coreene, generalul Yung devine conducătorul regatului Baekje, după ce fostul rege este ucis în urma unui complot de la curte. Împrejurări dramatice îl despart pe Yung-devenit regele Mu-ryeong-de femeia pe care o iubeşte şi care îi poartă copilul. Mica Seol-nan se naşte şi creşte într-o casă modestă, împreună cu sora ei vitregă Seol-hee, fără să-şi cunoască adevărata identitate. Cele două fete sunt diferite ca ziua şi noaptea: Seol-nan, veselă şi blândă, se bucură de viaţa ei simplă în mijlocul naturii, în timp ce ambiţioasa Seol-hee visează la averi şi titluri importante. Pe patul de moarte, mama lor mărturiseşte secretul identităţii lui Seol-nan, dar singura care o aude este Seol-hee, iar aceasta profită de ocazia nesperată şi fuge în capitala regatului, dându-se drept prinţesă. Între timp, adevărata fiică a regelui crede că sora ei a fost răpită şi jură că va face orice pentru a o regăsi. Soarta îi îndreaptă paşii tot către palatul regal, unde va deveni o mare luptătoare, înainte să-şi descopere trecutul şi adevăratul nume: Soo Baek-hyang. Redactori: Cristina Crăciun, Anca Radu

 
Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci, gazdele campaniei „Omul anului” la TVR

Din 25 aprilie, în fiecare joi, de la ora 18.00, la TVR 1, Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci ne prezintă câte două reportaje-portret ale ...

„Cred că trăim vremuri grozave ca să faci teatru”! – Regizorul Thomas Ostermeier în dialog cu Cătălin Ştefănescu, la „Garantat 100%”

Repetiţii, actori, creaţie, clişeu, teatru, relevanţă, pasiune, spectacol, succes, spaţiu, joc, perspectivă asupra lumii... O discuţie ...

Serialul coreean „Floarea nopţii”, producţie 2024, se vede la TVR 1

Din 23 aprilie, urmărim aventurile frumoasei Jo Yeo-Hwa, o tânără văduvă care refuză să se conformeze tradiţiilor absurde ale vremii şi trăieşte ...

 

#tvr1