loader
Foto

Galerie foto

Irina Păcurariu ne arată România deşteaptă la New York

Cristina Ghenoiu, Cristiana Grigore, Elif Memet, Adriana Popa, Sonia Coman, Andrei Pomolea, Octavia Mărginean, Crina Pupăză, Laura Sitea, Diana Doroftei sunt doar câţiva români de succes în America. I-am cunoscut pe 1 şi 2 mai la TVR 1, de la 18.45.

 

„Emisiunea spune poveştile a zece români de excepţie, care au demonstrat că cerul poate fi limita nu doar la americani. Toţi sunt crescuţi prin propriile forţe, toţi şi-au câştigat singuri fiecare dolar, toţi speră să poată schimba ceva şi în România. Aceşti 10 români sunt şi ei un anume fel de #colectiv. Independenţi, fără bariere, educaţi prin propriile forţe şi fără niciun complex că s-au născut în România.” Aceasta este invitaţia Irinei Păcurariu de a-i cunoaşte pe cei zece din România deşteaptă la New York. Telespectatorii TVR 1 vor putea urmări poveştile lor pe 1 şi 2 mai, de la ora 18.45.

Duminică, pe 1 mai, în primul episod, Irina Păcurariu ne prezintă povestea a patru românce: una s-a remarcat peste ocean în cercetarea în domeniul cancerului. Celelalte trei şi-au depăşit şi ele limitele şi performează în domeniile lor în Statele Unite.

Cristina Ghenoiu este deţinătoarea unui doctorat în biochimie la Universitatea Cornell. A făcut parte din echipe de cercetare în domeniul cancerului, iar, la 31 de ani, este consultant la una dintre marile companii specializate în biotehnologie.

(w500) Cristina G

„Pentru noi, Cristina ar putea fi fata care a primit, în 2011, marele premiu la o gală a studenţilor români din străinătate. Pentru americani, ea este cercetătoarea care a mers atât de departe cu experimentele de laborator, încât prestigioasa revistă Science s-a văzut nevoită să consemneze o premieră în istoria ei”, ne povesteşte Irina Păcurariu.

De obicei, dacă doi oameni de ştiinţă ajung la acelaşi rezultat în centrele de cercetare din Statele Unite, cel care semnează raportul final este cel mai în vârstă. Pentru românca Cristina Ghenoiu s-a făcut excepţie. Ea a lucrat într-o amplă cercetare de laborator alături de un coleg mai în vârstă, iar alegerea şefului de laborator a fost atât de dificilă încât…s-a dat cu banul.

Cristiana Grigore este cercetător în drepturile omului la Columbia University. A plecat din România într-o vară ca student cu viză de Work&Travel şi America a fost ţara unde a recunoscut pentru prima dată că este de etnie romă. Până atunci, îşi negase cu obstinaţie originea. Acum, însă, ea crede că una dintre soluţiile ca percepţia despre romi să se schimbe este ca „invizibilii” ca ea să îşi asume originea.

Elif Memet, o tânără studentă din Constanţa, acum la Columbia University, a fost invitată, pe vremea când era în clasa a XI-a, de preşedintele SUA, la un dejun la Casa Alba. Ea câştigase un prestigios concurs mondial de eseuri. Elif este acum unul dintre foarte puţinii studenţi ai celebrei universităţi care se bucură de un regim special: bursă integrală, cazare în clădirile universităţii şi colaborare cu profesorul Joseph Stiglitz, laureat al premiului Nobel pentru economie.

(w500)

La 24 de ani, Adriana Popa vorbeşte şase limbi străine şi se specializează în politici de securitate (Security Policy). A ajuns în Statele Unite după absolvirea liceului la Piteşti şi a reuşit să aibă, în câţiva ani, un CV impresionant. Potrivit acestuia, Adriana Popa a fost colaborator la KKR Global Institute condus de fostul general David Petraeus, după ce a studiat la Sorbona, Nanterre, George Town şi UPenn.

Povestea românilor cu poveşti de succes la New York va continua şi pe 2 mai, când, de la 18.45, facem cunoştinţă cu Sonia Coman, Andrei Pomolea, Octavia Mărginean şi Crina Pupăză. Tot atunci Irina Păcurariu le aduce în faţa camerei de filmat pe Laura Sitea, singura româncă din echipa de negociatori ONU cu Siria şi pe Diana Doroftei, care ţine cursuri cu americanii de pe Wall Street.


Sonia Coman este unul dintre foştii copii minune ai României. La numai 12 ani a fost remarcată ca poetă şi după ce, mai mult pe cont propriu, a învăţat japoneza şi a început să facă poezie haiku, a fost invitată în SUA de Bill Clinton. Acum locuieşte la Paris, Tokyo şi în Connecticut şi face un doctorat în artă comparată. Este curator de artă la Washington, visează să se implice în modernizarea reţelei de muzee din România. Are doar 27 de ani.

(w500)

Andrei Pomolea este un IT-ist de geniu: la 25 de ani compania lui are birouri în San Francisco, Londra şi New York şi dezvoltă aplicaţii pentru care negociază cu Amazon şi Google.

Octavia Mărginean a plecat în SUA ca babysitter, apoi a făcut Facultatea de Psihologie, timp în care a muncit câte 12-14 ore pe zi învăţând ce înseamnă munca în echipe americane.  Acum conduce unul dintre cele mai mari hoteluri din Tribeca/Manhattan.

(w500) Octavia Ne

Crina Pupăză, absolventa unui master în psihologie socială la Columbia University, ardeleancă hotărâtă şi tânără mamă, face ca visul american să fie posibil. A pornit de la zero şi reuşeşte acum să conducă departamentul de Resurse Umane al unui mare fond de investiţii, împărţindu-se între muncă, familie şi România.

Laura Sitea este singura româncă prezentă în echipa de negociatori ai Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) cu Siria. Asta a visat dintotdeauna să fie parte la deciziile care schimbă lumea. Nu ocupă o funcţie politică, nu a propus-o un sistem, un om sau vreun partid. A plecat din Făgăraş şi a trecut cu cele mai mari distincţii toate examenele care au calificat-o pentru asta. Un masterat în diplomaţie la Universitatea Fletcher din Boston (Fletcher School of Law and Diplomacy) a certificat-o pentru relaţiile internaţionale, iar munca la ONU i-a împlinit visul de a-şi întâlni şi de a munci alături de idolul studenţiei sale, Kofi Annan.

(w500) Laura Site

Diana Doroftei este o româncă ce face cursuri motivaţionale cu americanii de pe Wall Street, după un manual pe care l-a  scris chiar ea şi care se numeşte “The Little Book of Romanian Wisdom”. În 2014, volumul a devenit bestseller pe Amazon şi a urcat pe locul I în topul cărţilor din categoria sa. Diana este considerată una dintre cele mai convingătoare voci româneşti ale comunităţii din diaspora.

7:00 Telejurnal matinal

*Matinal*Ştiri*Sport* Meteo

Prezintă: Laura Fronoiu şi Marius Popa / Maria Chiriţă şi Ionuţ Gheorghe

Producători: Andreea Vişan şi Delia Nicola

Transmisiune directă

9:45 Teleshopping

 
Procedura în materia dreptului administrativ

Procedura în materia dreptului administrativ

publicat: miercuri, 17 aprilie 2024

Ce este procedura în materie de contencios administrativ şi care sunt normele procedurale aplicabile? Într-un litigiu, care pot fi părţile ...

Hipertensiunea arterială, principala cauză de deces la nivel mondial

Sâmbătă, 20 aprilie, de la ora 7:00, la TVR 1, urmărim o  ediție "Un doctor pentru dumneavoastră" despre hipertensiunea arterială, Caravana ...

1917: Un an, două revoluții, la

O nouă ediție a emisiunii "Teleenciclopedia" este difuzată sâmbătă, 20 aprilie, de la ora 19:00, la TVR 1.

 

#tvr1