loader
Foto

Istoria noastră recentă, răsfoită în noul sezon Adevăruri despre trecut

Din 20 aprilie, seria documentară „Adevăruri despre trecut” continuă să prezinte subiecte şi mărturii cutremurătoare despre ceea ce a înseamnat istoria noastră recentă. Episoadele noului sezon se văd la TVR 1 tot sâmbăta, dar de la 12.30.

 

Adevăruri despre trecut

În noul sezon Adevăruri despre trecut de la TVR 1, „fără tuşe suprarealiste, fără erezii, fără nostalgii sterile şi renunţând la simţul caustic, vorbim pur şi simplu despre viaţa noastră în comunism. După atâţia ani de obidă mută şi de literatură omagială, după anii ce-au urmat acestora, în care s-a vorbit mult şi justificat doar despre temniţe şi deţinuţi politici, la Adevăruri despre trecut povestim, fără patimă, despre viaţa omului de rând în comunism”, ne-a spus Raluca Rogojină, realizatorul seriei Adevăruri despre trecut de la TVR 1.

(w882)

Lupta pentru pace şi isteria lui Ceauşescu privind cursa dezarmărilor, viaţa de cuplu în mediul urban, accidentele de muncă trecute cu vederea în epoca ceauşistă, călătoriile în străinătate, sistematizarea, alegerile electorale înainte de '89 sunt doar câteva dintre subiectele acestui nou sezon. Alte două episoade vor fi dedicate politicii dezvoltate de Nicolae Ceauşescu în colaborarea cu ţările arabe şi africane.

(w882)

(w882)

Relizatorii ne vor aminti şi de cizmari, pălărieri, bijutieri, tocilari, croitori de odinioară, cei pentru care meseria devenise brăţară de aur, în perioada naţionalizărilor, când toate bunurile au fost confiscate. Astăzi pe cale de dispariţie, meseriaşii acelor timpuri câştigau mai bine decât intelectualii.

(w882)

În acest sezon, mai aflăm şi despre tehnici de supravieţuire a studenţilor în comunism, iar pentru 1 iunie, echipa emisiunii are pregătit un episod special: „Copilărie parţial color”. Cum au reuşit să scape pe sticlă, în anii '70 cu precădere, desene animate şi emisiuni extrem de gustate de copii, vedem la  Adevăruri despre trecut, când ne amintim împreună de „Mihaela”, „Miaunel şi Bălănel”, „Gala desenului animat”, „1001 de nopţi”.

(w882)

Şi tot în noul sezon, despre felul în care a fost rescrisă istoria în comunism a documentat Marian Voicu un episod, în care demonstrează cum Ceauşescu s-a dorit musai „voievod”.

(w882)

„La Adevăruri despre trecut, sâmbată, de la 12.30, încercăm să aflăm ce s-a întâmplat cu noi timp de aproape 50 de ani, pentru a învăţa cum să mergem cu ochii larg deschişi, mai departe. Din 20 aprilie, la TVR 1!”, concluzionează producătorul şi realizatorul Raluca Rogojină. Echipa emisiunii îi include şi pe realizatorii: Roxana Tarhon, Carmen Bărbulescu, Raluca Bibiri, Ştefania Ţene, Marian Voicu, Iulian Foişor; consultant: Lavinia Betea; editor imagine: Ioana Cristea.

(w882)

Noua serie Adevăruri despre trecut începe prin a povesti despre ce a însemnat fenomenul „Song” în perioada comunistă. 6 studenţi de la Facultatea de Limbi Germanice au înfiinţat grupul care avea să devină simbolul unei generaţii şi stropul de libertate al unei epoci îngenuncheate în faţa partidului unic. Vedem episodul sâmbătă, 20 aprilie, de la 12.30, la TVR 1.

 

 

 

22:00 Dosar România

* DINCOLO DE AURUL APUSENILOR

Exploatarea aurului în Apuseni este astăzi amintire. Se spune că 1% din aurul lumii a fost scos din măruntaiele acestor munți, dar prețul plătit a fost pe măsură. Ultimii 30 de ani au fost cei mai agitați. În patrulaterul aurifer Zlatna-Brad-Abrud-Roșia Montană, mineritul aurifer de subteran a fost îngropat și apoi inundat.

Acolo au pierit mulți mineri sub tone de rocă, dar au mai murit și la suprafață, cu praf în plămâni, bolnavi de silicoză, cerând mai mult aer.

Mineritul aurifer a fost închis definitiv, la începutul anilor 2000.

Absorbiți de interminabilul scandal de la Roșia Montană, puțini români au auzit de proiectul minier de la Rovina, o localitate din județul Hunedoara, aflată la numai câțiva kilometri de municipiul Brad. Acest proiect minier seamănă izbitor cu eșuatul proiect minier de la Roșia Montană prin dimensiunile sale și potențiala durata pe 30 de ani. La fel ca la Roşia Montană, exisă susţinători dar şi opozanţi ai proiectului minier.

Realizator Gabriel Geamănu

Producător Răzvan Butaru

23:45 Punctul critic (R)

Producator Florenţa Dăscălescu

Realizator Smaranda Vornicu-Shalit

(Reluare)
 
Sezonul 14 al „Anchetelor comisarului Antonescu” continuă seria ediţiilor ce reconstituie cazuri de omor

Fără păcăleală! Colonelul în retragere Dan Antonescu revine la TVR 1 pe 1 aprilie, cu noi cazuri rezolvate de infracţiuni grave. Ediţiile noului ...

Partajul succesoral. Împărțirea bunurilor moștenite

Cine are dreptul la moştenire şi cum se împart bunurile comune? Ce este rezerva succesorală şi care sunt moştenitorii rezervatari? Care sunt ...

Demontăm şi explicăm mituri de pe la noi, în noul sezon „Exclusiv în România”

Mitul despre locul în care s-a răsturnat căruţa cu proşti, unicatele mondiale ale Sucidavei din Corabia sau o vizită în Valea Jiului, pe Planeta ...

 

#tvr1