loader
Foto

Galerie foto

Izolaţi în... „România 9”

Realizatorii seriei de reportaje „Izolaţi în România” – reporterul Dite Dinesz şi operatorul Marius Danci – sunt invitaţii jurnalistului Ionuţ Cristache la o nouă ediţie România 9. Luni, 14 august, de la ora 21.00, la TVR 1 şi TVR+.

 

„Am urcat multele de 12 ori. Şi acum e ca şi cum am urca un munte, a 13-a oară, numai că de data asta este muntele nostru, al meu şi al lui Marius. De aici, de sus, avem privinerea de ansamblu, îi vedem pe cei 120 de oameni întâlniţi. La România 9 am venit cu concluziile noastre, cu ceea ce am trăit în spatele camerei de luat vederi care a înregistrat frânturi din existenţa lor. Cu amintiri despre cum ne-au primit oamenii de acolo de sus, de ce am pornit la drum să îi căutăm pe izolaţii României, ce am reuşi să facem, dar şi cu gânduri despre ceea ce ne-am dori să mai realizăm, cum ne-a schimbat pe noi experienţa Izolaţi în România”, ne-a povestit Dite Dinesz despre prezenţa ei şi a operatorului Marius Danci la România 9. Ionuţ Cristache ne aşteaptă la o nouă ediţie România 9 pe 14 iulie, de la ora 21.00, la TVR 1 şi TVR+.

(w882)

Ediţia din această seară a emisiunii România 9 este un „mulţumesc” pentru omenie al realizatorilor seriei Izolaţi în România adresat tuturor telespectatorilor care au urmărit în număr mare reportajele despre izolaţii României. Telespectatorii TVR 1 vor putea afla amănunte din culisele realizarii filmărilor, când au plecat la drum cei doi (reporter şi cameraman), dar şi care e concluzia lor: unde e mai bine de trăit: acolo, sus, în vârf de munte, izolat sau în civilizaţie.

România 9 este un talk-show de sinteză, în care, alături de invitaţi puternici, sunt dezvoltate şi dezbătute teme politice, sociale şi economice, într-o manieră dinamică şi interactivă, difuzat în direct la TVR 1 şi TVR+, de luni până joi, de la ora 21.00. Principalii actori ai evenimentelor-cheie, lideri de opinie şi, în special, liderii generaţiei tinere sunt invitaţii lui Ionuţ Cristache în fiecare seară la TVR 1. România 9 îşi propune o nouă abordare a realităţii, o nouă viziune asupra evenimentelor, un nou tip de analiză a faptelor, o nouă manieră de a dezbate.

Imediat după România 9, de la 22.30, TVR 1 redifuzează episodul cu numărul 4 al seriei Izolaţi în România – despre oamenii întâlniţi în cătunele Dobraia, Ineleţ şi Prisecina, din judeţul Caraş-Severin. În munţii ce înconjoară staţiunea Băile Herculane sunt trei cătune în care nu ajunge curentul, medicul şi nu există niciun magazin. Singura care ajunge în fiecare luni, din lumea noastră înspre ei, e învăţătoarea de la şcoala din Dobraia. Are 4 elevi şi se teme că atunci când vor râmâne 3, şcoala se va închide. De ani de zile, oamenii din Dobraia şi-au construit centrale de curent pe apă. Le-a fost greu să ducă materialele de construcţie pe o pantă cu diferenţă de nivel de 800 de m. Şi centralele lor depind de vreme. Atunci când creşte apa, ele se inundă şi familiile rămân în beznă în fiecare seară. Până şi biserica şi-au contruit-o singuri acum 10 ani, atunci când au înţeles că nimeni nu va urca să le construiască una. Cele trei cătune se află în Rezervaţia naturală Munţii Cernei şi de aceea nu se poate construi nimic.

(w882)

La Ineleţ, cătunul de lângă Dobraia, poţi ajunge pe o scară săpată în stâncă. „De câte ori se votează, Comisia de vot însoţită de un poliţist urcă cu sacul cu buletine de vot pe scări. Oricât de lung ar fi drumul şi indiferent de vreme, votanţii din Ineleţ nu au lipsit niciodată la întâlnirea cu lumea nostră, deşi cele 84 de voturi ale lor nu-i ajută cu nimic” (Dite Dinesz, realizatoarea seriei Izolaţi în România de la TVR 1).

(w882)

Update: De la difuzarea în premieră a episodului, nu s-a schimbat nimic. Din cauza secetei, oamenii nu mai au curent pentru că apele sunt foarte puţine. Şi probabil, până la toamnă, tot fără curent vor rămâne.

La Dobraia va fi şcoală din toamnă, însă la Ineleţ, şcoala s-a închis: nu mai sunt suficienţi şcolari.

 

7:00 Telejurnal matinal

*Matinal*Ştiri*Sport* Meteo

Prezintă: Laura Fronoiu şi Marius Popa / Maria Chiriţă şi Ionuţ Gheorghe

Producător Andreea Vişan şi Delia Nicola

Transmisiune directă

9:45 Teleshopping

 
„Dialog printre comploturi, cu misteriosul domn Virgil Măgureanu”. Joi, la „Dosar România” | VIDEO

Primul director al SRI face dezvăluiri într-un interviu acordat în exclusivitate jurnalistului TVR Răzvan Butaru pentru „Dosar România”. ...

Doamna Lia de la farmacie – un nou vis împlinit, vineri, la TVR 1

Pe 19 aprilie, Lia Bugnar îşi joacă propriul rol – cel care ar fi putut fi însăşi viaţa ei, dacă scena nu ar fi ales-o. Basti Ţopescu îi ...

„Breaking Fake News!”: despre „Marea resetare”

Duminică, 21 aprilie, ora 19.00, la TVR 1, Marian Voicu va dezbate, cu psihiatrul Gabriel Diaconu, teoria conspirației prin care un „guvern ...

 

#tvr1