loader
Foto

„Izolaţi în România” - din nou la Ineleţ

O lume apune în tăcere. În faţa camerei de filmat „Izolaţi în România”. Pe 9 octombrie, ne întoarcem la Ineleţ, Caraş Severin şi vă arătăm cum trăiesc oamenii locului şi ce înseamnă omenia. Miercuri, 9 octombrie, ora 22.00, la TVR 1.

 

Izolaţi în România

În 2016, echipa Izolaţi în România a ajuns pentru prima dată la Ineleţ, judeţul Caraş Severin. Acum revine aici pentru a ne arăta ce s-a schimbat. „E exact ca înainte. Cei rămaşi aici aşteaptă instalarea panourilor solare şi un drum. Încă mai durează. Între timp, zona a devenit interesantă şi căutată mai ales de turişti. Este vorba despre genul de turist care pleacă cu rucsacul în spinare şi care, apucându-l foamea, cumpără brânză şi fructe de la localnici”, ne-a povestit Dite Dinesz, realizatoarea seriei.

(w882)

(w882)

Dar, spre deosebire de alte locuri, prin părţile acestea, autorităţile locale organizează diverse evenimente şi astfel oamenii ajung să-i cunoască pe localnici. „Ca o dovadă că zona are un farmec aparte, astă vară, câţiva studenţi la sociologie din Franţa au venit la Ineleţ şi au petrecut timp de trei săptămâni. Şi-au instalat corturile şi au stat în locurile pe care le vedem în Ineleţ şi şi-au anunţat intenţia de a veni şi în vara viitoare. Au fost cuceriţi de oamenii locului, de poveştile lor, pe care le descoperim în episodul al doilea al seriei Izolaţi în România – miercuri, 9 octombrie, de la ora 22.00, la TVR 1.

O lume apune în tăcere. În faţa camerei de filmat Izolaţi în România.

În Munţii Cernei, printre stânci, se ascund cătune în care trăiesc peste 150 de oameni. Au avut şcoală şi scări de lemn pe care urca învăţătoarea, pentru a ajunge la elevi. Azi mai sunt doar scările, şcoala din Ineleţ s-a închis.

(w882)

„Învăţaţi să trăiască aici, nu pot să coboare în lume. Se duc la oraş să mai vândă brânză. Coboară la Cerna cu calul, îl leagă de un copac şi îşi ascund cizmele de gumă tot după un copac. La râul Cerna e graniţa între cele două lumi” – Dite Dinesz, realizatoarea seriei Izolaţi în România.

(w882)

(w882)

În al doilea episod Izolaţi în România trecem râul cu Maria, când se duce la oraş, şi cu medicii de la Spitalul Judeţean din Timişoara, când urcă pe scări pentru a îi consulta pe cei din Ineleţ.

(w882)

(w882)

 

(w882)

Mai jos pe Cerna, se urcă la Dobraia. Aici mai sunt 3 elevi. Dar din toamnă mai e un singur elev. O lume apune în tăcere, dar în faţa camerei de filmat Izolaţi în România.

Un bătrân la pat - de ani de zile vede lumea pe un singur geam care dă în gradina sa. Cum trebuie să trăim, l-a întrebat Dite Dinesz… „Să te dai în calea lui Dumnezeu. Să îi ieşi tu în cale...”

(w882)

Şi tot în al doilea episod al seriei îl cunoaştem pe Paul. Are 45 de ani şi şi-a crescut singur copiii, dar merge şi la şcoală. A vrut să termine 12 clase. Şi o să îşi dea şi bacalaureatul. Pentru că, zice el, nu vrea să se lase fără şcoală.

 

(w882)

Imagine: Marius Danci
Montaj: Constantin Buţă
Ilustraţie muzicală: Mihaela Constantinescu
PPS: Răzvan Ionescu
Realizator: Dite Dinesz

***

O nouă serie de reportaje Izolaţi în România, a treia, ne duce în locuri în care nu am mai fost şi la oameni pe care telespectatorii nu i-au mai văzut. Cele 12 noi episoade ne vor arăta şi schimbările produse de oameni pentru a-i ajuta pe cei rămaşi să trăiască în vârf de munte sau în locuri greu accesibile din România.

 

12:00 Teleshopping

12:30 Parlamentul României

Prezintă Radu Rădulescu

Producător Emilia Rădină

 
Demontăm şi explicăm mituri de pe la noi, în noul sezon „Exclusiv în România”

Mitul despre locul în care s-a răsturnat căruţa cu proşti, unicatele mondiale ale Sucidavei din Corabia sau o vizită în Valea Jiului, pe Planeta ...

Ce este „Dincolo de aurul Apusenilor”? Răspunsuri – joi seară, în primul episod din noul sezon „Dosar România”, la TVR 1

Documentarul de investigaţie semnat de jurnalistul TVR Gabriel Geamănu deschide o nouă serie a emisiunii de reportaje, documentare şi anchete ...

Mesaj către lumea de azi: Ei sunt „Români universali”!

Cutia de viteze automată, testul Papanicolau, declanșarea artificială a ploilor, implantul dentar sau scaunul ejectabil pentru avioane sunt doar ...

 

#tvr1