loader
Foto

„Izolaţi în România” sau acolo unde pădurea ia locul oamenilor

La Râmeţi se întâlnesc două lumi, pe care Dite Dinesz ni le prezintă în episodul cu numărul 9 al seriei de reportaje Izolaţi în România . Despre locurile din Alba unde pădurea ia locul oamenilor - luni, 19 iunie, de la ora 22.30, la TVR 1 şi TVR+.

 

Episodul 9 este disponibil online pe TVR+.

În munţii de deasupra Cheilor Râmeţilor, pădurea ia locul oamenilor. Case aflate la distanţe mari una de alta, în care mai locuiesc doar bătrâni. Un singur om le mai calcă pragul, cu veşti bune sau rele: poştaşul din Râmeţi. L-am întâlnit şi-acum 10 ani, pentru că nu aveai cum să treci pe lângă el, fără să nu îl observi. Pe cal şi cu tolba în spate nu duce doar scrisori, ci mai ales vorbe bune pentru ultimii locuitori din cătunele ce ţin de Râmeţi.

(w882)

(w882)

(w882)

(w882)

În cătunul Cheia mai sunt doi locuitori şi mulţi turişti, mai ales vara. Turiştii vin în zona Râmeţului pentru a admira sălbăticia, dar oamenii locului suferă când văd poteci peste care s-a aşternut pădurea.

(w882)

(w882)

(w882)

(w882)

(w882)

„La Râmeţi se întâlnesc două lumi, dar întâlnirea lor rămâne o întâmplare, pentru că nu se pot ajuta una pe cealaltă”, concluzionează Dite Dinesz, cea care aduce telespectatorilor TVR 1 şi TVR+  un nou episod Izolaţi în România luni, 19 iunie, de la ora 22.30.

(w882)

(w882)

Despre Izolaţi în România:

Privim şi vorbim. Pentru că şi ei sunt România. Izolaţi în România este o serie de 12 reportaje filmate în fiecare lună a anului 2016 şi care este difuzată de TVR 1 şi TVR+ începând cu 17 aprilie.

„Acum un an urcam prima potecă şi eram doi (cameramanul Marius Danci şi reporterul Dite Dinesz). Azi suntem 120, oameni care ne-am întâlnit la capătul a zeci de poteci din Alba, Maramureş, Suceava, Năsăud, Caraş-Severin, Mehedinţi, Tulcea, Vrancea, Neamţ, Harghita. Oameni care nu s-au întâlnit niciodată, dar au ceva în comun: trăiesc singuri cu aceleaşi rosturi ca acum 100 de ani, în mijlocul unor păduri”, îşi începea povestea Dite Dinesz, realizatoarea seriei de reportaje pe care TVR 1 o difuzează lunea, de la 22.30.

(w882)

În 2006, aceeaşi echipă a filmat în cătunele neştiute ale României prima serie Izolaţi în România. „Era o mirare pentru noi să găsim cătune la capătul unor cărări, fără niciun indicator care să ne ducă până acolo”, spune  reporterul emisiunii. Ediţia 2006 a seriei Izolaţi în România a primit două premii APTR, Premiul pentru imagine şi Premiul Condiţia umană, iar în 2015, Premiul Jubiliara, fiind considerată printre cele mai bune 25 de producţii TV din ultimii 25 de ani din România.

„Pentru mine, reporter, Izolaţi în România sunt o stare ce m-a răscolit profund şi m-a urmărit când am ajuns acasă. M-am simţit când neputincioasă, când fericită, când îngrijorată pentru ei. Pădurile lor mi-au făcut bine, înţelegând din fiecare gest şi cuvânt care e sensul omului pe pământ”, a adăugat Dite Dinesz.

Seria Izolaţi în România are 12 episoade a câte 25 minute, filmate în fiecare lună a anului şi va poate fi urmărită lunea, de la ora 22.30, la TVR 1 şi online pe TVR+.

Imagine: Marius Danci

Montaj: Constantin Buţă

Realizator: Dite Dinesz

16:45 Floarea nopţii

18:00 Punctul critic

Dezbatere care aduce zilnic in fata telespectatorilor fenomene, trend-uri, probleme de interes, cu accent pe teme din sfera sociala, civica, culturala.

Punctul critic înseamnă atât echilibru, cât şi iminența schimbării. Este locul perfect pentru analiza unei situaţii /unui fenomen şi a potenţialului/ direcţiilor de evoluţie viitoare. Este locul în care, la nivelul societăţii, trebuie să aflăm, să înţelegem şi să cântărim care este drumul pe care dorim să continuăm, în respectiva privinţă.

* Vârstnicii României: singuratate de sarbători

Prezintă Bogdan Muzgoci

Co-moderator Dorin Chioțea

Prof. dr. Gabriel Prada, sef catedra sef de catedra la UMF Carol Davila,

dep. geriatrie si gerontologie, Catalin Dinu, presedinte Asociatia Niciodata Singur, Mugurel Mărgărit, director executiv Fundația Regală Margareta a României

Jurnalişti: Mădălina Mija, Dana Rusu, Roxana Segneanu, Delia Apostol Hanzelik,

Raluca Alecu

Producatori: Raluca Neagu, Florenţa Dăscălescu.

Regia artistică Dan Manoliu

Realizator Smaranda Vornicu-Shalit

Transmisiune directă

 

Echipa un "Un doctor pentru dumneavoastră" vă invită să urmăriţi sâmbătă, 27 aprilie, la TVR 1, de la ora 7:00, o nouă ediţie în care vom afla ...

Divorțul, costuri și rezolvări legale

Divorțul, costuri și rezolvări legale

publicat: marţi, 23 aprilie 2024

Care sunt motivele și condiţiile pentru obţinerea divorţului? Ce acte trebuie ataşate la cererea de divorț? Ce înseamnă în practică anularea ...

"Lili Marleen", la Telecinemateca, pe TVR1 | VIDEO

publicat: marţi, 23 aprilie 2024

Dacă e marți, este "Telecinemateca" la TVR1! Pe 23 aprilie, de la ora 22:00, vedem drama „Lili Marleen" (Germania, 1981).

 

#tvr1