loader
Foto

Galerie foto

„Izolaţi în România”: Singurătatea - neputinţa care apare la capătul vieţii

Seria de reportaje Izolaţi în România ne-a făcut cunoştinţă, în episodul al cincilea, cu locuitorii unor cătune din judeţul Mehedinţi. Luni, 22 mai, ora 22.30, la TVR 1 şi TVR+.

 

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Coada Cornetului e un cătun în Munţii Mehedinţului care, deşi are numele pe un indicator rutier, nu are drum până sus. După ce drumul forestier se transformă într-o potecă, îi întâlneşti pe Vasile şi Mărioara, Petre şi Maria. De-o viaţă trăiesc acolo sus, iar bătrâneţea i-a prins singuri într-un cătun aproape pustiu.

(w882)

Petre merge în fiecare zi să-şi ajute vecinii, deşi el e adus de spate. Mai mult tace. Are o potecă ce duce la fântână şi pe care merge numai el, o jumătate de oră, în fiecare zi. O altă potecă, altă oră de mers, îl duce la o răscruce unde, o dată pe săptămână, vine pâinea. Zece pâini pentru el şi zece pentru Vasile. Le îndeasă pe toate într-o desagă ce-o poartă în spate.

Vasile nu mai poate să meargă nici după apă, dar o îngrijeşte pe Mărioara care stă la pat. Nici un medic n-a urcat la ei, ori vreun asistent social.

(w882)

(w882)

Peste munte, la Isfani, e vremea cositului. Un alt cătun fără drum, cu zece familii. În episodul al cincilea al seriei Izolaţi în România, Dite Dinesz ne face cunoştinţă cu câteva dintre ele. Luni, 22 mai, de la ora 22.30, la TVR 1 şi TVR+.

Privim şi vorbim. Pentru că şi ei sunt România. Izolaţi în România este o serie de 12 reportaje filmate în fiecare lună a anului 2016 şi care este difuzată de TVR 1 şi TVR+ începând cu 17 aprilie.

„Acum un an urcam prima potecă şi eram doi (cameramanul Marius Danci şi reporterul Dite Dinesz). Azi suntem 120, oameni care ne-am întâlnit la capătul a zeci de poteci din Alba, Maramureş, Suceava, Năsăud, Caraş-Severin, Mehedinţi, Tulcea, Vrancea, Neamţ, Harghita. Oameni care nu s-au întâlnit niciodată, dar au ceva în comun: trăiesc singuri cu aceleaşi rosturi ca acum 100 de ani, în mijlocul unor păduri”, îşi începea povestea Dite Dinesz, realizatoarea seriei de reportaje pe care TVR 1 o difuzează lunea, de la 22.30.

(w882)

În 2006, aceeaşi echipă a filmat în cătunele neştiute ale României prima serie Izolaţi în România. „Era o mirare pentru noi să găsim cătune la capătul unor cărări, fără niciun indicator care să ne ducă până acolo”, spune  reporterul emisiunii. Ediţia 2006 a seriei Izolaţi în România a primit două premii APTR, Premiul pentru imagine şi Premiul Condiţia umană, iar în 2015, Premiul Jubiliara, fiind considerată printre cele mai bune 25 de producţii TV din ultimii 25 de ani din România.

„Pentru mine, reporter, Izolaţi în România sunt o stare ce m-a răscolit profund şi m-a urmărit când am ajuns acasă. M-am simţit când neputincioasă, când fericită, când îngrijorată pentru ei. Pădurile lor mi-au făcut bine, înţelegând din fiecare gest şi cuvânt care e sensul omului pe pământ”, a adăugat Dite Dinesz.

Seria Izolaţi în România are 12 episoade a câte 25 minute, filmate în fiecare lună a anului şi va poate fi urmărită lunea, de la ora 22.30, la TVR 1 şi online pe TVR+.

Imagine: Marius Danci

Montaj: Constantin Buţă

Realizator: Dite Dinesz

 

20:00 Telejurnal

*Ştiri* Prezintă: Alina Stancu, Eugen Rusu

Producători: Diana Anghel şi Dorin Munteanu

Transmisiune directă

20:55 Meteo

 
Oricât de atroce ar fi vremurile, umanitatea dăinuie. „Puterea binelui”, un documentar în premieră la „Ora Regelui”, pe TVR 1

Cu doar câteva zile înainte de 8 mai, Ziua Internațională a Crucii Roșii, la „Ora Regelui”, urmărim un documentar despre cea mai mare organizație ...

Răspunderea penală a persoanei juridice

Răspunderea penală a persoanei juridice

publicat: marţi, 23 aprilie 2024

Care sunt măsurile ce pot fi luate împotriva persoanei juridice acuzate de săvârşirea unor infracţiuni cu consecinţe grave? Când pot fi dispuse ...

Echipa un "Un doctor pentru dumneavoastră" vă invită să urmăriţi sâmbătă, 27 aprilie, la TVR 1, de la ora 7:00, o ediţie în care vom afla detalii ...

 

#tvr1