loader
Foto

Galerie foto

La TVR 1 continuă povestea românilor din laboratoarele americane

Al doilea episod al seriei dedicate cercetătorilor români din Statele Unite îi are ca protagonişti pe dr. Liviu Giosan, geolog marin, pe dr. Camelia Iancu, profesoară la Mount Sinai School of Medicine din New York şi pe dr. Roxana Georgescu, cercetător ştiinţific la Rockefeller University, New York

 

Miercuri, 30 iulie, ora 21.00, la TVR 1.

Marian Voicu vă face cunoştinţă miercuri serară, de la ora 21.00, în seria dedicată cercetătorilor români în America de la TVR 1, cu dr. Liviu Giosan, cercetător la Institutul Oceanografic Woods Hole, Massachusetts (cu o tradiţie de peste 100 de ani, unul din cele mai importante institute de gen din lume), specializat în geologie marină, paleoclimatologie, sedimentologie. După licenţa obţinută la Bucureşti în geologie, a obţinut titlul de doctor în oceanografie la Universitatea de stat Stony Brook din New York. A participat la numeroase expediţii în Atlantic, Pacific şi Oceanul Indian, pe continentul american, în Asia şi Europa.

Studiile sale au fost publicate în reviste consacrate de specialitate: Geology, Nature Geoscience, Proceedings of the U.S. National Academy of Sciences, Geophysical Research Letters. Contribuţiile sale au fost remarcate în National Geographic, Discovery, New York Times: descoperirea unui nou tip de deltă, prima determinare a vârstei Deltei Dunării, analiza cauzelor climatice ale dezvoltării şi declinului civilizaţiilor antice ale Indiei.


În partea a doua o mai cunoastem pe dr. Camelia Iancu, profesoarã la Mount Sinai School of Medicine din New York - aflată printre primele 10 universităţi de gen din SUA. Camelia este specializată în hematologie, biologie celulară şi moleculară, director ştiinţific al Institutului Oncologic Tisch.

Iar dr. Roxana Georgescu, cel de-al treilea invitat al lui Marian Voicu în această seară, este cercetător ştiinţific la Rockefeller University, New York, acolo unde a lucrat şi George Emil Palade, cel care a fost distins cu premiul Nobel în 1974 pentru „descoperiri privind organizarea funcţională a celulei ce au avut un rol esenţial în dezvoltarea biologiei celulare moderne”. Roxana este specializată în bio-inginerie moleculară şi studiul replicării ADN-ului.

Din 23 iulie, timp de patru săptămâni, Marian Voicu ne spune povestea cercetătorilor români din SUA,  în cadrul emisiunii Lumea şi noi de la TVR 1 şi TVR+. Primele două episoade au fost difuzate miercuri, 23 iulie.

Realizatorul TVR Marian Voicu ne propune să îi cunoaştem, într-o incursiune printre cele mai renumite laboratoare ale lumii, aflate pe ambele coaste ale Statelor Unite, pe acei români care fac parte din lumea academică americană. Poveştile de succes ale cercetătorilor români care scriu istorie în domeniile lor de activitate apar în presa românească doar atunci când acestora le sunt recunoscute meritele în ţara adoptivă. Interviurile nu apar pe prima pagină, deşi rezultatele muncii lor pot schimba viaţa a milioane de oameni.

Intenţia realizatorului a fost să arate „care este mobilul intelectual al acestor oameni excepţionali, care este frontiera pe care încearcă să o depăşească, cum se vede viitorul din aceste avanposturi ale ştiinţei. Am aflat în ce constă competitivitatea în cercetare, care sunt avantajele oferite de mediul academic american, cum văd România şi cum îşi planifică viitorul. Şi, nu în ultimul rând, am încercat să creionăm o hartă a competenţelor româneşti din Statele Unite, o resursă pe care, să sperăm, România va şti să o folosească".

Filmările realizate în vara anului 2013 prezintă, pe parcursul a 8 episoade, 25 de cercetători români din cele mai prestigioase instituţii americane: Stanford, Harvard, Rockefeller University, UCLA, Mount Sinai School of Medicine, Brookhaven National Laboratory, Institutul Oceanografic Woods Hole, MIT, Massachusetts General Hospital, Stanford Research Institute International, etc. Filmele au fost difuzate în premieră de TVR Internaţional.

10:00 Exclusiv în România (R)

/

Prezentator Cristian Tabără

Producători: Cristina Magearu, Marin Găbudean

(Reluare)

11:00 Câştigă România! (R)

Prezintă Virgil Ianţu

Producători: Diana Pascal, Vanda Liche

Quiz manager Cătălina Filip

(Reluare)
 
Ce este „Dincolo de aurul Apusenilor”? Răspunsuri, în primul episod din noul sezon „Dosar România”, la TVR 1 | VIDEO

Documentarul de investigaţie semnat de jurnalistul TVR Gabriel Geamănu a deschis o nouă serie a emisiunii de reportaje, documentare şi anchete ...

Duminică, 31 martie, ora 19.00, vă invităm să urmăriți, la TVR 1, o nouă ediție a emisiunii "Breaking Fake News" despre situația mercenarilor ...

Sezonul 14 al „Anchetelor comisarului Antonescu” continuă seria ediţiilor ce reconstituie cazuri de omor

Fără păcăleală! Colonelul în retragere Dan Antonescu revine la TVR 1 pe 1 aprilie, cu noi cazuri rezolvate de infracţiuni grave. Ediţiile noului ...

 

#tvr1