loader
Foto

Galerie foto

LA TVR 1 vă aducem un weekend cu interviuri de colecţie

Marina Constantinescu, Eugenia Vodă şi Cătălin Ştefănescu. Trei dintre cei mai cunoscuţi realizatori ai Televiziunii Române v-au ţinut companie şi în acest final de săptămână cu  o colecţie a celor mai bune interviuri realizate în emisiunile lor.

 

Garantat 100%
Nocturne
Profesioniştii ... cu Eugenia Vodă

Nocturne (vineri, 31 iulie, ora 01:05)

Pentru această vineri, Marina Constantinescu ne aduce un interviu cu actorul care a avut curajul să părăseacă teatrul românesc pentru necunoscutul drum american: Marcel Iureş.

Difuzat pentru prima oară în decembrie 2013, interviul porneşte de la începuturile carierei actorului – „M-am născut la Teatrul Bulandra”, spune el – până la momentul 1989 şi experienţa americană.

Lui Marcel Iureş îi plac atât cuvântul „provocare", cât şi conceptul în sine. De aceea, poate, ar fi rămas în America... „Am vrut să rămân la Hollywood, să facem milioane! dar eu nu mi-am dorit să mă mut în America. Eu sunt produsul culturii româneşti."

„La Revoluţie, înainte de toate, am învăţat să înjurăm. După care, am învăţat să spunem «nu». Am continuat să spunem «nu» la aproape orice - privatizării, educaţiei, culturii”, adaugă Iureş.

Profesioniştii... cu Eugenia Vodă (sâmbătă, 1 august, ora 01:00)

„Unul dintre cele mai populare nume de actori ale României” este invitatul de sâmbătă al Eugeniei Vodă.  De la ora 01:00,  aveţi ocazia se revedeţi interviul realizat în 1996 cu Rodica Tapalagă. Născută în 1939, „într-un oraş din nordul Moldovei, Dorohoi, pe aceeaşi stradă cu Octavian Cotescu”, Rodica Tapalagă s-a mutat la numai trei luni la Bucureşti, unde a absolvit Institutul de Arta Teatrală şi Cinematografică "I.L. Caragiale" din Bucureşti.

Debutul s-a produs în ultimul an de studenție pe marile ecrane în comedia lui Andrei Călărașu: Alo?… ați greșit numărul!, alături de fratele ei, actorul Ștefan Tapalagă și de alți tineri talentați: Stela Popescu, Iurie Darie, Ștefan Mihăilescu-Brăila.

„De la debutul în pelicula Alo?… ați greșit numărul! (1958) și apariția în filmul Aproape de soare (1961) de Savel Stiopul, până la ultimul său rol din filmul Sistemul nervos (2005), în regia lui Mircea Daneliuc, Rodica Tapalagă a jucat alături de mari actori câteva roluri secundare, dar remarcabile în cinematografia românească, printre care: Aglae în filmul Tănase Scatiu (1976), alături de Victor Rebengiuc, în regia lui Dan Pița, pentru care a primit premiul ACIN, și frumoasa Anabelle din Artista, dolarii și ardelenii (1980), în regia lui Mircea Veroiu, cu Ilarion Ciobanu, Ovidiu Iuliu Moldovan și Mircea Diaconu. Nici apariția ei în pelicula lui Veroiu, Între oglinzi paralele, în 1979, nu a rămas neremarcată”. (Revista Teatrală – Radio România Cultural)

 

Garantat 100% (duminică, 2 august, ora 00:35)

La 30 de minute după miezul nopţii, Cătălin Ştefănescu aduce un interviu marca Best Of Garantat 100%, unde îl invitat pe Marius Manole. Vă aşteptăm la un dialog despre lumea fascinantă a teatrului, dar şi despre ceea ce nu se vede, adică despre viaţa unui actor, dincolo de cortină. Marius Manole povesteşte despre felul în care teatrul i-a modificat radical viaţa, dar şi despre dificultatea de a trăi într-o lume în care actorul e tratat ca o marfă ieftină.

Discuţia începe de la o mărturisire a actorului: „Aş desfiinţa teatrele. Pentru că ele au trupe formate dinainte de 1989 şi adăpostesc în general nişte oameni care nu mai au de mult căutări şi care ar trebui cumva să lase loc celor pentru care teatrul înseamnă uneori mai mult decât viaţa. Şi aş mai schimba ceva. Regizorii sunt obişnuiţi să pună piese indiferent de calitatea lor. Eu aş întruni un consiliu care să ia pulsul spectacolului în diverse stadii de lucru, şi dacă se constată că nu merită investiţi banii, aş sista producţia” (Marius Manole).

În ce măsură contează sau nu ce se spune despre felul în care îţi faci meseria, dacă publicul este prost sau deştept, dacă publicul poate fi păcălit, cum simte actorul maladiile profesionale sunt subiecte pe care Cătălin Ştefănescu le abordează în discuţia cu actorul Teatrului Naţional din Bucureşti.

13:00 Oamenii şi legea

* Emisiune de educaţie juridică

Moderator av. Mihaela Olaru

Tema: Partajul succesoral

* Invitat: Ioana Grosu, avocat Baroul Bucuresti

Jurnalişti Tv: Raluca Amzăr, Ileana Gaiță.

Producător Mihaela Grecu Grădinaru

Inregistrare

13:55 Vorbeşte corect!

* „Vorbeşte corect!” este cel mai longeviv proiect de televiziune dedicat limbii române. În 2024 se împlinesc 25 de ani de la debutul proiectului original „Corect", prima emisiune-concurs de limbă română din mass-media românească

Producători şi realizatori : Cristina Dănilă şi Radu Dănilă

 
Demontăm şi explicăm mituri de pe la noi, în noul sezon „Exclusiv în România”

Mitul despre locul în care s-a răsturnat căruţa cu proşti, unicatele mondiale ale Sucidavei din Corabia sau o vizită în Valea Jiului, pe Planeta ...

Ce este „Dincolo de aurul Apusenilor”? Răspunsuri – joi seară, în primul episod din noul sezon „Dosar România”, la TVR 1

Documentarul de investigaţie semnat de jurnalistul TVR Gabriel Geamănu deschide o nouă serie a emisiunii de reportaje, documentare şi anchete ...

Mesaj către lumea de azi: Ei sunt „Români universali”!

Cutia de viteze automată, testul Papanicolau, declanșarea artificială a ploilor, implantul dentar sau scaunul ejectabil pentru avioane sunt doar ...

 

#tvr1