loader
Foto

Galerie foto

Mărturii pentru viitor, serie de interviuri cu Dinu C. Giurescu la TVR 1

O adevărată „lecţie de istorie”, dar şi un act de promovare a identităţii poporului român, timp de patru sâmbete în programul TVR 1 şi TVR+ , de la ora 14.30.

 

UPDATE: Ediția din 14 februarie este disponibilă online pe TVR+

În cel de-al patrulea episod şi ultimul episod al seriei „Mărturii despre viitor", istoricul Dinu C. Giurescu ne vorbeşte despre Istorie şi patriotism. Sâmbătă, 14 februarie, de la ora 14.30  TVR 1 şi TVR+. Seria s-a terminat exact cu o zi înainte de ziua de naştere a istoricului care pe  15 februarie 2015 împlineşte 88 de ani.

A ajutat Revoluţia din 1989 la clarificarea statutului de patriot român? Care este momentul în care cetăţeanul român a fost cu adevărat mândru că este român? Istoricul ne împărtăşeşte punctul său de vedere: „La americani, patriotismul are o formă foarte subtilă. Eu, ca proprietar de casă, arborez drapelul nu numai la 4 iulie. Îl arborez şi duminica, când îmi convine mie, şi nimeni nu îmi reproşează că aş fi naţionalist.” D.G.

Sâmbătă, 7 februarie, de la ora 14.30, la TVR 1, seria documentară „Mărturii pentru viitor - Dinu C. Giurescu” a ajuns la al treilea episod: Istorie şi educaţie.

Educaţia reprezintă o necesitate pentru evoluţia unei naţiuni. Schimbările din structura învăţământului românesc devin subiect de analiză istorică.

Şi ca o invitaţie pentru vizionarea celui de-al treilea episod, Dinu C Girescu ne spune ce însemna diploma de bacalaureat ieri: „un certificat că ai căpătat o cultură individuală suficientă ca să alergi mai departe în cursă.” (Dinu C. Giurescu)

Ediţia este disponibilă online pe TVR+

Educaţia reprezintă o necesitate pentru evoluţia unei naţiuni. Schimbările din structura învăţământului românesc devin subiect de analiză istorică. Şi ca o invitaţie pentru vizionarea celui de-al treilea episod, Dinu C Girescu ne spune ce însemna diploma de bacalaureat ieri: „un certificat că ai căpătat o cultură individuală suficientă ca să alergi mai departe în cursă.” (Dinu C. Giurescu)

În episodul al doilea - Istorie şi cultură – pe care telespectatorii TVR 1 şi TVR+ l-au putut urmări sâmbătă, 31 ianuarie, de la ora 14.30, am aflat care este secretul pentru ca o ţară să poată avea o cultură dezvoltată, dar şi cum a evoluat „starea” culturii în România, în ultimii 150 de ani. „Din punctul de vedere al statului, până în 1980, fără discuţie că regimul autointitulat „socialist” a sprijinit mai mult manifestările culturale decât acum, după 1989.” D.G.

Ediția este disponibilă online pe TVR+

Începând de sâmbătă, 24 ianuarie, TVR 1 şi TVR+ prezintă serialul documentar Mărturii pentru viitor – Dinu C. Giurescu, realizator şi regizor artistic fiind Radu Dănilă. Structurat în patru episoade, documentarul aduce în atenţia publicului o pertinentă abordare a istoriei din ultimii 150 de ani şi conţine imagini şi materiale de arhivă, dar şi secvenţe din arhiva TVR cu mari personalităţi precum istoricul Constantin C. Giurescu sau acad. Henri Coandă.

Pentru românii de pretutindeni, interviul cu marele istoric reprezintă o adevărată „lecţie de istorie”, dar şi un act de promovare a identităţii poporului român. „Istoria este cea care, împreună cu creaţia culturală, îţi conferă legitimitate”, de aici începe discuţia cu academicianul, pe care telespectatorii TVR o vor putea urmări în patru episoade de 30 de minute în 24, 31 ianuarie, 7 şi 14 februarie, de la 14.30. Seria se termină exact cu o zi înainte de ziua de naştere a istoricului care, pe care 15 februarie 2015 împlineşte 88 de ani.

„Ca tânăr student la Arte plastice, profesorul Giurescu este unul dintre dascălii care m-au marcat. Mi-a insuflat dragostea pentru istorie, cultură şi adevăr”, mărturiseşte realizatorul emisiunii.

În primul episod, Istorie şi istorii, am aflat de la istoric „Ce este istoria?”. Episodul poate fi vizionat pe TVR+. Academicianul Dinu C. Giurescu va oferi amănunte plecând de la adevărul Unirii Principatelor Române din 1859; va analiza statutul oamenilor politici înainte de cel de-al Doilea Război Mondial, radiografiind perioada comunistă şi apoi raportându-le la prezent. Pentru ca, în final, concluzia să se desprindă firesc: „Istoria este memoria umanităţii sau a fiecărei societăţi în parte: ce au făcut înaintaşii, cum s-au descurcat, unde suntem astăzi.” - Dinu C. Giurescu

Academicianul Dinu C. Giurescu face parte dintr-o adevărată dinastie de mari istorici ai României.  Bunicul său, istoricul Constantin Giurescu (1875 – 1918 ), a fost conferenţiar de Istoria modernă a românilor la Facultatea de Litere a Universităţii din Bucureşti şi membru activ al Academiei Române, iar tatăl, academicianul Constantin C. Giurescu (1901 – 1977), a fost profesor universitar, istoric, diplomat şi om politic. Dintre marile opere pe care ni le-a lăsat moştenire fac parte: „Istoria românilor”, patru volume apărute între anii 1935 şi 1942 la Editura Fundaţiilor Regale , „Istoria Bucureştilor”, „Cinci ani şi două luni în penitenciarul de la Sighet”- carte de memorii despre perioada petrecută în detenţie.

Dinu C. Giurescu  este membru activ şi vicepreşedinte al Academiei Române. A fost profesor la Universitatea de Artă, Secţia Istoria şi Teoria Artei-Muzeografie (1968-1987), Universitatea Bucureşti, Facultatea de Istorie (1990-1997). Este autorul mai multor lucrări de istorie, dintre care: „Istoria ilustrată a românilor" , „România în al Doilea Război Mondial", „Imposibila încercare. Greva regală, 1945" , „Lichidatorii. România în 1947”.

Radu Dănilă este deţinătorul unui Mare Premiu APTR, pe care l-a primit în anul 2008 pentru documentarul „Dali necunoscut”.

12:30 Parlamentul României

Prezintă Radu Rădulescu

Producător Emilia Rădină

13:00 Oamenii şi legea (R)

Emisiune de educaţie juridică

Moderator av. Mihaela Olaru

Jurnalişti Tv: Raluca Amzăr, Ileana Gaiță

Producător Mihaela Grecu Grădinaru

(Reluare)
 
Ce este „Dincolo de aurul Apusenilor”? Răspunsuri, în primul episod din noul sezon „Dosar România”, la TVR 1 | VIDEO

Documentarul de investigaţie semnat de jurnalistul TVR Gabriel Geamănu a deschis o nouă serie a emisiunii de reportaje, documentare şi anchete ...

Duminică, 31 martie, ora 19.00, vă invităm să urmăriți, la TVR 1, o nouă ediție a emisiunii "Breaking Fake News" despre situația mercenarilor ...

Sezonul 14 al „Anchetelor comisarului Antonescu” continuă seria ediţiilor ce reconstituie cazuri de omor

Fără păcăleală! Colonelul în retragere Dan Antonescu revine la TVR 1 pe 1 aprilie, cu noi cazuri rezolvate de infracţiuni grave. Ediţiile noului ...

 

#tvr1