Smaranda Vornicu vă propune în fiecare săptămână o reţetă pregătită chiar de ea. Vă invităm să o încercaţi şi voi şi să o savuraţi într-o sâmbătă după-amiază, urmărind emisiunea De la A la Infinit.
Ingrediente:
Pentru frigănele: 3 felii de toast integral, cărora le tai coaja; 1 ou bătut; 3 linguri de lapte; 2 lingurițe de zahăr brun; 1 vârf de cuțit de scorțișoară pulbere; puțin unt, pentru tigaie.
Pentru fructele caramelizate: 1 piersică medie, cu sâmburele scos, tăiată în felii; 2 prune mici, cu sâmburele scos, de asemenea feliate; puțin unt; 1 linguriță zahăr brun; sirop de arțar, pentru servit; opțional - o cupă de înghețată de vanilie ori ceva frișcă bătută (dacă mănânci toast-ul la brunch)
Într-un castron, bate oul, laptele, zahărul și scorțișoara. Pune la încins o tigaie antiadezivă, unsă cu puțin unt. Înmoaie pe rând, pe ambele fețe, feliile de toast în oul bătut cu lapte și zahăr. Lasă felia câteva secunde în compoziția aceasta, ca să o absoarbă tot miezul, fară ca felia să se înmoaie excesiv. De cum felia e bine înmuiată, pune-o în tigaia încinsă și frige-o până devine aurie pe ambele părți. Ia feliile de frigănele de pe foc și ține-le la cald.
Într-o crăticioară, pune de-a valma feliile de fructe, untul și zahărul. Amestecă ușor și lasă pe foc mediu, până când fructele se scaldă într-un sos gros, auriu și parfumat.
Servește fructele fierbinți, alături de feliile de toast. Toarnă deasupra sirop de arțar – eu aici sunt de principiul ‘ mai bine prea mult decât prea puțin!’. Poți așeza deasupra un linguroi de frișcă dulce bine bătută ori ceva înghețată de vanilie.