loader
Foto

“Nimeni nu este mai presus de lege!”, la Interes general

Joi, la TVR 1, de la ora 17.00, Sorin Burtea v-a aşteptat la o nouă ediţie a emisiunii "Interes general".

 

Sorin Burtea
Interes general

Ediţia este disponibilă online pe TVR+

Daniela Pantazi, judecător, purtător de cuvânt Consiliul Superior al Magistraturii, Dana Gârbovan, judecător, membru în conducerea Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România, Constantin Udrea, judecător, Curtea Militară de Apel Bucureşti, Ion Popescu, preşedinte Confederaţia Sindicală Naţională MERIDIAN au fost invitaţii lui Sorin Burtea. Prin telefon s-a alăturat invitaţilor din studiou Gabriela Baltag - judecător, Tribunalul Neamţ.

România este de peste un deceniu membră cu drepturi depline a Alianţei Nord-Atlantice, de-un sfert de veac câştigătoare a libertăţii, iar la 1 ianuarie 2015 a marcat 8 ani de la aderarea la Uniunea Europeană. Reforma sistemului sanitar, mai mulţi bani pentru educaţie, libertatea presei, lupta împotriva corupţiei, statul de drept sunt termeni de bază ai unei ţări care se vrea capitalistă. În ultimul raport privind progresele înregistrate de România în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare, Comisia Europeană avea îngrijorări legate de independenţa justiţiei şi de combaterea corupţiei la nivel înalt.

Cu toate acestea, o nouă speţă zguduie din temelii presa internaţională. O femeie din Galaţi, Mariana Rarinca, este închisă pentru 191 de zile sub acuzaţia de şantaj asupra Liviei Stanciu, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Aceasta din urmă cere rapid executarea sentinţei. După şase luni petrecute după gratii, Curtea de Apel Bucureşti decide. Mariana Rarinca este nevinovată şi va fi achitată definitiv. Un caz care ne aduce aminte de “Mizerabilii” lui Hugo, în care Jean Valjean este urmărit toată viaţa de poliţistul Javert, sub acuzaţia că ar fi furat o pâine. De fapt, ca şi Rarinca, Valjean “deranjase”.

România nu este la prima abatere, fiind înregistrate alte erori judiciare pentru care niciun judecător sau procuror nu au răspuns vreodată penal sau material. Cine plăteşte pentru aceste fapte? Unde şi cui ne putem adresa în cazul în care instanţa supremă nu ne mai ajută? Sunt întrebări la care încă nu avem un răspuns. Ştim doar atât. Un citat al lui Jean Jacques Rousseau, de la 1762, este astăzi articol în Constituţia României: “Nimeni nu este mai presus de lege!”.

Aşteptăm întrebările dumneavoastră pe adresa interesgeneral@tvr.ro şi pe pagina www.facebook.com/InteresGeneralTVR1.

Campania „Solicitaţi bonul fiscal!” continuă cu informaţii şi extragere în direct, de 4 premii, fiecare de 500 de lei.

Emisiunea “Interes general” se difuzează în direct, la TVR 1 şi poate fi urmărită online, pe TVR+ şi pe tabletă sau mobil.

5:10 Tezaur folcloric (R)

Prezintă Gheorghiţa Nicolae

Producător Roxana Pletea Popuşoi

(Reluare)

6:00 Teleshopping

 
Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci, gazdele campaniei „Omul anului” la TVR

Din 25 aprilie, în fiecare joi, de la ora 18.00, la TVR 1, Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci ne prezintă câte două reportaje-portret ale ...

„Cred că trăim vremuri grozave ca să faci teatru”! – Regizorul Thomas Ostermeier în dialog cu Cătălin Ştefănescu, la „Garantat 100%”

Repetiţii, actori, creaţie, clişeu, teatru, relevanţă, pasiune, spectacol, succes, spaţiu, joc, perspectivă asupra lumii... O discuţie ...

Serialul coreean „Floarea nopţii”, producţie 2024, se vede la TVR 1

Din 23 aprilie, urmărim aventurile frumoasei Jo Yeo-Hwa, o tânără văduvă care refuză să se conformeze tradiţiilor absurde ale vremii şi trăieşte ...

 

#tvr1