loader
Foto

Noapte de vară la Schönbrunn, cu Renée Fleming şi Orchestra Filarmonicii vieneze

Cea mai iubită cântăreaţă americană de operă a momentului şi una dintre cele mai vechi orchestre din lume şi-au dat concursul într-un spectacol eveniment. Concertul de la Palatul Schönbrunn poate fi revăzut la TVR 1 sâmbătă, 26 august, de la ora 23.10.

 

Concertul de la Schönbrunn este întotdeauna unul dintre cele mai aşteptate evenimente ale anului. Spectacolul este deja unul tradiţional şi reprezintă cadoul anual făcut de Orchestra Filarmonicii din Viena locuitorilor capitalei austriece şi turiştilor, având ca invitaţi nume de primă mărime ale scenelor internaţionale. În 2017, concertul de vară de la Schönbrunn a fost dirijat de Christoph Eschenbach, unul dintre cei mai respectaţi dirijori ai momentului, iar solistă este cea mai cunoscută şi iubită cântăreaţă americană de operă a momentului: soprana Renée Fleming. TVR 1 a difuzat în premieră, pe 9 iulie, Concertul de vară din Grădina Palatului Schönbrunn din Viena. El poate fi revăzut de iubitorii muzicii clasice sâmbătă, 26 august, de la 23.10, tot la TVR 1.

Filarmonica din Viena, celebră pentru iniţiativele sale de apropiere a publicului larg de marea muzică, a pregătit în 2017 un program extrem de atractiv, cu lucrări ale compozitorilor Antonin Dvorak, Piotr Ilici Ceaikovski, Igor Strawinsky, John Williams. Programul muzical este construit în jurul unei idei – „Poveşti şi mituri” - printre lucrările propuse regăsindu-se fragmente din baletul „Frumoasa din pădurea adormită” de Ceaikovski, Aria lunii din opera „Rusalka” de Dvorak, uvertura operei „Hänsel şi Gretel” de Engelbert Humperdinck, dar şi teme de John Williams din coloana sonoră a seriei „Harry Potter”.

(w882) Noapte de

Născut în Breslau, Germania (astăzi Wroclaw, Polonia), dirijorul Christoph Eschenbach a studiat pianul cu Eliza Hansen şi a câştigat în tinereţe multe concursuri de pian. Ca dirijor, marele său repertoriu este de la J.S. Bach la muzica din timpurile noastre şi reflectă angajamentul său față de lucrările canonice, dar şi faţă muzica de la sfârşitul secolului al XX-lea şi începutul secolului al XXI-lea.

La rândul său, unul dintre cei mai iubiţi ambasadori muzicali ai timpului nostru, soprana Renée Fleming captează publicul cu vocea ei somptuoasă şi cu prezenţa fascinantă pe scenă. La ceremonia de la Casa Albă din 2013, preşedintele Obama îi acorda Medalia Națională de Arte, cea mai înaltă onoare a Americii pentru un artist.

Primul „Sommernachtkonzert” (Concert de vară) a avut loc în 2004 şi de atunci s-a desfăşurat anual. Prin acest eveniment, celebra orchestră a Filarmonicii din Viena îşi doreşte să apropie muzica clasică de publicul larg şi să crească apetitul pentru acest gen muzical şi în rândul publicului mai puţin expus în mod obişnuit. Concertul este produs de televiziunea naţională austriacă, ORF, şi transmis în zeci de ţări din întreaga lume.

 

Producător Claudia Spătărescu

credit foto Alexander Klein_AFP

16:45 Floarea nopţii

18:00 Omul anului

Moderatori: Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci

Campania „Omul Anului” promovează un proiect complex al Televiziunii Române prin care se dorește evidențierea poveștilor impresionante ale unor oameni simpli, care au facut fapte deosebite și au inițiat proiecte extraordinare.

În fiecare ediție vor fi prezentate câte două portrete de eroi, care vor fi comentate de invitați speciali, personalități ale societații civile, dar și de către membrii juriului, care vor participa prin rotație la edițiile emisiunii.

După fiecare ediție, timp de o săptămână, până la începerea ediției următoare, telespectatorii vor putea vota eroii prezentați. Acest vot săptămână de săptămână va genera la finalul campaniei un clasament. Primii șapte eroi după numărul de voturi se vor califica în etapa finală a proiectului. Acestor șapte finaliști li se vor adăuga încă cinci-câte unul propus de fiecare membru al juriului din cei 40 prezentați de-a lungul anului. Cei 12 eroi vor fi din nou supuși atenției telespectatorilor care vor vota, alături de membrii juriului, ”Omul Anului” 2024.
Marele câștigător va fi decis prin votul exprimat de telespectatori înainte de Gala finală (50%) și de juriul format din personalități, care va avea de asemenea 50%.

Dacă în 2023 campania a fost realizată într-o formă condensată, anul acesta ea va fi extinsă la o perioadă mai mare de difuzare și își propune să implice și publicul în alegerea „eroilor de lângă noi”. Așteptăm de la telespectatori să trimită povești impresionante ale unor oameni care au dat dovadă de curaj și de solidaritate față de semeni. Echipa de documentare va alege cele mai bune cazuri ce vor fi prezentate în edițiile săptămânale. În acest fel, telespectatorii TVR sunt așteptați să se implice activ, nu doar în procesul de votare dar și în procesul de propunere de eroi, din care va fi desemnat ”Omului Anului” 2024.​
În ziua simbol a României, 1 Decembrie, ziua României, va avea loc o Gală grandioasă, în care vom afla care este românul pe care telespectatorii TVR îl vor desemna OMUL ANULUI 2024.

Producator Oana Turcu

Coordonator campanie Nicolae Cozma

Transmisiune directă

 
De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” ...

Luni, la „Români universali”: omul apelor deschise, Avram Iancu

Pe 29 aprilie, Cristian Tabără ne face cunoştinţă cu bibliotecarul din Petroșani care deține recordul național la înot de anduranță. Un episod în ...

Un film românesc la Moscova - posibil măr al discordiei, Alaska de la ruși la americani, subminarea încrederii românilor în armată, ameninţări cu ...

 

#tvr1