loader
Foto

Nu doar despre bani, ci mai ales despre muncă

Sâmbăta trecută, Moise Guran ne spunea că tot concentrându-ne asupra banilor, pierdem din vedere munca și efortul creator care ne împlinește.

 

Smaranda Vornicu-Shalit
De la A la... infinit

Un text de Smaranda Vornicu.

Mai spunea că pierdem din ceea ce ne face să ne simțim utili și ne consolidează respectul pentru noi înșine. Mare dreptare are!  Pentru că orele pe care le petrecem zilnic, într-un efort individual sau de echipă, au o mulțime de sensuri în afara câștigului pecuniar.

Alegerea locului, felului și atmosferei în care muncim depinde de o mulțime de factori.  Într-o perioadă de criză, precum este aceasta, mulți dintre noi sunt nevoiți să accepte job-uri care nu se numărau între preferatele lor, să strângă din dinți și să acorde prioritate siguranței materiale pentru ei și familia lor. Însă chiar și aceasta fiind situația, există lucruri mici pe care le putem transforma în prilej de zâmbet, de mulțumire.

Este suficient să privim atent în jurul nostru pentru a le observa.  O floare adusă de acasă și așezată pe pervazul biroului nostru.  Zâmbetul unui client, pe care l-am ajutat să își rezolve problema sau să își îndeplinească o dorință. Strângerea de mână a unui coleg, alături de care am dus la bun sfârșit un proiect.  Creativitatea pe care o punem în acțiune pentru a rezolva o problemă spinoasă.  Atâta timp cât rămânem încruntați, mereu nemulțumiți și cârtitori, orice slujbă, chiar și cea ideală, va părea un calvar.

Privind la oameni precum Camelia Sucu, Felix Pătrăşcanu, Vintilă Mihăilescu sau Alexandru Bâldea ne reamintim ce înseamnă să îți placă ceea ce faci și să îți asumi riscurile, sacrificiile, dar și împlinirile pe care le aduce munca bine și frumos făcută.  În plus, la indemurile lui Ionuț Bonoiu ori ale lui Andrei Pascu, ne dăm seamă că poate am uitat ce înseamnă să îndrăznești, să îți asumi un eventual eșec și să o iei - și mai determinat - de la capăt.

Cât despre relația noastră cu banii, cred că trebuie să reținem spusele marei campioane de natație Camelia Potec, prezentă și ea în emisiunea „De la A la infinit” în reportajul realizat de Irina Luca: „Dacă aș avea foarte mulți bani, aș fi foarte mândră. Pentru că aș știi cu siguranță că i-am obținut prin muncă onestă, prin efortul meu personal.”

Să aveți o săptămâna bună, cu muncă ușoară pentru că e interesantă și vă place! Ne revedem sâmbăta viitoare, la „De la A la infinit”.

23:00 Documentar

* Phoenix. Har/Jar

Phoenix. Har/Jar” reuneşte membrii formației din perioada de dinaintea plecării din 1977 şi punctează momentele importante din cronologia tumultuoasă a trupei, de la primele apariții din 1962 sub numele de „Sfinții”, până în prezent, povestind, în premieră, întâmplările prin care au trecut în țară, relația cu

Securitatea, momentele în care au hotărât să fugă din România şi cum au reuşit s-o facă, dar şi viața pe care au dus-o peste hotare înainte şi după Revoluția

din ’89.

Filmul documentar este realizat de Televiziunea Română prin Casa de Producție TVR

Regia Cornel Mihalache

Scenariul: Cornel Mihalache și Claudia Nedelcu Duca

Montaj film Roxana Elekes

Producator Claudia Nedelcu Duca

XX AUDIENTA GENERALA (AG)

1:00 Petrecere...cu cântec! (R)

Prezintă Iuliana Tudor

Română. Jurnalist Anamaria Voicu. Regia artistică Dan Manoliu

Producător Iuliana Tudor

(Reluare)
 
Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci, gazdele campaniei „Omul anului” la TVR

Din 25 aprilie, în fiecare joi, de la ora 18.00, la TVR 1, Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci ne prezintă câte două reportaje-portret ale ...

„Cred că trăim vremuri grozave ca să faci teatru”! – Regizorul Thomas Ostermeier în dialog cu Cătălin Ştefănescu, la „Garantat 100%”

Repetiţii, actori, creaţie, clişeu, teatru, relevanţă, pasiune, spectacol, succes, spaţiu, joc, perspectivă asupra lumii... O discuţie ...

Serialul coreean „Floarea nopţii”, producţie 2024, se vede la TVR 1

Din 23 aprilie, urmărim aventurile frumoasei Jo Yeo-Hwa, o tânără văduvă care refuză să se conformeze tradiţiilor absurde ale vremii şi trăieşte ...

 

#tvr1