loader
Foto

O dată-n viață: Cazurile sociale pe care le puteți susține cu donații

În ediția de joi, 31 octombrie, a emisiunii "O dată-n viață", Iuliana Tudor v-a prezentat patru cazuri sociale care au nevoie de ajutorul vostru. Iată poveștile respective și conturile bancare unde puteți dona!

 

Iuliana Tudor
O dată-n viaţă

LIUBA VERLAN

Liuba are 46 de ani şi s-a nǎscut În Chişinǎu. A venit în România în anul 1995 cu o bursǎ post universitarǎ şi de atunci locuieşte cu chirie în Bucureşti. Aici l-a cunoscut pe viitorul soţ. Au împreună 4 copii pe care, în urmă cu doi ani, tatăl i-a părăsit.

Sunt nevoiţi acum sǎ se descurce doar cu 168 de lei pe lunǎ, sumǎ care reprezintǎ alocaţiile celor 4 copii. Din când în când tatǎl le mai plǎteşte pensie alimentarǎ dar, neavând serviciu, acest lucru se întâmpla foarte rar.

Liuba se descurcǎ foarte greu singurǎ cu cei 4 copii. Au fost zile întregi în care nici macar pâine nu a avut cum sǎ le punǎ pe masǎ. În Bucureşti magazinele nu dau alimente pe datorie ca în provincie, iar tatǎl copiilor le-a transmis ca nu îl intereseazǎ acest aspect.

Familia a locuit pânǎ acum într-o casǎ de 2 camere pentru care au plǎtit o chirie modicǎ. Acum casa este revendicatǎ şi ei trebuie sǎ o pǎrǎseascǎ luna viitoare. Nu au nicio rudǎ la care s-ar putea duce iar cei 168 de lei pe lunǎ sunt insuficienţi pentru ca cei 5 sǎ trǎiascǎ şi sǎ-şi poatǎ permite şi plata unei chirii.

Număr de cont: RO10RNCB0084100780010001

Deschis la BCR pe numele Verlan LUBOV

Telefonul telespectatorului 021.305.88.75

 

IONUŢ MARIAN ION

Ionuţ are 19 ani şi este din comuna Ghimpaţi, judeţul Giurgiu. La vârsta de 2 ani bǎiatul a facut o convulsie şi mama l-a dus la spital. A aflat cǎ Ionuţ suferǎ de distrofie muscularǎ Duchenne şi cǎ va ajunge sǎ nu mai poatǎ merge. Ba mai mult, femeia a aflat ca şansele sale de supravieţuire sunt foarte scǎzute. De la 7 ani bǎiatul a ramas imobilizat într-un cǎrucior cu rotile dar a încercat pe cât posibil sǎ-şi ducǎ viaţa ca un copil normal.

La 16 ani şi jumǎtate, exact în noaptea de Mos Niculae, Ionuţ a intrat în comǎ iar medicii au spus cǎ nu mai are nicio şansǎ sǎ trǎiascǎ. În mod miraculos a doua zi a deschis ochii dar nu mai putea vorbi, nu se mai putea mişca şi nu mai putea respira decât asistat de aparat. Medicii au spus cǎ oricum nu mai are multe zile de trǎit şi l-au trimis acasǎ.

Mama s-a zbǎtut sǎ-i facǎ rost bǎiatului de toatǎ aparatura necesarǎ supravieţuirii şi a învaţat în scurt timp cum se fac toate manevrele medicale. Stǎ zi şi noapte lângǎ Ionuţ, îl aspirǎ (pentru a-i curǎţa cǎile respiratorii), îl maseazǎ iar multǎ vreme l-a hrǎnit cu seringa printr-un tub direct în stomac.

Tatǎl i-a pǎrǎsit şi trǎiesc din pensia bunicii şi din ajutorul pe care îl primeşte Ionuţ de la stat. Numai chiria ventilatorului este de 1000 de lei pe lunǎ. Firma care le-a închiriat aparatul i-a înţeles şi nu i l-a luat deşi nu au mai avut de peste 8 luni cu ce sǎ plǎteascǎ aceastǎ chirie.

Familia ar mai avea nevoie de încǎ 800 de lei pe lunǎ pentru consumabile: un singur furtun care iese din aparat costǎ 200 de lei şi trebuie schimbat o datǎ pe sǎptǎmânǎ, canula costǎ tot 200 de lei şi trebuie înlocuitǎ tot sǎptǎmânal etc.

Mama este hotǎratǎ sǎ lupte pentru viaţa lui Ionuţ pâna la capǎt. Ea s-a rugat la Dumnezeu timp de 3 ani ca Ionuţ sǎ vorbeascǎ. Îi vedea doar ochii mari din care curgeau lacrimi şi nu ştia dacǎ il doare ceva, dacǎ îi e foame sau din ce alt motiv ar putea sǎ plângǎ. În mod miraculos acum un an, Ionuţ a început sǎ vorbeascǎ din nou. Primele sale cuvinte au fost: mamǎ ajutǎ-mǎ!

CONT LEI: RO23 CECE GR 1708 RON 0376869

Deschis la CEC BANK pe numele VIDAN MARIOARA

 

MARIA ELENA IONESCU

O răceală banală  i-a schimbat definitiv destinul. Este povestea tristă a Mariei Ionescu, o tânără de doar 24 de ani din Dolj care în urmă cu trei ani a fost diagnosticată cu meningită tuberculoasă. În 2010 tânăra, proaspăt căsătorită, a decis să plece în Anglia la muncă. Numai că, odată ajunsă acolo, durerile de cap de care se plângea şi în ţară au devenit insuportabile. Aşa a ajuns la un spital din Birmingham.

Medicii de aici au decis sǎ-i inducǎ fetei o stare de comǎ pentru cǎ starea ei ajunsese foarte gravǎ. A stat 6 luni aşa. Au urmat  alte şase luni de tratamente pentru meningită bacilară, paraplegie si hidrocefalie internǎ cu drenaj ventriculo-peritoneal.

După un an de operaţii şi tratament, Maria a părăsit spitalul din Anglia într-un scaun cu rotile în care ar putea rămâne toată viaţa dacă nu continuă şedinţele de recuperare.



Pentru a beneficia de terapie, Maria ar trebui să facă zilnic naveta între Craiova si Ghindeni, satul în care locuieşte. O misiune imposibilă pentru familia ei al cărui venit este ajutorul social şi pensia de handicap de care beneficiază Maria…. în total 1.000 de lei. Din aceşti bani tânara trebuie sǎ-şi procure şi medicamentele necesare şi sǎ trǎiascǎ împreuna cu toatǎ familia. Au avut nu o datǎ situaţii în care abia au gǎsit ce sǎ punǎ pe masǎ.

Maria sperǎ cǎ cineva o sǎ o ajute sǎ poatǎ ajunge la recuperare şi chiar dacǎ ştie cǎ nu va mai fi niciodatǎ la fel, îşi doreşte foarte mult sǎ poatǎ sǎ se descurce cât de cât singurǎ şi sǎ nu mai depindǎ mereu de cineva din familie.

CONT LEI: RO63 CECE DJ 0608 RON 1162117

Deschis la CEC BANK pe numele MARIA ELENA IONESCU

Telefonul telespectatorului 021.305.88.75

 

IOAN ROBERT BĂNESCU

Ioan Bănescu are 15 ani și a fost diagnosticat cu Limfon Malign Hodkin, stadiul 4. Ioni se află acum în Austria unde urmează un tratament cu citostatice care ajunge la suma de 35.000 euro.

Ulterior chimioterapiei se recomandă un transplant autolog cu celule stem.

CONT LEI: RO61 INGB 0000 9999 02012272

CONT EURO: RO71 INGB 0000 9999 03912419

Deschis la ING BANK pe numele ISTRATE ANI ROXANA

 

7:00 Telejurnal matinal

*Matinal*Ştiri*Sport* Meteo

Prezintă Laura Fronoiu şi Marius Popa / Maria Chiriţă şi Ionuţ Gheorghe

Producători: Andreea Vişan şi Delia Nicola

Transmisiune directă

9:45 Teleshopping

 

Echipa un "Un doctor pentru dumneavoastră" vă invită să urmăriţi sâmbătă, 27 aprilie, la TVR 1, de la ora 7:00, o ediţie în care vom afla detalii ...

Divorțul, costuri și rezolvări legale

Divorțul, costuri și rezolvări legale

publicat: marţi, 23 aprilie 2024

Care sunt motivele și condiţiile pentru obţinerea divorţului? Ce acte trebuie ataşate la cererea de divorț? Ce înseamnă în practică anularea ...

"Lili Marleen", la Telecinemateca, pe TVR1 | VIDEO

publicat: marţi, 23 aprilie 2024

Dacă e marți, este "Telecinemateca" la TVR1! Pe 23 aprilie, de la ora 22:00, s-a difuzat drama „Lili Marleen" (Germania, 1981).

 

#tvr1