loader
Foto

Galerie foto

„O familie pentru cei fără” şi „Atelierul de fapte bune”

Sunt cele două iniţiative pe care Anda Docea şi invitatele ei ni le fac cunoscute l uni, 16 mai, de la ora 10.00. Ia atitudine! este în direct la TVR 1 şi online, pe TVR+ .

 

A schimbat peste 5000 de vieţi, în spiritul devizei: „O familie pentru cei fără”. De 25 de ani, Jane Nicholson, preşedinte şi fondator al Fundaţiei FARA, primeşte zâmbete de recunoştinţă şi mulţumiri de la cei mai vulnerabili copii ai României. Jane Nicholon este invitata Andei Docea la Ia atitudine! de luni, 16 mai 2016. Festivalul Naţional al Organizaţiilor Neguvernamentale din România invită ONG-uri din orice domeniu să se prezinte la Atelierul de Fapte Bune din Herăstrău, pe 21 şi 22 mai. Aflăm mai multe la emisiunea Ia atitudine, difuzată în fiecare luni dimineaţă, de la 10.00 la 11.00, la TVR 1 şi online, pe TVR+.

Fundaţia FARA îşi are începuturile în 1991, când Jane Nicholson vine pentru prima dată în România, ca voluntară, pentru a-i ajuta pe copiii din orfelinatele postcomuniste. Din acel moment, şi-a stabilit o misiune clară: aceea de a crea o fundaţie care să transforme vieţile copiilor şi tinerilor nevoiaşi şi marginalizaţi din România. A început prin a aduce voluntari străini în orfelinatele de la noi şi a deschis un „charity shop” în Londra, pentru a obţine fonduri. Într-un astfel de magazin se vând haine şi diverse obiecte donate de oameni obişnuiţi care vor să ajute, dar şi de vedete. În prezent, Fundaţia FARA este sprijinită financiar de un lanţ de aproape 50 astfel de magazine, unele dintre ele în zone rezidenţiale din Londra.

(w882)

În 1995, a fost construită prima casă de tip familial în Suceava, pentru a oferi un cămin copiilor din orfelinatele de stat. Două decenii mai târziu, serviciile oferite de Fundaţia FARA includ centre rezidenţiale pentru copii, centre de recuperare şi reabilitare pentru tineri cu dizabilităţi, programe de prevenire a abandonului familial şi şcolar. Între susţinătorii însemnaţi ai FARA se află Prinţul Charles al Marii Britanii, care a pus piatra de temelie pentru construcţia fermei organice a fundaţiei, şi actriţa Nicole Kidman, care a cunoscut o parte dintre copiii de la FARA în timpul filmărilor din România pentru „Cold Mountain”.

Jane Nicholon este invitata emisiunii Ia atitudine! de luni şi, alături Veronica Lăcureanu, specialist comunicare, va vorbi despre cei 25 de ani de FARA şi despre evenimentul organizat cu această ocazie pentru copii. Misiunea FARA, dar şi felul în care a schimbat-o România şi poveştile care i-au rămas în suflet le vom afla tot luni dimineaţă, în direct la TVR 1.

Şi tot luni, Ia atitudine! ne face o avanpremieră la ONG Fest 2016. Festivalul Naţional al Organizaţiilor Neguvernamentale din România invită ONG-uri din orice domeniu să se prezinte la Atelierul de Fapte Bune din Herăstrău, pe 21 şi 22 mai, să stea de vorbă cu oamenii şi să le spună cum se pot implica. „Inovarea civică” este tema celei de-a şaptea ediţii a acestui eveniment organizat anual de către Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile. De la Vera Ularu, director de program FDSC, aflăm cum poate fi sporit numărul de cetăţeni implicaţi activ în comunitate, dornici să „ia atitudine” şi să schimbe, împreună, lucrurile în bine.

 

Ia atitudine! deschide linia de emisiuni reunite sub genericul „Tot ce contează”, difuzate la TVR 1 de la ora 10.00, de luni până vineri. Programul pune în prim-plan ONG-urile care au accesat fonduri europene pe diverse domenii: persoane cu dizabilităţi, construcţia de locuinţe pentru romi, reînfiinţarea unor ateliere de meserii care să ofere o şansă tinerilor de la sate etc. În acelaşi timp, telespectatorii pot vedea scurte anchete, în cadrul cărora sunt analizate acţiunile unor firme care au încasat bugete semnificative şi nu au reuşit să materializeze nimic din ceea ce era înscris în caietul de sarcini.

 

18:00 Omul anului

Moderatori: Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci

Campania „Omul Anului” promovează un proiect complex al Televiziunii Române prin care se dorește evidențierea poveștilor impresionante ale unor oameni simpli, care au facut fapte deosebite și au inițiat proiecte extraordinare.

În fiecare ediție vor fi prezentate câte două portrete de eroi, care vor fi comentate de invitați speciali, personalități ale societații civile, dar și de către membrii juriului, care vor participa prin rotație la edițiile emisiunii.

După fiecare ediție, timp de o săptămână, până la începerea ediției următoare, telespectatorii vor putea vota eroii prezentați. Acest vot săptămână de săptămână va genera la finalul campaniei un clasament. Primii șapte eroi după numărul de voturi se vor califica în etapa finală a proiectului. Acestor șapte finaliști li se vor adăuga încă cinci-câte unul propus de fiecare membru al juriului din cei 40 prezentați de-a lungul anului. Cei 12 eroi vor fi din nou supuși atenției telespectatorilor care vor vota, alături de membrii juriului, ”Omul Anului” 2024.
Marele câștigător va fi decis prin votul exprimat de telespectatori înainte de Gala finală (50%) și de juriul format din personalități, care va avea de asemenea 50%.

Dacă în 2023 campania a fost realizată într-o formă condensată, anul acesta ea va fi extinsă la o perioadă mai mare de difuzare și își propune să implice și publicul în alegerea „eroilor de lângă noi”. Așteptăm de la telespectatori să trimită povești impresionante ale unor oameni care au dat dovadă de curaj și de solidaritate față de semeni. Echipa de documentare va alege cele mai bune cazuri ce vor fi prezentate în edițiile săptămânale. În acest fel, telespectatorii TVR sunt așteptați să se implice activ, nu doar în procesul de votare dar și în procesul de propunere de eroi, din care va fi desemnat ”Omului Anului” 2024.​
În ziua simbol a României, 1 Decembrie, ziua României, va avea loc o Gală grandioasă, în care vom afla care este românul pe care telespectatorii TVR îl vor desemna OMUL ANULUI 2024.

Producator Oana Turcu

Coordonator campanie Nicolae Cozma

Transmisiune directă

19:00 Istorii ascunse

(redifuzare) MASONERIA ÎN VESTUL ȚĂRII

Francmasoneria a fost, de-a lungul timpului, una dintre principalele surse ce a alimentat nenumăratele teorii conspiraționiste; nu doar în România, ci la nivel mondial. În octombrie 2021, Templul Francmasoneriei din Oradea, monument unic în România și în această parte a Europei, intră în circuitul turistic. Acest edificiu este doar un pretext pentru a explora câteva aspecte ale unei istorii complicate

Realizator Cristina Băican

 
De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” ...

Luni, la „Români universali”: omul apelor deschise, Avram Iancu

Pe 29 aprilie, Cristian Tabără ne face cunoştinţă cu bibliotecarul din Petroșani care deține recordul național la înot de anduranță. Un episod în ...

Un film românesc la Moscova - posibil măr al discordiei, Alaska de la ruși la americani, subminarea încrederii românilor în armată, ameninţări cu ...

 

#tvr1