loader
Foto

O iubire de peste 70 de ani

O „Poveste de iubire în infern” din seria „Memorialul durerii”, realizată de Lucia Hossu Longin, este şi cea a Eugeniei Comănici şi a lui Gheorghe Haşu . Episodul poate fi urmărit pe 8 iulie, de la ora 16.00, la TVR 1 şi TVR+.

 

Memorialul durerii

Episodul este disponibil online pe TVR+.

Eugenia Comănici din Ludişor, Făgăraş, s-a căsătorit la 17 ani. Cu un băiat frumos, gospodar şi cuminte dintr-un sat apropiat, Pojorta. Nu era obiceiul ca feciorii să-şi ia nevastă din alt sat. Dar Gheorghe Haşu a văzut-o o dată pe Eugenia, la o şezătoare, şi s-a dus după ea. S-au căsătorit în februarie 1947. Sâmbătă, 8 iulie, realizatoarea TVR Lucia Hossu Longin le dedică un episod din seria „Poveşti de iubire în infern“, a Memorialului durerii. Filmul poate fi văzut sâmbătă, de la ora 16.00, la TVR 1 şi online, pe TVR+.

(w882) Gheorghe-H

Ca orice tânăr din Făgăraş, Gheorghe Haşu s-a împotrivit instaurării comunismului. A fost nevoit să plece în munţi, să lupte cu arma în mână. Prin trădare, băieţii din Făgaraş au fost, rând pe rând, prinşi şi comndamnaţi la moarte. Soţia lui Haşu a trăit doar doi ani cu Gheorghe. A crescut singură doi copii, o fată şi un băiat. Nu s-a mai căsătorit timp de 70 de ani.

Eugenia are acum 87 de ani şi-şi aminteşte cum, într-una dintre întoarcerile lui Gheorghe acasă, să-şi vadă copiii, i-a adus un mănunchi de flori de colţ. Anchetată, arestată, bătută sălbatic, Eugenia Haşu nu şi-a trădat bărbatul. Ea ne aminteşte de o altă martiră şi de puterea cu care şi-a înfruntat călăii – Elisabeta Rizea din Nucşoara. În infernul celor 70 de ani trăiţi sub ameninţare şi persecuţie, Eugenia şi-a îndeplinit cu sfinţenie datoria ei de soţie şi de mamă. Să crească „puii de bandit“, cum li se spunea copiilor ei în şcoli, şi să-i facă oameni.

„Poveşti de iubire în infern“ aduce, pe lângă nesfârşitele episoade de suferinţă şi de rezistenţă, câteva evocări ale atâtor „Juliete” şi „Romeo” care au sângerat pentru dragostea lor, curmată brutal încă de la începuturi. Astfel îşi prezintă realizatoarea TVR Lucia Hossu Longin noua serie Memorialul durerii, care poate fi urmărită la TVR 1 şi online, pe TVR+, în fiecare sâmbătă, la ora 16.00.

Despre Memorialul durerii

„Memorialul Durerii” este singurul proiect de televiziune care oferă una dintre cele mai complexe şi documentate imagini asupra regimului comunist din România. "Memorialul Durerii" a rămas în memoria colectivă a poporului român, iar după 20 de ani de la difuzarea primelor episoade, el este mai mult decât un brand al TVR, e un simbol al luptei pentru păstrarea vie a memoriei româneşti.

 

Realizator Lucia Hossu Longin

5:45 Fiica regelui (R)

(THE KING'S DAUGHTER, SOO BAEK-HYANG-Coreea de Sud, 2014) Episodul 52

Regia: Lee San-yeob, Choi Joon-bae

Cu: Seo Hyun-jin, Seo Woo, Lee Jae-ryong, Jo Hyun-jae

Dramă istorică. Redactori: Cristina Crăciun, Anca Radu

(Reluare)

6:55 Imnul României

 
„Dialog printre comploturi, cu misteriosul domn Virgil Măgureanu”. Joi, la „Dosar România” | VIDEO

Primul director al SRI face dezvăluiri într-un interviu acordat în exclusivitate jurnalistului TVR Răzvan Butaru pentru „Dosar România”. ...

Doamna Lia de la farmacie – un nou vis împlinit, vineri, la TVR 1

Pe 19 aprilie, Lia Bugnar îşi joacă propriul rol – cel care ar fi putut fi însăşi viaţa ei, dacă scena nu ar fi ales-o. Basti Ţopescu îi ...

„Breaking Fake News!”: despre „Marea resetare”

Duminică, 21 aprilie, ora 19.00, la TVR 1, Marian Voicu va dezbate, cu psihiatrul Gabriel Diaconu, teoria conspirației prin care un „guvern ...

 

#tvr1