loader
Foto

Oltenii întâmpină Caravana Ştirile tale sunt la TVR

Oana Danciu şi Alina Cojocaru de la TVR Craiova continuă campania Ştirilor TVR, din 20 ianuarie

 

După ce am vizitat Banatul, alături de Ramona Boroşovici de la Studioul teritorial Timişoara, din 20 ianuarie Caravana Ştirile tale sunt la TVR ne aduce în atenţie poveşti inedite, locuri şi oameni interesanţi din Oltenia, prin intermediul Oanei Danciu şi al Alinei Cojocaru, de la TVR Craiova. Timp de o săptămână, ele vor prezenta telespectatorilor TVR o altă faţă a României, tradiţii şi întâmplări care să-i descrie pe români aşa cum sunt ei. Reportajele lor vor fi difuzate, ca şi până acum, în cadrul Telejurnalului de la ora 20.00, la TVR 1, dar vor putea fi văzute şi online, pe stiriletvr.ro, la secţiunea dedicată campaniei.

„De 15 ani, reporterii TVR Craiova vă aduc, zi de zi, cele mai importante informaţii din această zonă a ţării. De această dată, voi, telespectatorii noştri, ne spuneţi ce trebuie să ştim despre comunitatea voastră”, îi anunţă Oana pe olteni, înainte de a porni la drum. „Ca reporter, am străbătut Oltenia în lung şi-n lat, am intrat în casele voastre, v-am aflat poveştile, necazurile şi speranţele. Am descoperit că adevăratele ştiri sunt cu şi despre oameni”, spune Alina.

Ramona Boroşovici şi-a început călătoria cu Moldova Veche, pe malul Dunării, la 2 kilometri de Serbia. Şi, cum sârbii sărbătoreau Anul Nou pe stil vechi, telespectatorii TVR au văzut, în Telejurnalul de la ora 20.00, cum se găteşte şi cum se petrece sârbeşte.

Marţi, Caravana Ştirilor TVR s-a oprit la Gărâna, în judeţul Caraş-Severin, sat devenit unul din cele mai cunoscute din vestul ţării, datorită festivalului internaţional de Jazz, organizat acolo de 18 ani. Satul are mai puţin de 100 de locuitori, dar adună în fiecare an peste 50 de mii de vizitatori. Cei care merg acolo găsesc nu doar un sat de vacanţă, ci descoperă o stare de spirit aparte.

Echipa TVR Timişoara a descoperit apoi o aşezare cu puţin peste 100 de locuitori, care trăiesc după obiceiurile şi rigorile nemţilor care au întemeiat-o. Charlotenburg, din judeţul Timiş, este singurul sat... rotund din România. Pe vremuri, în Charlotenburg, singurul român era jandarmul, iar restul erau nemţi. Acum, singurul neamţ este Peter Trimper, restul sunt români.

Joi, Caravana Ştirilor TVR a ajuns în cel mai vestic punct al ţării. Beba Veche este locul unde, în doar câteva secunde, poţi trece atât în Serbia, cât şi în Ungaria. De când se ştiu, românii de acolo au trăit alături de sârbi şi maghiari. Punctul de frontieră se deschide însă o singură dată pe an. În punctul numit Triplex Confinium se întâlnesc graniţele României, Ungariei şi Serbiei. Aici, însă, frontierele nu i-au separat niciodată pe oameni.

Pe 17 ianuarie, echipa studioului Timişoara îşi încheiat traseul în Bata, judeţul Arad. Locul este cunoscut pentru vânătorile organizate aici şi pentru festivalurile vânătoreşti, unde poţi mânca tot felul de bunătăţi specifice. Locul este plin de poveşti, mai ales datorită personalităţilor care au vânat aici de-a lungul limpului. Regele Mihai este unul dintre cei îndrăgostiţi de acest loc.

Caravana Ştirile tale sunt la TVR a pornit pe 2 decembrie 2013. Timp de o lună, opt reporteri şi realizatori au străbătut peste 2500 de kilometri pentru a-i cunoaşte pe cei care urmăresc Telejurnalul TVR în fiecare seară. Mircea Radu şi Aura Poteraşu au demarat caravana, pe drumul Moldovei; Adelin Petrişor şi Alexandra Bogdan au colindat vestul ţării, în Oltenia şi Banat; Mihai Constantin şi Andreea Archip au cutreierat Muntenia şi Dobrogea; iar Radu Tudor şi Oana Dobrescu au fost, de sărbători, în Ardeal.

Campania continuă şi în anul 2014, când reporterii staţiilor teritoriale ale Televiziunii Române aduc telespectatorilor cele mai intersante poveşti din ţară. Mihaela Creţu şi Andrei Biro de la TVR Cluj au venit cu ştiri din Transilvania, iar Ramona Boroşovici de la TVR Timişoara a colindat Banatul.

Pentru mai multe detalii despre campania Caravana Ştirile tale sunt TVR, accesaţi www.stiriletvr.ro, secţiunea „Campanie”.

15:30 Copiii spun

cu Virgil Ianţu

Lumea se schimbă permanent. Totuși, copiii rămân copii și spun lucruri năstrușnice! Ei văd într un fel aparte lumea, cum numai ei știu s-o explice!

Virgil Ianțu știe cifrul și împărtășește acest secret cu noi, în fiecare editie.

16:00 Care pe care

Prezentator Ruxandra Gheorghe Negrea

Prima emisiune concurs dedicată exclusiv limbii române, după un format tv 100% românesc, CARE PE CARE este prezentată de Ruxandra Gheorghe Negrea al cărei nume este legat de emisiunile despre cum vorbim și scriem corect.

Titlul emisiunii face trimitere la una dintre cele mai întâlnite greșeli în vorbirea curentă, dar în același timp este un indicator către competiția de limba și literatura română care va avea loc în platoul de televiziune CARE PE CARE.

În fiecare ediție a concursului, patru concurenți se întrec în cinci runde spectaculoase, care nu sunt formate numai din întrebări și răspunsuri, ci și din probe incitante, clipuri video cu greșeli gramaticale culese din presă și de pe internet. Emisiunea aduce în atenţia concurenților și telespectatorilor cele mai întâlnite greșeli gramaticale, capcanele în care cad jurnaliștii, politicienii, influencerii, expresiile străzii și englezismele.

"Limba noastră-i o comoară" reală, concurenții având şansa să plece acasă cu premii substanţiale. Învingătorul își va dubla câștigurile.

Regia artistică Dan Manoliu

Format Marius Toder (Media Factory)

Producător Elena Stirbescu

 
Cum se dezbate partajul succesoral?

Cum se dezbate partajul succesoral?

publicat: sâmbătă, 20 aprilie 2024

Ce este partajul succesoral și cine moștenește averea în familie după un deces? Cine poate solicita ieșirea din indiviziune? Care este Instanța ...

Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci, gazdele campaniei „Omul anului” la TVR

Din 25 aprilie, în fiecare joi, de la ora 18.00, la TVR 1, Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci ne prezintă câte două reportaje-portret ale ...

„Cred că trăim vremuri grozave ca să faci teatru”! – Regizorul Thomas Ostermeier în dialog cu Cătălin Ştefănescu, la „Garantat 100%”

Repetiţii, actori, creaţie, clişeu, teatru, relevanţă, pasiune, spectacol, succes, spaţiu, joc, perspectivă asupra lumii... O discuţie ...

 

#tvr1