loader
Foto

Despre oamenii Săvârşinului, la "Ora Regelui"

Sâmbătă, de la ora 15.00, la TVR1, v-am aşteptat cu episodul intitulat "Istorii traite".

 

Ediţia este disponibilă online pe TVR+

Despre cea mai veche biserică de lemn de pe valea Mureșului de jos se crede că e de prin secolul al XVII-lea. Se spune că în sătucul Troas, unde se află lăcaşul „Sfinţilor Trei Ierarhi”,  s-au aşezat primii locuitori în jurul lui 1636, mai înainte aici fiind numai pădure. Apoi s-au construit gospodării mai jos şi aşezările s-au mărit.

Săvârşinul numără astăzi mai bine de 3.000 de suflete, în cele 9 sate pe care le cuprinde. Aici, pe malul drept al râului Mureş, între Deva şi Arad, se întinde pe câteva hectare parcul dendrologic protejat, vechi de cinci secole, cu specii rare de arbori şi arbuşti. Domeniul pe care castelul de la Săvîrşin s-a străduit să reziste vremurilor a fost cumpărat de Regele Mihai în anul 1943 şi îndrăgit atât de Sine cât şi de Regina-mamă Elena. Şi acum Familia Regală preţuieşte timpul petrecut acolo, întălnirile cu oamenii locului, darurile împărţite de Craciun sau umblatul cu duba al feciorilor în ajun.

Satele din depresiunea de lîngă muntii Zarandului sunt de agricultori şi crescători de animale care se ocupau în vechime si cu exploatarea forestieră şi  plutăritul, transportul de sare pe Mures.  Vechiul sigiliu comunal al satului Căprioara era reprezentat de o ambarcatiune cu vîsle şi steag fiindcă acesta era locul în care soseau corabiile cu sare şi se opreau în timpul iernii.

În aceasta toamnă, cu puţin înainte de ziua Arhanghelilor Mihail şi Gavril, i-am găsit pe oameni strângând legumele şi ultimele fructe, adunând porumbul şi îngrăşând pământul pentru cultura viitoare.  Oamenii Săvîrşinului care, fără să bage de seamă, au ajuns o părticică din istoria ţării.

**

Despre Ora Regelui la TVR 1:

O emisiune pe teme istorice despre monarhie şi regii României, Ora Regelui oferă publicului informaţii despre ce a însemnat Monarhia pentru români, cum au influenţat regii istoria, cultura şi viaţa politică, economică şi socială a românilor. Timp de aproape o oră, rulează secvenţe inedite din arhivele cinematografice, dar şi imagini de astăzi. Emisiunea vorbeşte despre diferenţele dintre ce a fost şi ce este România, cât de bine au fost transmise şi învăţate lecţiile istoriei şi cât din ceea ce am învăţat - mai ales în perioada celor 45 de ani de comunism - despre Monarhie şi Regele Mihai, este mit sau adevăr.

Emisiunea conţine reportaje pe subiecte istorice, despre Casa Regală a României din vremea lui Carol I până astăzi, imagini mărturii de arhivă, vox-uri de la oameni simpli (despre rolul pe care l-a avut şi îl mai are Regele Mihai, Casa Regală sau despre momente ale istoriei care au fost reinterpretate în ultimii 60 de ani), dar şi interviuri cu diverse personalităţi şi o agendă actualizată a Casei Regale (vizite la alte case regale, acţiuni pe care le întreprinde Casa Regală pentru a reprezenta imaginea României în afara ţării, acţiuni economice, caritabile, importanţa pe care a avut-o Casa Regală în procesul de integrare în UE şi NATO etc.).

Emisiunea poate fi urmărită şi online, pe www.tvrplus.ro, disponibil şi pe tabletă sau mobil. Aici puteţi descărca aplicaţiile TVR+ pentru IOS şi Android. De asemenea, Ora Regelui este difuzată la TVR Internaţional, tot sâmbătă, de la ora 15.00.


Producător Lidia Voicu

Realizator Ruxandra Ţuchel

19:00 Istorii ascunse

(redifuzare) MASONERIA ÎN VESTUL ȚĂRII

Francmasoneria a fost, de-a lungul timpului, una dintre principalele surse ce a alimentat nenumăratele teorii conspiraționiste; nu doar în România, ci la nivel mondial. În octombrie 2021, Templul Francmasoneriei din Oradea, monument unic în România și în această parte a Europei, intră în circuitul turistic. Acest edificiu este doar un pretext pentru a explora câteva aspecte ale unei istorii complicate

Realizator Cristina Băican

19:30 Omul anului

Reportaj-portret

Episodul 1

Producator Oana Turcu

 
De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” ...

Luni, la „Români universali”: omul apelor deschise, Avram Iancu

Pe 29 aprilie, Cristian Tabără ne face cunoştinţă cu bibliotecarul din Petroșani care deține recordul național la înot de anduranță. Un episod în ...

Un film românesc la Moscova - posibil măr al discordiei, Alaska de la ruși la americani, subminarea încrederii românilor în armată, ameninţări cu ...

 

#tvr1