loader
Foto

Galerie foto

„Ora Regelui” la TVR 1: Palatul Elisabeta, deschis pentru vizitare | VIDEO

Sâmbătă, 22 august, de la 14.30, la TVR 1, a fost difuzată o nouă ediție „Ora Regelui”.

 

Ora Regelui

Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei, a conferit doamnei Michèle Ramis Crucea Casei Regale a României pentru a onora munca sa diplomatică și de reprezentare a Statului Francez.

S-au împlinit 140 de ani  de când, pe 20 februarie 1880, Franța, odată cu celelalte două mari puteri geo-politice de la acea vreme, Anglia și Germania, a recunoscut tânărul stat român, la trei ani după ce acesta își câștigase, prin luptă și prin jertfă, Independența de Imperiul Otoman.

Cele trei misive oficiale, aproape identice, statutau personalitatea juridică internaţională a României, ca urmare a îndeplinirii condiţiilor impuse ei prin Tratatul de la Berlin, și propuneau, consecutiv, stabilirea de relaţii diplomatice bilaterale cu ţara noastră.

(w882)

(w882)

„Când am fost numită aici, ştiam că relaţia între cele două ţări este una specială şi am şi constatat ulterior că locul Franţei este unul cu totul şi cu totul privilegiat şi că relaţia este, literalmente, extra-ordinară!”, a declarat doamna ambasador Michèle Ramis, în interviul acordat în exclusivitate pentru emisiunea Ora Regelui, difuzat sâmbătă, de la 14.30, la TVR 1 HD.

Familia Regală i-a avut oaspeți în grădina Palatului Elisabeta și pe reprezentantul artiștilor de la Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova, prof. univ. dr. Alexandru Boureanu, directorul teatrului, pe domnul consilier prezidential conf. univ. dr. Laurențiu Ștefan, dar și pe reprezentanții studenților unor universități prestigioase, prof.univ.dr. Sorin Mihai Cîmpeanu, rectorul Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București, și prof. dr. arh. Marian Moiceanu, rectorul Universității de Arhitectură și Urbanism “Ion Mincu”.

(w882)

Ceremoniile sobre și discrete la care au participat s-au desfășurat nu numai cu respectul cuvenit pentru etichetă, dar și respectând normele de distanțare socială, firești în contextul pandemiei actuale. Dincolo însă de caracterul oficial al evenimentelor și de protocolul strict, s-a simțit căldura unor spirite ce au de împărtășit idei, năzuințe, speranțe și, desigur, de înfăptuit proiecte.

O dovadă a faptului că distanța fizică nu îngrădește sentimentele a fost și discursul profesorului Colum de Sales Murphy, președintele Școlii Superioare de Diplomație și Relații Internaționale din Geneva. Reputata universitate elvețiană a acordat titlurile de Doctor Honoris Causa Majestății Sale Margareta și Alteței Sale Principelui Radu, evenimentul fiind transmis on-line, cu prilejul ceremoniei de absolvire a promoției 2020.

(w882)

Cu câteva luni în urmă, exact înainte ca întreaga planetă să fie zguduită de statisticile umplute fără milă de noul virus, am înregistrat poveștile impresionante ale unora din cele 300 de milioane de persoane care au învățat să supraviețuiască având o boală rară. Una din cele peste 6000 de boli rare diferite. Majestatea Sa Margareta a acordat Înaltul Patronaj asociației din România și, anual, îi întâlnește pe unii dintre membri, de Ziua Internațională a Bolilor Rare.

(w882)

Noua ordine a relațiilor sociale, stabilită peste voința omenirii, de prezența nemilosului virus, a adus nu doar interdicții, ci și provocări. Românii  din toată țara și din multe părți ale lumii care se întâlneau la reședința regală, pentru sărbătoarea de 10 mai, au inspirat Familia Regală să deschidă Palatul Elisabeta pentru public. Sâmbătă, 22 august, vă invităm la inaugurare, dar întreaga poveste a "Expoziției Palatul Elisabeta” o veți vedea într-o ediție viitoare a Orei Regelui.

(w882)

Invitații prezenți la eveniment au avut ocazia să viziteze Palatul Elisabeta, într-un tur ghidat condus de voluntari ai Asociației Casa Majestății Sale. Expoziția este un proiect al Asociației Casa Majestății Sale. Ea are un caracter permanent și va funcționa în iulie-septembrie, în octombrie-noiembrie și în ianuarie-februarie ale fiecărui an.

(w882)

Vizitatorii vor avea acces în Salonul Mihai I, Galeria de Artă Contemporană, Salonul Carol I și Elisabeta, Salonul Alb, Biroul Majestății Sale, Sala Regilor, Holul de Marmură și Sufrageria Mare.

(w882)

De asemenea, vizitatorii vor avea acces pe Platforma cu Lei și în grădina Palatului, acolo unde are loc în fiecare an Garden Party și unde se află „Memorialul Copacilor”, care cuprinde arbori plantați de personalitățile regale și șefii de Stat care au vizitat palatul, din anul 2001 încoace.

Emisiunea Ora Regelui poate fi vizionată la TVR 1 HD – sâmbătă, 22 august 2020, ora 14.30, iar la TVR Moldova – duminică, 30 august 2020, ora 17.10.

 

 

Redactori: Camelia Csiki, Diana Ilica, Bogdan Șerban-Iancu

Producător: Lidia Voicu

Realizator: Cristina Ionescu

 

20:00 Telejurnal

*Ştiri* Prezintă: Alina Stancu, Eugen Rusu

Producători: Diana Anghel şi Dorin Munteanu

Transmisiune directă

20:55 Meteo

 
Sezonul 14 al „Anchetelor comisarului Antonescu” continuă seria ediţiilor ce reconstituie cazuri de omor

Fără păcăleală! Colonelul în retragere Dan Antonescu revine la TVR 1 pe 1 aprilie, cu noi cazuri rezolvate de infracţiuni grave. Ediţiile noului ...

Partajul succesoral. Împărțirea bunurilor moștenite

Cine are dreptul la moştenire şi cum se împart bunurile comune? Ce este rezerva succesorală şi care sunt moştenitorii rezervatari? Care sunt ...

Demontăm şi explicăm mituri de pe la noi, în noul sezon „Exclusiv în România”

Mitul despre locul în care s-a răsturnat căruţa cu proşti, unicatele mondiale ale Sucidavei din Corabia sau o vizită în Valea Jiului, pe Planeta ...

 

#tvr1