loader
Foto

Galerie foto

Despre "Telefonul Vârstnicului" la Ora Regelui

La sfârșitul Săptămânii Luminate, la "Ora Regelui" avem povestea emoționantă despre legătura dintre oameni așa cum o înfăptuiesc voluntarii Fundației Principesa Margareta a României. Emisiunea este difuzată sâmbătă 14 aprilie de la ora 15.00 la TVR 1, TVR Internaţional şi TVR Moldova . Pe 15 aprilie, de la ora 1.00, "Ora Regelui" este în reluare la TVR Moldova.

 

Ora Regelui

Ediția a fost găzduită de Biblioteca Centrală Universitară ”CaroI I”.

Prezintă Bogdan Șerban-Iancu

”Generația bătrînilor singuri acasă” este o resursă de înțelepciune, de blîndețe și de duioșie -povestesc tinerii care s-au înscris în programe precum ”Niciodată singur” ori ”Telefonul vîrstnicului”. Realizatoarea reportajului, Irina Luca, mai spune că voluntarii au ajuns nu doar să fie de ajutor, ci și să învețe cum să dezvolte o prietenie profundă.

(w882)

00800 460 001 este numărul de telefon la care persoanele în vârstă primesc informații de interes, sfaturi și îndrumare din partea operatorilor specializați în asistență socială ai Fundației Principesa Margareta. Pe scurt, Telefonul vârstnicului.

Fundația Principesa Margareta sprijină comunitățile vulnerabile din România de 27 de ani. Începuturile au ca referință momentul în care Majestatea Sa Margareta, a venit in țară, în 1990.  Cînd a pășit pentru prima oară pe pămînt românesc, pe acea “planeta pînă atunci interzisă” care era, de fapt, țara sa, și a descoperit condițiile îngrozitoare din orfelinate și case de bătrîni, a hotărît să înființeze o fundație care să schimbe în bine viața celor mai vulnerabili români: vârstnici, copii abandonați, familii în dificultate. De atunci, Fundația Principesa Margareta a devenit una dintre organizațiile ne-guvernamentale de elita din România, iar proiectele pe care le desfășoară (Centrele Comunitare Generații, Niciodată singur, Tinere Talente, Telefonul Vârstnicului, Fondul Special pentru Copii) construiesc punți între generații.

* * *

Anul trecut, s-au împlinit 50 de ani de la reluarea relaţiilor diplomatice dintre Germania şi România, 25 de ani de la semnarea Tratatului de prietenie şi cooperare dintre Germania şi ţara noastră şi 10 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană. La Düsseldorf, Asociaţia germano-română Atheneum, a organizat mai multe festivități dedicate triplei celebrări. Muzeul Goethe a fost gazda expoziției foto-documentare ”Iași, oraș regal”. Despre toate acestea, ne relatează Sandrino Gavriloaia, realizatorul TVR prezent la evenimente.

Principesa Maria, la vernisajul expoziţiei „Iaşi, oraş regal”

Düsseldorf, capitala NordRhein-Westfalen, landul federal cu cea mai puternică economie şi cea mai numeroasă populaţie din Germania, este un oraș cu o importanță aparte pentru Coroana României și, implicit, pentru istoria noastră. De aici a plecat Principele Karl de Hohenzollern-Sigmaringen spre Principatele Unite spre a deveni suveranul cu cea mai lungă domnie din istoria țării noastre și făuritorul României moderne.

* * *

Disciplină, perseverență, determinare și curaj - sunt doar cîteva dintre calitățile pe care orice tînăr de succes trebuie sa le aibă. Sunt și unele dintre valorile pe care Majestatea Sa Margareta le girează, de 4 ani în România, în cadrul programului  ”Duke of Edinburgh’s International Award”.  Ii cunoaștem  în emisiunea ”Ora Regelui” pe cîțiva dintre cei care au facut dovada dezvoltării profesionale și personale pe parcursul anului trecut și care au avut ocazia să primească astfel recunoasterea Casei Regale.

(w882)

”Duke of Edinburgh’s International Award” este unul dintre programele care reprezintă o legătură puternică între cele două țări, așa cum preciza în ediția de săptămîna trecută Excelența Sa domnul Paul Brummell, Ambasadorul Marii Britanii la București.

Un reportaj de Adriana Ciobanu.

* * *

În Agenda emisiunii, imagini din doua orașe mari ale țării.

În Cluj, un puternic centru care luptă pentru conservarea identității și tradițiilor naționale, elita intelectuală a orașului a sărbătorit, pe 26 martie, ziua Majestății Sale Margareta.

(w882)

La Iași, capitala României din timpul Marelui Război, a decis Familia Regală, în an Centenar să petreacă sărbătorile Pascale. Acum 100 de ani, Paștele era unul trist. România mai avea cîteva județe libere, Regele Ferdinand și elita politico-militară faceau eforturi uriașe pentru a menține flacăra speranței aprinsă. Acel an a fost însă unul al miracolelor. Basarabia s-a unit cu țara, iar mai târziu, în decembrie, a venit și rândul Transilvaniei.

Producători: Lidia Voicu și Ruxandra Țuchel

Realizator: Bogdan Șerban-Iancu

***

Despre Ora Regelui:

O emisiune pe teme istorice despre monarhie şi regii României, Ora Regelui oferă publicului informaţii despre ce a însemnat Monarhia pentru români, cum au influenţat regii istoria, cultura şi viaţa politică, economică şi socială a românilor. Timp de aproape o oră, rulează secvenţe inedite din arhivele cinematografice, dar şi imagini de astăzi. Emisiunea prezintă diferenţele dintre ce a fost şi ce este România, cât de bine au fost transmise şi învăţate lecţiile istoriei şi cât din ceea ce am învăţat - mai ales în perioada celor 45 de ani de comunism - despre Monarhie şi Regele Mihai, este mit sau adevăr.

Emisiunea conţine reportaje pe subiecte istorice, despre Casa Regală a României din vremea lui Carol I până astăzi, imagini mărturii de arhivă, vox-uri de la oameni simpli (despre rolul pe care l-a avut şi îl mai are Regele Mihai, Casa Regală sau despre momente ale istoriei care au fost reinterpretate în ultimii 60 de ani), dar şi interviuri cu diverse personalităţi şi o agendă actualizată a Casei Regale (vizite la alte case regale, acţiuni pe care le întreprinde Casa Regală pentru a reprezenta imaginea României în afara ţării, acţiuni economice, caritabile, importanţa pe care a avut-o Casa Regală în procesul de integrare în UE şi NATO etc.).

***

Emisiunea poate fi urmărită online, la ora difuzării, pe TVR+.

15:55 EURO polis

*Emisiune despre comunitățile etnice din România

Producător Nicoleta Epure

16:45 Fiica regelui

Fiica regelui (THE KING'S DAUGHTER, SOO BAEK-HYANG-Coreea de Sud, 2014)

Regia: Lee San-yeob, Choi Joon-bae

Cu: Seo Hyun-jin, Seo Woo, Lee Jae-ryong, Jo Hyun-jae

* Dramă istorică. La începutul secolului VI, pe vremea celor trei vechi regate coreene, generalul Yung devine conducătorul regatului Baekje, după ce fostul rege este ucis în urma unui complot de la curte. Împrejurări dramatice îl despart pe Yung-devenit regele Mu-ryeong-de femeia pe care o iubeşte şi care îi poartă copilul. Mica Seol-nan se naşte şi creşte într-o casă modestă, împreună cu sora ei vitregă Seol-hee, fără să-şi cunoască adevărata identitate. Cele două fete sunt diferite ca ziua şi noaptea: Seol-nan, veselă şi blândă, se bucură de viaţa ei simplă în mijlocul naturii, în timp ce ambiţioasa Seol-hee visează la averi şi titluri importante. Pe patul de moarte, mama lor mărturiseşte secretul identităţii lui Seol-nan, dar singura care o aude este Seol-hee, iar aceasta profită de ocazia nesperată şi fuge în capitala regatului, dându-se drept prinţesă. Între timp, adevărata fiică a regelui crede că sora ei a fost răpită şi jură că va face orice pentru a o regăsi. Soarta îi îndreaptă paşii tot către palatul regal, unde va deveni o mare luptătoare, înainte să-şi descopere trecutul şi adevăratul nume: Soo Baek-hyang. Redactori: Cristina Crăciun, Anca Radu

 
Ce este „Dincolo de aurul Apusenilor”? Răspunsuri, în primul episod din noul sezon „Dosar România”, la TVR 1 | VIDEO

Documentarul de investigaţie semnat de jurnalistul TVR Gabriel Geamănu a deschis o nouă serie a emisiunii de reportaje, documentare şi anchete ...

Spectacolul eveniment „Regele moare”, cu Victor Rebengiuc şi Mariana Mihuţ, se vede la TVR 1 | VIDEO

Este încă o şansă pentru telespectatori de a urmări, de acasă, un spectacol de o emoţie copleşitoare din repertoriul Teatrului Naţional ...

Duminică, 31 martie, ora 19.00, vă invităm să urmăriți, la TVR 1, o nouă ediție a emisiunii "Breaking Fake News" despre situația mercenarilor ...

 

#tvr1