loader
Foto

Ora Regelui: Regina Maria, simbol al Unirii și al României Mari | VIDEO

În ediția din 21 noiembrie, ați putut urmări un interviu cu jurnalista Tessa Dunlop, autoarea unui documentar dedicat Reginei Maria, și un reportaj despre Ion Cantacuzino, ministru de stat și semnatar al Tratatului de la Trianon.

 

Ora Regelui

Inima mea bate odată cu inima ei” dezvăluia Regina Maria în prima sa carte numită ”Țara mea”, foarte mediatizată în Anglia, publicată chiar ca serie de episoade în ”The Times”.

(w882) Regina Mar

Regina descria cu pasiune sufletul României, atmosfera, țăranii, soldații din Marele Război și completa cu fotografii rustice memorabile. Publicarea cărții a ajutat la strângerea de fonduri pentru activitatea Crucii Roșii, în îngrijirea soldaților români răniți în război. ”Mulți soldați muribunzi mi-au șoptit cu ultima suflare că pentru mine luptaseră, pentru că nu le eram eu oare casa, mama, credința și speranța?”, mărturisea Regina în Jurnalul său.

La 145 de ani de la nașterea Reginei Maria, încă se mai vorbește despre curajul său din război, cum a înfruntat tifosul sau gripa spaniolă. Acceptând noile provocări din cauza altei pandemnii, în zilele noastre, discuțiile s-au mutat în mediul on-line. Jurnalista britanică Tessa Dunlop împreună cu Institutul Cultural Român au lansat o serie de filme numită “Who is Romania“.

(w882)

Doctor în istorie și personalitate media britanică, Tessa Dunlop promovează în acest fel România în presa din Marea Britanie, dar și pe rețetele de socializare. Unul dintre mini-documentare îi este dedicat Reginei Maria și a fost prezentat în același timp și în România, pe pagina de facebook a Familiei Regale.

(w882)

Telespectatorii au avut ocazia să o cunoască pe jurnalista britanică în urmă cu doi ani, într-o ediție a emisiunii ”Ora Regelui”. Aniversarea Centenarului României la Londra a cuprins, între alte evenimente, dezvelirea statuii Reginei Maria, în Ashford, orașul copilăriei sale și prezentarea filmului documentar ”Români care au schimbat lumea – Regina Maria”, realizat de Camelia Csiki. Legate de admirația pentru Regina României Mari, cele două jurnaliste au înregistrat acum un dialog on-line.

(w882)

Tessa Dunlop este specialistă în relațiile româno-britanice ale începutului de secol al XX-lea,  vorbește românește , este autoarea volumelor „The Bletchley Girls” și „The Century Girls” și dorește să scrie în curând o carte despre cea mai iubită regină a românilor. Din interviu, vom afla povestea fascinației Tessei pentru istoria României și ce îi însuflețește stăruința de a ne promova țara în Marea Britanie.

(w882)

Tratatul de la Trianon, cel prin care României îi era recunoscută Întregirea, aduce și acum, după un secol, ecoul prezenței Reginei Maria. Farmecul și tenacitatea par atribute care nu s-ar putea regăsi la aceeași persoană. Face excepție Regina ajunsă în capitala Franței cu hotărârea de a apăra drepturile țării, obținute eroic, pe câmpul de bătălie.

(w882)

Celebrul Tratat de Pace din 4 iunie 1920 poartă, din partea României, semnăturile lui Nicolae Titulescu și ministrului de stat dr Ion Cantacuzino.

(w882)

Școlit la Paris, în filozofie, istorie naturală și medicină, Cantacuzino a fost profesor la Facultatea de Medicină din București, director general al Serviciului Sanitar din România, a fondat Laboratorul de Medicină Experimentală din cadrul Facultății, numeroase reviste de specialitate și instituții, printre care Institutul de Seruri și Vaccinuri care îi poartă numele. Datorită lui, România a fost a doua țară din lume, după Franța, care a introdus vaccinarea nou-născuților împotriva tuberculozei.

(w882)

Cantacuzino a organizat remarcabil campaniile antiepidemice de tifos și holeră în timpul Primului Război Mondial și campania antimalarică. Numele cercetătorului român identifică metoda de vaccinare antiholerică folosită și acum în unele țări. Membru al Academiei Române, al Comitetului de Igienă al Ligii Națiunilor, al Societății de Biologie, de Patologie Exotică și al Academiei de Științe din Paris, iată o personalitate sclipitoare în compania căreia Regina Maria putea pleda cu convingere pentru valorile românești.

(w882)

În ”Ora Regelui”, istoricul Sorin Turturică de la Muzeul Militar Naţional Regele Ferdinand I ne spune povestea institutului înființat prin Înaltul Decret emis de Regele Ferdinand și a sarcinilor grele primite pentru vremea sa.  Altfel spus, cum s-a descurcat România cu 100 de ani în urmă.

***

Emisiunea „Ora Regelui” poate fi vizionată la TVR după următorul program:

TVR 1 HD –  sâmbătă, 21 noiembrie 2020, ora 14.30

TVR Internațional – sâmbătă, 21 noiembrie 2020, ora 17.00

TVR Moldova –  marți, 24 noiembrie, ora 16.00

***

Producător: Lidia Voicu

Realizatori: Camelia Csiki, Alina Grigore

 

 

11:00 Câştigă România! (R)

Prezintă Virgil Ianţu

Producători: Diana Pascal, Vanda Liche

Quiz manager Cătălina Filip

(Reluare)

12:00 Teleshopping

 

"Lili Marleen", la Telecinemateca, pe TVR1 | VIDEO

publicat: marţi, 23 aprilie 2024

Dacă e marţi, e Telecinemateca la TVR1! Pe 23 aprilie, de la ora 22:00, vedem drama „Lili Marleen (Germania, 1981)”.

Doamna și Unicornul, sâmbătă la

Doamna și Unicornul, sâmbătă la "Teleenciclopedia"

publicat: marţi, 23 aprilie 2024

Sâmbătă, 27 aprilie, de la ora 18:59, la TVR 1, vă propunem o nouă ediție la "Teleenciclopedia".

Cine și cum răspunde pentru greșelile medicale?

Cine și cum răspunde pentru greșelile medicale?

publicat: marţi, 23 aprilie 2024

Un tânăr a murit din cauza unui tratament administrat greșit! O mama însărcinată pierde copilul din cauza neglijenței cadrelor medicale! Unui ...

 

#tvr1