loader
Foto

Galerie foto

Papa Francisc în România: filme speciale și reportaje inedite duminică

Duminică, 2 iunie, în a treia zi a vizitei  apostolice a Suveranului Pontif, TVR 1 a difuzat alte patru filme speciale, printre care povestea Blajului - oraș episcopal și a celor șapte episcopi greco-catolici martiri.

 

Urmărește online pe TVR+.

În calitate de partener media oficial, TVR va produce toate evenimentele pe parcursul vizitei apostolice a Suveranului Pontif în ţara noastră.

TVR este official broadcaster al vizitei Papei Francisc în România, singura televiziune care va asigura semnalul pentru transmisiunile în direct de la toate liturghiile sau ceremoniile religioase, evenimente care vor deveni momente de referinţă.

În perioada 30 mai - 2 iunie, telespectatorii vor putea urmări la TVR 1 în primul rând transmiunile în direct legate de vizita Papei Francisc. Pe lângă aceastea, în grila de programe a TVR 1 vom regăsi o serie de filme, reportaje şi documentare despre personalitatea Sanctităţii Sale, despre papalitate şi conducătorii bisericii catolice.

Duminică, 2 iunie, de la ora 9.00, după o ediție specială a emisiunii “Universul Credinței”, chiar înaintea liturghiei de la Blaj, pe care o va oficia Papa Francisc, TVR 1 difuzează documentarul Şapte martori pentru mica Romă, realizat de Anca Berlogea-Boariu.

Documentarul aduce, într-o perspectivă inedită, povestea celor șapte episcopi greco-catolici martiri, care vor fi beatificaţi de Papa Francisc.

(w882) Åžapte mar

Filmul prezintă şapte martori din trecut şi şapte martori din prezent, mai bine zis mărturia eroică pentru Hristos dată de şapte episcopi greco-catolici în timpul persecuţiei comuniste, pentru care este în finalizare cauza de beatificare: cardinalul Iuliu Hossu şi episcopii Valeriu Traian Frenţiu, Ioan Suciu, Ioan Bălan, Alexandru Rusu, Vasile Aftenie şi Tit Liviu Chinez - ilustrată de cei şapte episcopi din prezent ai Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică.

Documentarul are la bază memoriile regretatului cardinal Iuliu Hossu şi a fost filmat la Memorialul Victimelor Comunismului de la Sighet.

Şi tot duminică, la TVR 1, telespectatorii pot urmări, de la ora 14.30, filmul realizat de jurnaliştii TVR Cristina Andrei şi Adrian Bodonea-Florea despre Mica Romă" - Blajul, oraş episcopal.

În toamna anului trecut, Blajul, oraş întemeiat cu 270 de ani în urmă de cărturarul Inochenție Micu-Klein, de la a cărui dispariţie s-au numărat, în 2018, 250 de ani – a fost declarat Oraş Episcopal.

(w882) Blaj, mica

Acest loc, puternic centru cultural românesc, supranumit de către Eminescu Mica Romă, a fost socotit vreme de peste două secole o autentică „fântână a darurilor cunoaşterii prin şcoală şi credinţă”. A fost însă şi un spaţiu în care prigoana comunistă s-a făcut simţită violent. Mai ales în ultimele etape din istoria oraşului, cele care cuprind momentele majore ale ultimului secol: Marea Unire, desfiinţarea Bisericii române unite cu Roma, dar şi redobândirea libertăţii după anul 1989.

Filmul a fost realizat alături de teologul şi istoricul creştinismului timpuriu, Cristian Bădiliţă.

De la ora 19.00, se difuzează filmul Umbria-ţara lui Francisc, un reportaj de călătorie în Umbria, inima verde a Italiei. Umbria este o regiune care îi încântă pe vizitatorii săi prin peisajele fabuloase, monumentele antice şi medievale, capodoperele artei universale, prin spiritualitatea profundă a oamenilor şi locurilor, prin produsele şi obiectele tradiţionale lucrate manual, gustul şi aroma unor specialităţi care pot fi găsite doar aici şi prin căldura şi ospilalitatea localnicilor. Traseul călătoriei trece prin oraşele importante ale Umbriei: Assisi, Norcia, Spoleto, Gubbio şi Perugia, pentru a descoperi frumuseţea şi specificul fiecăruia.

(w882) Umbria

Iar de la ora 19.30 este programat documentarul Saul din Tars: Mesagerul lui Iisus Hristos (Paul of Tarsus: Messenger of Jesus Christ, Italia, 2016), regia Claudia Sintigo - ne vorbeşte despre Saul din Tars, iniţial persecutor al creştinilor, dar devenit apostol proeminent al creştinismului şi care a avut o influenţă semnificativă asupra gândirii creştine.

Saul din Tars, persecutor al creştinilor din Palestina secolului I, voia să extindă persecuţia şi în diasporă, unde trăiau înfloritoare comunităţi iudaice. Pe drumul Damascului a avut loc cunoscutul episod al convertirii sale instantanee ca urmare a vederii lui Iisus, care-i reproşa blând:„Saule, Saule, de ce mă prigoneşti?". De atunci,  Paul (Pavel) nu s-a mai îndoit până la moarte de realitatea acelei viziuni.

Influenţa asupra gândirii creştine din epistolele atribuite lui - epistolele pauline - a fost semnificativă, în parte datorită faptului că a fost considerat un apostol proeminent al creştinismului în răspândirea Evangheliei prin comunităţile creştine timpurii din Imperiul Roman.

(w882) Saul din T

15:00 Akzente

(I) Premieră la TGST: Slugă la doi stăpâni. Sesiunea internaţională a germaniştilor la Braşov. Sărbătoarea Primăverii, la Braşov.

Transmisiune directă +înregistrare

15:55 Akzente

(II)​ Portret Daniel Spătar

Transmisiune directă +înregistrare

 
„Dialog printre comploturi, cu misteriosul domn Virgil Măgureanu”. Joi, la „Dosar România” | VIDEO

Primul director al SRI face dezvăluiri într-un interviu acordat în exclusivitate jurnalistului TVR Răzvan Butaru pentru „Dosar România”. ...

Mircea Tudor – inventatorul care a cucerit lumea, un nou erou la „Români universali”

Pe 22 aprilie, Cristian Tabără ne face cunoştinţă cu singurul om din lume premiat de două ori la prestigiosul Salon de Inventică de la Geneva. Un ...

Procedura în materia dreptului administrativ

Procedura în materia dreptului administrativ

publicat: miercuri, 17 aprilie 2024

Ce este procedura în materie de contencios administrativ şi care sunt normele procedurale aplicabile? Într-un litigiu, care pot fi părţile ...

 

#tvr1