loader
Foto

Pe urmele Reginei-Mamă Elena

Se împlinesc 125 de ani de la nașterea Reginei-Mamă Elena. Pe 1 mai, la „Ora Regelui”, vedem câteva reportaje care o omagiază pe mama Regelui Mihai al românilor. Ediţia s-a vazut la TVR 1, de la ora 14.30.

 

Ora Regelui

La începutul lui mai 1896, la Atena, în Regatul Greciei pe atunci, se năștea Elena, Principesă de Grecia și de Danemarca. Nepoată a Regelui George I și fiică a Regelui Constantin I ai elenilor, soție a Regelui Carol și mamă a Regelui Mihai ai românilor. Strănepoată, după mamă, a Reginei Victoria a Marii Britanii, verișoară, după tată, a Ducelui de Edinburgh, Alteța Sa Regală Philip, Principele Consort al Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii.

(w882)

În biografia sa, Principesa Elena a descris o copilărie de basm, însă în istoria Europei și-au făcut apariția nazismul și comunismul. Familiile regale s-au confruntat cu amândouă. Și Elena a fost martoră la abdicarea forțată a tatălui, a soțului, a fratelui și a fiului ei. Personalitatea prințesei educate, înclinate spre arte, s-a întărit în lupta cu destinul său și al popoarelor din care făcea parte. Dinastiile se prăbușeau, iar Europa așa cum o știa din neam în neam își pierdea valorile. Elena a apărat cu îndârjire lumea după cum o deprinsese, în România, unde ajunsese prin căsătorie și mai apoi în Italia, unde a dus-o exilul.  A sprijinit construirea de școli și spitale, de orfelinate și biserici, a susținut artele și societățile de binefacere, i-a ajutat pe cei prea puțin norocoși și a salvat viața multor evrei. Statul Israel, prin Institutul Yad Vashem i-a conferit Cetățenia de onoare și titlul de „Drept între popoare”.

(w882)

De curând, primăria orașului israelian Petah Tivka a inaugurat o piațetă în memoria Reginei-Mamă Elena a României. În același spirit al omagierii personalității sale, municipalitatea din Florența va denumi un loc din orașul italian în care amintirea reginei e încă vie pentru urmașii celor care au cunoscut-o.

(w882)

Pe urmele Reginei Elena, la Florența, realizatorul emisiunii „Ora Regelui”, Camelia Csiki, și directorul de imagine Claudiu Petringenaru au ajuns în cartierul Oltrarno, adevărată inimă a meșteșugului și a artei florentine. Ușa imensă din lemn a studioului – galerie Romanelli se deschide spre o veritabilă comoară.

(w882)

Cinci generații de sculptori au lucrat aici: Pasquale Romanelli, fiul său Raffaello și nepotul său Romano, apoi Folco Romanelli și astăzi Raffaello și Vincenzo Romanelli, așa încît moștenirea familiei se compune atît din amplitudinea și diversitatea colecției de artă, cît și din pasiunea de a transmite tainele ei.

(w882)

Pentru vizitatorii români însă, mirarea e și mai mare cînd descoperă că sculptorul și profesorul Raffaello C. Romanelli păstrează în biroul său diploma înrămată a stră-stră-străbunicului lui, în limba română, oferită, în 1906, de Carol I. Înaintașul său, celebrul sculptor Raffaello Romanelli a realizat, în 50 de ani de creație, cam 300 de lucrări, aflate în toată lumea. În România sunt 40 dintre ele, unele de dimensiuni monumentale, dar și 4 portrete ale Familiei Regale.  Opera sa este și Monumentul Eroilor Sanitari din București, închinat memoriei medicilor, sanitarilor, surorilor voluntare care au salvat vieți pe fronturile Primului Război Mondial.

(w882)

(w882)

Invitatul ediției de astăzi vine de la Paris, istoricul de artă Gabriel Badea-Păun. Stră-strănepotul profesorului de limba română al Regelui Ferdinand, Gabriel Badea-Păun s-a născut la Sinaia, orașul de reședință al Familiei Regale, a studiat istoria în țară și mai apoi, la Paris, istoria artei. A dedicat multe cărți artelor plastice, dar și vieții la curtea regală a României, reginelor și reședințelor. Este o prezență prețuită de multe edituri din țară, dar și din Franța. In ediția aceasta a ”Orei Regelui”, vorbim despre cel mai recent volum al său, ”Les Peintres roumains et la France (1834-1939).

(w882)

Interviul înregistrat la Muzeul Național de Artă al României, fostul Palat Regal, căruia Gabriel Badea-Păun i-a dedicat cu cîțiva ani în urmă studiul amănunțit „De la Palatul Domnesc de pe Podul Mogoșoaiei la Palatul Regal de pe Calea Victoriei ” va putea fi urmărit la „Ora Regelui" de la TVR 1, sâmbătă, 1 mai, dar ediţia se difuzează şi la TVR Moldova vineri, pe 7 mai, de la ora 11.00.

Directori de imagine: Mihai Covrig, Claudiu Petringenaru   /   Montaj: Nicolaie Cernat

Redactor: Cristina Ionescu   /   Producător: Lidia Voicu

Realizator: Camelia Csiki

16:45 Fiica regelui

Fiica regelui (THE KING'S DAUGHTER, SOO BAEK-HYANG-Coreea de Sud, 2014)

Regia: Lee San-yeob, Choi Joon-bae

Cu: Seo Hyun-jin, Seo Woo, Lee Jae-ryong, Jo Hyun-jae

* Dramă istorică. La începutul secolului VI, pe vremea celor trei vechi regate coreene, generalul Yung devine conducătorul regatului Baekje, după ce fostul rege este ucis în urma unui complot de la curte. Împrejurări dramatice îl despart pe Yung-devenit regele Mu-ryeong-de femeia pe care o iubeşte şi care îi poartă copilul. Mica Seol-nan se naşte şi creşte într-o casă modestă, împreună cu sora ei vitregă Seol-hee, fără să-şi cunoască adevărata identitate. Cele două fete sunt diferite ca ziua şi noaptea: Seol-nan, veselă şi blândă, se bucură de viaţa ei simplă în mijlocul naturii, în timp ce ambiţioasa Seol-hee visează la averi şi titluri importante. Pe patul de moarte, mama lor mărturiseşte secretul identităţii lui Seol-nan, dar singura care o aude este Seol-hee, iar aceasta profită de ocazia nesperată şi fuge în capitala regatului, dându-se drept prinţesă. Între timp, adevărata fiică a regelui crede că sora ei a fost răpită şi jură că va face orice pentru a o regăsi. Soarta îi îndreaptă paşii tot către palatul regal, unde va deveni o mare luptătoare, înainte să-şi descopere trecutul şi adevăratul nume: Soo Baek-hyang. Redactori: Cristina Crăciun, Anca Radu

18:00 Vedeta familiei (R)

Sezonul campionilor

*Talent-show în care protagonişti sunt copiii

Prezintă: Florina Constantinescu și Costin Desliu

Jurnalist Iulia Ioaniţoaia. Regia artistică Dan Manoliu

Producător Monica Mihai

(Reluare)
 
Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci, gazdele campaniei „Omul anului” la TVR

Din 25 aprilie, în fiecare joi, de la ora 18.00, la TVR 1, Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci ne prezintă câte două reportaje-portret ale ...

„Cred că trăim vremuri grozave ca să faci teatru”! – Regizorul Thomas Ostermeier în dialog cu Cătălin Ştefănescu, la „Garantat 100%”

Repetiţii, actori, creaţie, clişeu, teatru, relevanţă, pasiune, spectacol, succes, spaţiu, joc, perspectivă asupra lumii... O discuţie ...

Serialul coreean „Floarea nopţii”, producţie 2024, se vede la TVR 1

Din 23 aprilie, urmărim aventurile frumoasei Jo Yeo-Hwa, o tânără văduvă care refuză să se conformeze tradiţiilor absurde ale vremii şi trăieşte ...

 

#tvr1