loader
Foto

Galerie foto

„Poveste după poveste” la TVR 1: istoria galacticelor de Oltchim

A fost odată Oltchim. Echipa de handbal Oltchim. Ce a mai rămas din gloria de altădată şi ce s-a întâmplat cu patrimoniul şi trofeele handbalistelor de la Vâlcea aflăm duminică, 30 aprilie, ora 19.00, la „Poveste după poveste” de la TVR 1 şi TVR+.

 

Poveste după poveste

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Săptămâna aceasta la Poveste după poveste, Diana Deleanu ne spune istoria emoţionantă şi mai puţin cunoscută a „galacticelor” de Oltchim.

Zeci de ani, Râmnicu Vâlcea a fost oraşul simbol al handbalului naţional. De aici au plecat şi au jucat în lotul naţional cele mai mari şi cunoscute sportive: Maria şi Edith Torok, Mariana Tarca, Adina Meiroşu, Cristina Neagu.

(w882)

Povestea „galacticelor” de la Vâlcea s-a sfârşit brusc în vara anului 2013, atunci când toate jucătoarele au fost anunţate că sunt libere să plece, iar clubul a intrat în insolvenţă. Deşi oficialii echipei Oltchim Râmnicu Vâlcea susţineau că Oltchim nu se va desfiinţa, pe data de 24 mai 2013 s-a anunţat că Oltchim Râmnicu Vâlcea nu va mai putea continua, din cauza problemelor financiare cu care se confruntă clubul.

Se vorbea atunci despre un plan de revenire în elită bazându-se pe tinere handbaliste formate în propria pepinieră.

Visul s-a spulberat după numai câteva luni. Situaţia de la Oltchim era atât de gravă încât administratorul judiciar a solicitat intrarea în faliment, lucru sinonim cu desfiinţarea.

În anul 2013, chiar dacă a luat titlul detaşat în România şi a fost semifinalistă a Ligii Campionilor, Oltchim a anunţat forul european de specialitate că nu are fondurile necesare pentru a se înscrie şi sezonul următor.

Clubul nu se mai putea redresa. Era părăsit de sponsori, nu avea nicio sursă de venituri. S-a făcut o listă a creanţelor, iar la data de 10 iunie, a intrării în insolvenţă, apoi în faliment. Salariile au fost prioritare înaintea tuturor creditorilor, jucătoarelele au primit 50-60% din restanţe, restul va fi pierdere.

(w882)

Palmaresul impresionant al Oltchimului riscă să se piardă şi el. Pentru că nu există o evaluare, acesta nu poate fi cedat unei alte echipe şi nu se ştie dacă există oameni interesaţi să preia istoria handbalistelor de la Vâlcea. Palmaresul impresionant al Oltchimului riscă să se piardă şi el. Pentru că nu există o evaluare, acesta nu poate fi cedat unei alte echipe şi nu se ştie dacă ar exista oameni interesaţi să preia istoria handbalistelor de la Vâlcea.

Un destin dramatic a avut şi Combinatul Chimic Oltchim, sponsorul principal al celebrei echipe de handbal.

În data de 6 martie 2017, Adunarea Generală a Creditorilor din SC Oltchim SA a aprobat modificarea planului de reorganizare, adică privatizarea prin vânzarea de active. Concret, aşa cum s-a anunţat pe site-ul Oltchim, combinatul se va ,,sparge” în nouă structuri diferite ce vor fi date spre vânzare. Creditorii, care s-au înscris la masa credală la începutul insolvenţei, se împart în patru categorii: băncile, salariaţii, bugetul de stat (Casa de Pensii şi Casa de Asigurări de Sănătate) şi chirografarii (Apele Române şi CET Govora). Deci, privatizarea prin vânzare de active s-a decis oficial.

(w882)

HCM Râmnicu Vâlcea a fost denumit iniţial Handbal Club Oltenia, succesorul gloriosului Club Sportiv Oltchim Râmnicu Vâlcea. Gheorge Sbora a reuşit, în scurta perioadă de când a venit la Vâlcea, să mobilizeze, să motiveze şi să obţină rezultate importante cu handbalistele de la HCM.

Luminiţa Huţupan, cea mai cunoscută şi titrată portăriţă din toate timpurile, s-a întors la Vâlcea pentru a construi o echipă nouă, care să joace în curând în cupele europene. Diana Deleanu a stat de vorbă cu noile jucătoare şi, la Poveste după poveste de duminică, 30 aprilie, ne spune dacă acest vis poate deveni realitate.

Galeria echipei e cunoscută sub numele de Brigada Zăvoi. De zeci de ani le însoţeşte pe sportive peste tot unde acestea joacă.

Unii dintre membrii clubului au plecat la şcoli, departe de oraşul natal, alţii au ieşit la pensie. Constant cu sufletul şi prezenta, peste tot, este Tataie. Nu concepe viaţa fără echipa din Vâlcea. Depinde de jucătoarele de la HCM dacă destinul echipei se va transforma dintr-unul tragic într-unul magic.

(w882)

Fostul presedinte al Combinatului Oltchim vorbeste in studioul emisiunii Poveste dupa poveste despre desfiintarea echipei de handbal. Tot in studio, alaturi de moderatoarea Irina Luca se afla si Radu Voina, unul dintre cei mai cunoscuti antrenori de handbal din Romania. El isi aminteste de anii petrecuti la CSM Ramnicu Valcea.

Realizator: Diana Deleanu

Producători: Irina Luca  şi Ileana Gaiţă

 

Televiziunea Română a produs mii de reportaje; unele cu subiecte puternice, altele cu urmări spectaculoase, premiate la festivaluri şi larg apreciate de telespectatori. După ce au fost difuzate, personajele s-au întors în anonimat, poveştile au fost înlocuite de altele, chiar felul de a face televiziune s-a schimbat. Ce s-a întâmplat cu protagoniştii? Care a fost deznodământul şi cum li s-a schimbat viaţa? Aflăm în cel de-al patrulea sezon Poveste după poveste, pe care jurnalista Irina Luca îl prezintă din 16 aprilie la TVR 1. Emisiunea Poveste după poveste este în fiecare duminică, de la ora 19.00, la TVR 1 şi online pe TVR+, iar în reluare, de la ora 24.00.

9:50 În grădina Danei

* Episodul 1

Realizator Dana Constantinescu

10:00 Eu pot!

* EU POT este un program dezvoltare personală, de educaţie relaţională de cuplu, familie de origine si la locul de muncă, de gestiune a emoţiilor, de managementul stresului, de lidership, de parenting, de co-parenting, de managementul bugetului de familie, de neuroştiinţă, epigenetică şi mindhacking. Împreună cu specialiştii invitaţi, EU POT generează conţinut de real suport pentru cei interesaţi să îşi îmbunătaţească propriul climat psiho-emoţional.

Invitat Rares Nechifor-psihologia pozitiva are rol fundamental in vindecare si recuperare-mit sau realitate

 
Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci, gazdele campaniei „Omul anului” la TVR

Din 25 aprilie, în fiecare joi, de la ora 18.00, la TVR 1, Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci ne prezintă câte două reportaje-portret ale ...

„Cred că trăim vremuri grozave ca să faci teatru”! – Regizorul Thomas Ostermeier în dialog cu Cătălin Ştefănescu, la „Garantat 100%”

Repetiţii, actori, creaţie, clişeu, teatru, relevanţă, pasiune, spectacol, succes, spaţiu, joc, perspectivă asupra lumii... O discuţie ...

Serialul coreean „Floarea nopţii”, producţie 2024, se vede la TVR 1

Din 23 aprilie, urmărim aventurile frumoasei Jo Yeo-Hwa, o tânără văduvă care refuză să se conformeze tradiţiilor absurde ale vremii şi trăieşte ...

 

#tvr1