loader
Foto

Galerie foto

Povestea celui mai longeviv cuplu regal al României

Ora Regelui a venit cu poveşti mai vechi de o sută de ani, dar şi din zilele noastre, ale eroilor şi ale regilor care au construit şi au modernizat ţara.

 

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Regele Mihai I şi Regina Ana au format cel mai longeviv cuplu regal din istoria României. În urma cu 69 de ani, pe 10 iunie 1948, Majestatile Lor Regele Mihai I şi Regina Ana s-au căsătorit, în exil.

Ceremonia religioasă ortodoxă a avut loc la Atena, la invitaţia Regelui Pavlos al elenilor. Majestăţile Lor au cinci fiice. Timp de 68 de ani, până la plecarea dintre noi a Reginei Ana, Majestăţile Lor au fost de nedespărţit. Povestea celui mai longeviv cuplu regal al României o urmărim la Ora Regelui de la TVR 1 şi TVR+. Ediţia este programată pe 10 iunie, ca de obicei, de la ora 15.00.

(w500)

„După Hristos, Regele Mihai este pentru mine cea mai înaltă instanţă morală”, a mărturisit academicianul Sorin Dumitrescu, invitatul emisiunii. Pictor şi grafician, discipol al Părintelui Constantin Galeriu, preşedinte al Fundaţiei Anastasia, Sorin Dumitrescu este cel care a iniţiat colecţia de artă contemporană a Regelui Mihai, colecţie pe care o pot admira toţi cei care vizitează Palatul Elisabeta. În 2002, când  autorităţile de la Bucureşti i-au permis Regelui să revină la Palatul Elisabeta, graficianul a avut ideea de a aduna, de la marii artişti contemporani, tablouri sau alte lucrări de excepţie, care să acopere pereţii goi ai clădirii ocupate de comunişti mai bine de 43 de ani. Artişti celebri au dăruit Regelui Mihai cele mai bune lucrări, luând  astfel naștere colecţia de artă contemporană. Familia Regală o va muta în anii următori la Săvârşin, unde va deschide un muzeu. Aflăm mai multe amănunte la Ora Regelui de la TVR 1 şi TVR+, de sâmbătă, 10 iunie, ora 15.00.

În urmă cu 100 de ani, în Primul Război Mondial, aproape 700 de ostaşi români, prizonieri ai nemţilor şi-au găsit sfârşitul, în lagărul de concentrare de la Soultzmatt, din Franţa. Deportați în iarna din 1916-1917, majoritatea s-au dus din cauza înfometării, a frigului şi a bolilor. După război, osemintele au fost scoase din diverse gropi comune şi mutate în cimitirul care a fost inaugurat în 1920 de Regele Ferdinand, chiar în pădure, pe locul în care exista lăgarul. Regina Maria a ținut să construiască acolo şi un Monument al Eroilor Români din Primul Război Mondial. În fiecare an, în prima duminică după Înălţare, se desfăşoară ceremonii oficiale cu depuneri de coroane, la care participă românii stabiliţi în Franța, Germania şi Elveţia. Anul acesta, Principele Radu a reprezentat Familia Regală la ceremoniile militare şi religioase de la Cimitirul Militar Român din Soulzmatt.

(w882)

(w882)

Cunoscut în Occident datorită literaturii fantastice, în care a fost asociat cu numele sângerosului Dracula, castelul Bran a fost construit la începutul secolului al XIII-lea, în vremea teutonilor. În 1920, braşovenii dăruiesc castelul Bran Reginei Maria, în semn de adâncă admiraţie şi recunoştinţă pentru contribuţia adusă la Marea Unire. Suverana va preface acest edificiu încărcat de istorie într-un încântător loc al aventurii spirituale, dând frâu liber simtămintelor sale romantice. Istoricul Diana Mandache a cuprins fascinanta poveste a castelului atât de îndrăgit de Regina Maria în volumul „Castelul Bran - Romantism şi Regalitate", pe care Ora Regelui ni-l prezintă sâmbătă după-amiază.

(w500)

Regele Olandei, Willem-Alexander, are, la 50 de ani,  o viaţa dublă. Majestatea sa îşi îndeplineşte fără abatere îndatoririle de monarh, dar este şi pilot pe avioane comerciale.

(w882)

Devenită virală pe internet, varianta rock a Imnului Regal stârneşte curiozitatea. Echipa emisiunii Ora Regelui l-a descoperit pe autor, Ovidiu Turcu, şi l-a invitat să ne spună povestea sa.

La Ora Regelui, telespectatorii află informaţii despre monarhie şi regii României şi pot însoţi Familia Regală în cele mai importante momente ale existenţei sale. Emisiunea poate fi urmărită la TVR 1 şi TVR Moldova pe 10 iunie, de la ora 15.00, iar la TVR Internaţional tot sâmbătă, de la 16.00.

Regia artistică: Dan Manoliu

Producător: Lidia Voicu

Realizator: Camelia Csiki

foto: www.romaniaregala.ro

*** Despre Ora Regelui:

O emisiune pe teme istorice despre monarhie şi regii României, Ora Regelui oferă publicului informaţii despre ce a însemnat Monarhia pentru români, cum au influenţat regii istoria, cultura şi viaţa politică, economică şi socială a românilor. Timp de aproape o oră, rulează secvenţe inedite din arhivele cinematografice, dar şi imagini de astăzi. Emisiunea vorbeşte despre diferenţele dintre ce a fost şi ce este România, cât de bine au fost transmise şi învăţate lecţiile istoriei şi cât din ceea ce am învăţat - mai ales în perioada celor 45 de ani de comunism - despre Monarhie şi Regele Mihai, este mit sau adevăr.

Emisiunea conţine reportaje pe subiecte istorice, despre Casa Regală a României din vremea lui Carol I până astăzi, imagini mărturii de arhivă, vox-uri de la oameni simpli (despre rolul pe care l-a avut şi îl mai are Regele Mihai, Casa Regală sau despre momente ale istoriei care au fost reinterpretate în ultimii 60 de ani), dar şi interviuri cu diverse personalităţi şi o agendă actualizată a Casei Regale (vizite la alte case regale, acţiuni pe care le întreprinde Casa Regală pentru a reprezenta imaginea României în afara ţării, acţiuni economice, caritabile, importanţa pe care a avut-o Casa Regală în procesul de integrare în UE şi NATO etc.).

21:00 Câştigă România!

* Prezintă Virgil Ianţu

Virgil Ianţu şi echipa sa continuă să aducă în faţa telespectatorilor oameni deștepți și bine pregătiți, români excepționali din toate categoriile sociale,

care şi-au croit destinul prin forța educației.

Şi, pentru că suntem în anul Jocurilor Olimpice, în fiecare ediţie a acestui sezon, întrebarea „Câștigă România!” va fi despre sportivii români şi performanțe olimpice remarcabile.

Producători: Diana Pascal, Vanda Liche

Quiz manager Cătălina Filip

22:00 Războinicii

(IN FULL BLOOM-SUA, Japonia) PREMIERĂ

Regia: Reza Ghassemi, Adam VillaSeñor

Cu: Tyler Wood, Yusuke Ogasawara, Sean McCracken, Hiroyuki Watanabe

* Film de acţiune, dramă. În Tokio, după cel de-al Doilea Război Mondial, campionul de box neînvins al Japoniei, Masahiro, se antrenează pentru viitorul său meci împotriva challengerului american, Clint Sullivan. Sullivan, încă bântuit de amintirile din război, are de înfruntat şi influenţa periculoasă a mafiei japoneze, Yakuza. În mijlocul tensiunilor politice, drumurile paralele ale celor doi luptători testează limitele spiritului uman. Redactor Delia Clonaru

X

 
Oricât de atroce ar fi vremurile, umanitatea dăinuie. „Puterea binelui”, un documentar în premieră la „Ora Regelui”, pe TVR 1

Cu doar câteva zile înainte de 8 mai, Ziua Internațională a Crucii Roșii, la „Ora Regelui”, urmărim un documentar despre cea mai mare organizație ...

Răspunderea penală a persoanei juridice

Răspunderea penală a persoanei juridice

publicat: marţi, 23 aprilie 2024

Care sunt măsurile ce pot fi luate împotriva persoanei juridice acuzate de săvârşirea unor infracţiuni cu consecinţe grave? Când pot fi dispuse ...

Echipa un "Un doctor pentru dumneavoastră" vă invită să urmăriţi sâmbătă, 27 aprilie, la TVR 1, de la ora 7:00, o ediţie în care vom afla detalii ...

 

#tvr1