loader
Foto

Galerie foto

Povestea Palatului Behague din Paris, la „Ora Regelui” de la TVR 1

Este una dintre cele mai frumoase construcţii pariziene, devenită proprietatea României. Cu acordul regelui Carol al II-lea, statul român a achiziţionat-o în 1939. Aceasta şi alte poveşti despre Monarhie şi regii României - la Ora Regelui de sâmbătă, 11 noiembrie, la ora 15.00.

 

Echipa Ora Regelui ne propune o nouă ediţie sâmbătă, 11 noiembrie, iar subiectele ce pot fi urmărite la TVR 1 şi TVR+, începând cu ora 15.00, sunt:

„Familia regală a României pe frontul Marelui Război (1916-1918)” este primul dintre evenimentele pe care Muzeul Naţional Cotroceni le înscrie în seria dedicată Centenarului Marii Uniri. Expoziţia, care poate fi vazută în aripa medievală a Muzeului, este un omagiu adus victoriilor militare ale Armatei Române de la Mărăşti, Mărăşeşti şi Oituz. Vedem imagini la Ora Regelui de la TVR 1, sâmbătă, 11 noiembrie, de la ora 15.00.

(w882)

În  martie 1939, statul român achiziţiona , cu acordul regelui Carol al II-lea, Palatul Behague din Paris. Palatul devine Ambasada Regatului României la Paris, primul ambasador fiind Gheorghe Tătărăscu. La Ora Regelui de sâmbătă vom urmări extraordinara poveste a uneia dintre cele mai frumoase construcţii pariziene, devenită proprietatea României.

Rezistenţa anticomunistă armată din România a fost un fenomen istoric care a început încă din 1944, luând amploare după 1947. Este de la bun început expresia confruntării dintre doua lumi  total separate: prima, democratică, tradiţională, iar cea de a doua, comunistă, straină şi totalitară. Un factor important în declanşarea şi mai apoi în amploarea acestui fenomen istoric, l-a reprezentat fără doar şi poate abdicarea forţată a Regelui Mihai , abolirea monarhiei şi instaurarea republicii.  În interviul emisiunii, Ruxandra Ţuchel stă de vorbă cu jurnalistul Alexandru Munteanu despre aceste momente istorice încă neelucidate în totalitate.

Aceeaşi ediţie Ora Regelui se vede la TVR Moldova de la ora 15.00, iar la TVR Internaţional de la ora 16.00.

Regia artistică: Dan Manoliu

Redactor: Ileana Ploscaru Panait

Producător: Lidia Voicu

Realizator: Ruxandra Ţuchel

*** Despre Ora Regelui:

O emisiune pe teme istorice despre monarhie şi regii României, Ora Regelui oferă publicului informaţii despre ce a însemnat Monarhia pentru români, cum au influenţat regii istoria, cultura şi viaţa politică, economică şi socială a românilor. Timp de aproape o oră, rulează secvenţe inedite din arhivele cinematografice, dar şi imagini de astăzi. Emisiunea vorbeşte despre diferenţele dintre ce a fost şi ce este România, cât de bine au fost transmise şi învăţate lecţiile istoriei şi cât din ceea ce am învăţat - mai ales în perioada celor 45 de ani de comunism - despre Monarhie şi Regele Mihai, este mit sau adevăr.

Emisiunea conţine reportaje pe subiecte istorice, despre Casa Regală a României din vremea lui Carol I până astăzi, imagini mărturii de arhivă, vox-uri de la oameni simpli (despre rolul pe care l-a avut şi îl mai are Regele Mihai, Casa Regală sau despre momente ale istoriei care au fost reinterpretate în ultimii 60 de ani), dar şi interviuri cu diverse personalităţi şi o agendă actualizată a Casei Regale (vizite la alte case regale, acţiuni pe care le întreprinde Casa Regală pentru a reprezenta imaginea României în afara ţării, acţiuni economice, caritabile, importanţa pe care a avut-o Casa Regală în procesul de integrare în UE şi NATO etc.).

15:00 Akzente

(I) Candelabrele istorice din Biserica Neagră, Braşov. Clubul economic german la Cluj.

Transmisiune directă +înregistrare

15:55 Akzente

(II)​ Noutăţi editoriale cu dr. Markus Fischer.

Transmisiune directă +înregistrare

 
De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 sâmbătă, 27 aprilie de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” şi ĩn spectacolul ce va deschide ...

Luni, la „Români universali”: omul apelor deschise, Avram Iancu

Pe 29 aprilie, Cristian Tabără ne face cunoştinţă cu bibliotecarul din Petroșani care deține recordul național la înot de anduranță. Un episod în ...

Un film românesc la Moscova - posibil măr al discordiei, Alaska de la ruși la americani, subminarea încrederii românilor în armată, ameninţări cu ...

 

#tvr1