loader
Foto

Galerie foto

„Ora Regelui”: Povestea Palatului Elisabeta, „centrul regalității în România de azi”

Despre locul de graţie din inima Bucureştilor aflăm mai multe în documentarul „Omul sfinţeşte locul”, difuzat de TVR 1 la „Ora Regelui” de sâmbătă, 14 noiembrie, ora 14.30. | VIDEO

 

Ora Regelui

Palatul Elisabeta, loc de grație în inima Bucureștilor, nu din punct de vedere geografic ori edilitar vorbind, cât mai degrabă istoric, simbolic și iconic, a trecut de opt decenii de la punerea pietrei de temelie.

Cu puțină vreme în urmă, în ziua în care se marcau 84 de ani de la pornirea lucrărilor, dar și în preajma celei în care se împlineau 20 de ani de la revenirea Familiei Regale la Palatul Elisabeta, Majestatea Sa Margareta și Alteța Sa Regală Principele Radu au acordat un interviu în exclusivitate. În „Ora Regelui” de sâmbătă, 14 noiembrie, o poveste care se poate numi simplu, dar profund „Omul sfințește locul”.

(w882)

Palatul este, întâi de toate, una dintre cele mai elocvente ipostaze ale dictonului Nomen est omen (“numele vorbește de la sine despre soarta celui numit” - Plaut, „Perșii”), amintind de prima stăpână a lui și a domeniului, Principesa Elisabeta, cel de-al doilea copil al cuplului regal Ferdinand și Maria ai României și fostă regină a Greciei.

(w882)

Un loc binecuvântat, într-un târziu de decembrie al Anului Mântuirii 1937, de către întâiul Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, Miron Cristea.

O oglindă fidelă a societății românești interbelice, cu  eleganța, rafinamentul, cultura, elitismul și mondenitatea ei chiar.

Un martor al zbuciumului aceleiași societăți în timpul Celui de-al Doilea Război Modial și în cel al instaurării, silnice și infame, a unei rânduieli total străine de duhul locului și al oamenilor lui.

Un martor și un mărturisitor al celor patru ani și jumătate trăiți aici de către Regele Mihai și de către Regina Mamă Elena, din august 1944, trecând prin abdicarea forțată din 30 decembrie 1947 și sfârșind cu plecarea Familiei Regale, la fel de forțată, doar patru zile mai târziu, pe 3 ianuarie 1948.

(w882)

Aceeași orânduire, literalmente “fără niciun Dumnezeu”, și-a continuat politica și după ce a pus stăpânire pe acest loc, în speranța că semnificația lui va dispărea odată cu închiderea porților și cu schimbarea menirii lui.

Chiar și după decembrie 1989 s-au făcut simțite ecourile acestei politici, “vila de la Șosea” fiind destinată unor întruniri și petreceri de tot felul.

Și, pentru a încheia șirul metaforic, abia când Regele a pășit din nou pragul reședinței Sale, menirea locului a fost restaurată, ca o resfințire a lui, în toată puterea și bogăția de sensuri a cuvântului.

(w882)

Aceasta este istoria trecutului. Puțin cunoscută, cu toate eforturile Casei Regale Române, ale specialiștilor în domeniu și, în ultima vreme, a presei.

(w882)

Istoria continuă însă, a locului și a Familiei Regale deopotrivă, într-o Românie republicană, zbuciumată, încercând să supraviețuiască tulburărilor interne și internaționale, și într-o citadelă “după chipul și asemănarea” țării a cărei capitală este.

(w882)

credit foto: romaniaregala.ro

În tot acest iureș geo-politic, Familia Regală Română a reușit să păstreze nealterată menirea despre care aminteam, Palatul Elisabeta devenind, precum îl numește Principele Radu, „centrul regalității în România de azi”. De ani buni, pentru Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei Române, și pentru Alteța Sa Regală Principele Radu al României, acasă înseamnă și „la serviciu”, dar nu în sensul clasicului „casnic”, nici în cel de „remote working”, atât de uzitat, mai ales în ultima vreme, a pandemiei, ci în cel de transformare efectivă a propriului cămin în loc de muncă. Un serviciu, în sensul etimologic, de „slujire”, complex pe toate planurile vieții societății: politic, diplomatic, social, cultural-artistic, științific, educațional, medical, umanitar. O istorie trăită la trecut, dar mai ales la prezentul continuu, pe care telespectatorii o vor regăsi în documentarul dedicat Palatului Elisabeta.

Emisiunea „Ora Regelui” poate fi vizionată la TVR după următorul program:

TVR 1 HD – sîmbătă, 14 noiembrie 2020, ora 14.30

TVR Internațional – sîmbătă, 14 noiembrie 2020, ora 17.00

TVR Moldova – marți, 17 noiembrie, ora 16.00

Producător: Lidia Voicu

Realizator: Cristina Ionescu

18:00 Punctul critic

Dezbatere care aduce zilnic in fata telespectatorilor fenomene, trend-uri, probleme de interes, cu accent pe teme din sfera sociala, civica, culturala

Punctul critic înseamnă atât echilibru, cât şi iminența schimbării. Este locul perfect pentru analiza unei situaţii /unui fenomen şi a potenţialului/ direcţiilor de evoluţie viitoare. Este locul în care, la nivelul societăţii, trebuie să aflăm, să înţelegem şi să cântărim care este drumul pe care dorim să continuăm, în respectiva privinţă.

* Cum apare si cum ne recuperam dupa AVC?

Prezintă Bogdan Muzgoci

Co-moderator Anca Mazilu , jurnalist TVR

Invitaţi: Ștefăniță Dima-medic primar radiolog, atestat în Neurologie Intervențională, dr. Cristina Gîrdan-medic specialist neurolog și dr. Augustin Dima-medic primar Medicină Fizică și Reabilitare

Jurnalişti: Mădălina Mija, Dana Rusu, Roxana Segneanu, Delia Apostol Hanzelik,

Raluca Alecu

Producatori: Beatrice Cioba, Florenţa Dăscălescu.

Regia artistică Dan Manoliu

Realizator Smaranda Vornicu-Shalit

19:35 Jocurile Olimpice

* Eroii. Episodul 3

Producător Daniela Enăchescu

 
Oricât de atroce ar fi vremurile, umanitatea dăinuie. „Puterea binelui”, un documentar în premieră la „Ora Regelui”, pe TVR 1

Cu doar câteva zile înainte de 8 mai, Ziua Internațională a Crucii Roșii, la „Ora Regelui”, urmărim un documentar despre cea mai mare organizație ...

Răspunderea penală a persoanei juridice

Răspunderea penală a persoanei juridice

publicat: marţi, 23 aprilie 2024

Care sunt măsurile ce pot fi luate împotriva persoanei juridice acuzate de săvârşirea unor infracţiuni cu consecinţe grave? Când pot fi dispuse ...

Echipa un "Un doctor pentru dumneavoastră" vă invită să urmăriţi sâmbătă, 27 aprilie, la TVR 1, de la ora 7:00, o ediţie în care vom afla detalii ...

 

#tvr1