loader
Foto

Galerie foto

POVEŞTI NEŞTIUTE ALE MUZEELOR, totul despre locurile în care găseşti istoria

De luni până vineri, telespectatorii TVR 1, TVR 3, TVR HD, TVR Internaţional şi TVR MOLDOVA au fost invitaţi să urmărească 10 scurtmetraje care surprind lucruri mai putin cunoscute despre marile muzee ale Capitalei. Lectura îi aparţine inconfundabilei actriţe Maia Morgenstern.

 

Ne-am pregătit de marele eveniment, NOAPTEA MUZEELOR, iar Televiziunea Română s-a alăturat acestui demers prin difuzarea unei serii de 10 scurtmetraje, „POVEŞTI NEŞTIUTE ALE MUZEELOR”. Documentarele au fost realizate cu asistența specializată a unor experți muzeali și surprind aspecte neștiute sau nemărturisite despre 10 muzee din București. În rolul povestitorului este binecunoscuta actrița Maia Morgenstern, care s-a implicat în acest proiect cultural prin care se dorește consolidarea valorii sociale și educative a colecțiilor muzeale în conștiința publicului.

În perioada 7-18 mai, telespectatorii TVR 1, TVR 3, TVR HD, TVR Internaţional şi TVR Moldova au fost purtaţi, de luni până vineri, în spatele vitrinelor cu exponate, unde, cu ajutorul aparatului de filmat am aflat ce se întâmplă în locurile în care vizitatorii nu au acces. În câteva minute, fiecare episod al seriei a descris un muzeu din Capitală. În anul centenarului Marii Uniri, muzeele din toată ţara și-au deschis porţile sâmbătă, 19 mai, pentru a primi vizitatorii până târziu în noapte.

Luni, 7 mai, telespectatorii au făcut primul popas la Muzeul Țăranului Român, iar marţi, au fost invitaţi să îi întâlnească pe cercetătorii pasionaţi de biosferă de la Muzeul Național de Istorie Naturală “Grigore Antipa”. Cum se restaurează o veche sculptură japoneză, dar şi povestea fascinantă a obiectului înscris în patrimoniul Galeriei de Artă Orientală, am aflat miercuri, 9 mai, într-o vizită la Muzeul Național de Artă al României.

Dacă este joi, 10 mai, Muzeului Național al Literaturii Române şi deschis larg porţile, iar vineri, 11 mai, la Mogoșoaia, telespectatorii au descoperit povestea frumoasei construcţii și a celei care i-a acordat întreaga sa iubire și avere – Prințesa Martha Bibescu.

Seria scurtmetrajelor a continut şi în săptămâna următoare. Muzeului Național de Geologie a fostprima destinaţie, luni 14 mai, iar la Centrul expozițional documentar al Universității de Arhitectură și Urbanism "Ion Mincu" am  ajuns marţi, 15 mai.

Dacă vreţi să aflaţi mai multe despre Bucureşti, nu rataţi miercuri, 16 mai, scurtmetrajul filmat la Muzeul Naţional Tehnic "Prof. ing. Dimitrie Leonida" unde veţi vedea în premieră imagini inedite din Bucureștiul anilor 1900-1960. O zi mai târziu, la Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi telespectatorii TVR au aflat povestea inedită a unei hărți vechi şi foarte valoroase, care a făcut parte din expoziţia temporară deschisă la muzeu în perioada Noptii Muzeelor.

Vineri, 18 mai, Muzeul Național George Enescu a încheiat seria scurtmetrajelor cu informații captivante și necunoscute despre ultima parte a vieții marelui compozitor, văzut de-o parte și de alta a „Cortinei de Fier”

Evenimentul „Noaptea muzeelor” a luat amploare an de an și, în 2018, la sărbătorirea centenarului Marii Uniri, aduce un concept nou. Prin colaborarea cu Societatea Română de Televiziune se dorește consolidarea proiectului "Noaptea Muzeelor" ca un fenomen social de maxim interes public, care să sporească interesul comunităților locale pentru muzee.

Programul difuzărilor este următorul :

TVR 1 - 14-18 mai 2018, ora 19.30

TVR3 - 14-18 mai 2018, orele 20.55

TVR HD - 14-18 mai 2018, orele19.45

TVR Internaţional - 14-18 mai 2018, orele 20.55.

TVR Moldova - 14-18 mai 2018, orele 20.55.

22:00 Dosar România

* Dialog printre comploturi cu misteriosul Virgil Magureanu (II)

Producător Răzvan Butaru

23:55 Jocurile Olimpice

* Speranţe. Episodul 4

Producător Daniela Enăchescu

 
De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” ...

Luni, la „Români universali”: omul apelor deschise, Avram Iancu

Pe 29 aprilie, Cristian Tabără ne face cunoştinţă cu bibliotecarul din Petroșani care deține recordul național la înot de anduranță. Un episod în ...

Un film românesc la Moscova - posibil măr al discordiei, Alaska de la ruși la americani, subminarea încrederii românilor în armată, ameninţări cu ...

 

#tvr1