loader
Foto

Galerie foto

Poveştile monarhiei revin la TVR 1

Sâmbătă, 17 octombrie, emisiunea „Ora Regelui” începe un nou sezon plin de reportaje istorice, mărturii rare şi interviuri de colecţie. De la ora 15:00, pe TVR 1 şi online pe TVR+.

 

Ediția este disponibilă online pe TVR+

Reîntoarcerea inimii Reginei Maria în ţară este primul subiect al noului sezon „Ora Regelui”.  După aproape jumătate de secol de când se află pe un raft, în depozitul Muzeului de Istorie a României, inima Reginei îşi va găsi liniştea la Castelul Pelişor, în Salonul de Aur, odaia preferată a suveranei. Pe 3 noiembrie, în cadrul unei procesiuni regale,  la care vor fi prezenţi şi Arhiducesa Maria Magdalena, fiica Principesei Ileana, copilul preferat al Reginei Maria.

Tot în ediţia din 17 octombrie, trecem în revistă ultimele activităţi ale organizaţiei Crucea Roşie, al cărei preşedinte este, din 2015, Principesa Moştenitoare Margareta. Crucea Roşie a adus în România, pentru prima dată, 28 de echipaje de prim ajutor din 24 de țări europene. Competiția a fost urmată de Gala Crucii Roșii, transmisă de TVR1, iar invitatul de onoare al Galei a venit de la Casa Regală a Belgiei.

În cadrul rubricii „Agenda emisiunii” vă prezentăm două evenimente din această vară, prin care Casa Regală susține educația, cultura și sportul: Micii campioni la karate și copiii talentați care au participat la concursul „Basmele Reginei Maria”.

La începutul lunii septembrie, Stefan Hell, laureatul Nobel pentru chimie din 2014, a fost decorat cu Ordinul Coroana României în grad de Comandor. Decoraţia i-a fost oferită de Principesa Margareta în cadrul unui eveniment organizat la Palatul Elisabeta.

Stefan Hell s-a născut la Arad în anul 1962 şi a emigrat alături de familia sa în Republica Federală Germania, în 1978. A obţinut licenţa şi diploma de doctor în chimie la Universitatea din Heidelberg.

Înalta distincţie a fost acordată „pentru contribuţia eminentă la dezvoltarea chimiei fizice, pentru conceperea şi dezvoltarea tehnologiei microscopiei fluorescente de rezoluţie înaltă, cu ajutorul căreia se pot face observaţii microscopice ale proceselor care au loc în interiorul celulelor vii, pentru reprezentarea cu mândrie şi onoare a naţiunii noastre în excepţionala familie a celor distinşi cu Premiul Nobel, pentru activitatea meritorie în cadrul Institutului Max Planck pentru Chimie Biofizică din Gottingen şi în cadrul Centrului German pentru Studiul Cancerului din Heidelberg”.

Tot pe 17 octombrie, la „Ora Regelui” vorbim cu istoricul Liviu Ţăranu despre dosarul „Problema 23 August 1944”. Cei care doresc să citească dosarul “Problema 23 August 1944”, care conține nu mai puțin de 6000 de pagini, întocmite la cererea Securității în perioada comunistă, îl pot accesa online pe site-ul CNSAS. Istoricul Liviu Țăranu, cel care a studiat cele 17 volume, ne povestește ce conțin acestea, de cine au fost redactate și în ce condiții.

„Ora Regelui” poate fi urmărită şi pe TVR Internaţional (sâmbătă, ora 16:30) şi pe TVR Moldova (sâmbătă, ora 15:00).

***
Despre Ora Regelui la TVR 1:

O emisiune pe teme istorice despre monarhie şi regii României, Ora Regelui oferă publicului informaţii despre ce a însemnat Monarhia pentru români, cum au influenţat regii istoria, cultura şi viaţa politică, economică şi socială a românilor. Timp de aproape o oră, rulează secvenţe inedite din arhivele cinematografice, dar şi imagini de astăzi. Emisiunea vorbeşte despre diferenţele dintre ce a fost şi ce este România, cât de bine au fost transmise şi învăţate lecţiile istoriei şi cât din ceea ce am învăţat - mai ales în perioada celor 45 de ani de comunism - despre Monarhie şi Regele Mihai, este mit sau adevăr.

 

12:00 Teleshopping

12:30 Parlamentul României

Prezintă Radu Rădulescu Producător Emilia Rădină
 

Un film românesc la Moscova - posibil măr al discordiei, Alaska de la ruși la americani, subminarea încrederii românilor în armată, ameninţări cu ...

Despre generozitatea care te obligă să dai mai departe din tot ceea ce cunoști! „Nocturne”, cu prof. dr. Ioana Grințescu – luni, la TVR 1

A construit, aparat cu aparat și om cu om, Secția ATI a Spitalului de Urgență București. Prof. dr. Ioana Grințescu este invitata Marinei ...

Oricât de atroce ar fi vremurile, umanitatea dăinuie. „Puterea binelui”, un documentar în premieră la „Ora Regelui”, pe TVR 1

Cu doar câteva zile înainte de 8 mai, Ziua Internațională a Crucii Roșii, la „Ora Regelui”, urmărim un documentar despre cea mai mare organizație ...

 

#tvr1