loader
Foto

Galerie foto

Premieră TVR 1: Arheologia crimei, un documentar despre crimele comunismului

Ororile comunismului, dezvăluite în documentarul „Arheologia crimei”. Primul episod,  Morţii din închisori , urmăreşte cercetările dedicate victimelor lagărului de la Periprava şi din închisorile de la Sighet şi Aiud. De văzut duminica, din 16 iulie, ora 16.00.

 

În cele şase episoade, pornind de la cercetările efectuate de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc, echipa TVR rememorează evenimente ce au marcat, în perioada 1945 – 1989, destinul României în general şi al multora dintre cetăţenii ei în particular. Astfel, cercetarea arheologică, şantierul propriu–zis este punctul de plecare în relatarea unor fapte, evenimente, destine.

Primul episod, Morţii din închisori, urmăreşte cercetările dedicate victimelor lagărului de la Periprava şi din închisorile de la Sighet şi Aiud.

(w882)

Periprava, un adevărat lagăr de exterminare, ascunde destinele cutremurătoare a sute de morminte fără nume şi a mii de deţinuţi politici. După mai bine de 50 de ani, suferinţele lor s-au făcut auzite şi, pe 29 martie 2017, fostul comandant al lagărului, Ion Ficior a fost condamnat la 20 de ani de închisoare şi datorită dovezilor descoperite în cimitirul din Periprava.

Închisoarea de la Sighet rămâne în istoria României ca locul de exterminare a elitelor intelectuale, politice şi religioase, considerate un pericol de regimul comunist. Locul unde, au fost încarceraţi elevi, studenţi şi ţărani din rezistenţa Maramureş, pentru ca, în 5-6 mai 1950, aici să fie aduşi peste o sută de foşti demnitari - miniştri, politicieni, academicieni, economişti, ofiţeri, istorici, jurnalişti, iar în octombrie-noiembrie 1950, 45-50 de episcopi şi preoţi greco-catolici şi romano-catolici. În Cimitirul Săracilor, situat la 2 km de oraş, în anii 50, au fost aruncate în gropi anonime trupurile câtorva zeci dintre deţinuţii politici morţi în închisoarea Sighet, printre care şi Iuliu Maniu şi Gheorghe Brătianu. Nu se ştie cu certitudine câţi din cei 54 de morţi  la Sighet au fost îngropaţi aici şi câţi în alte locuri, întrucât numele celor decedaţi nu erau înregistrate în acte, nici marcate pe mormânt. În perioada 1950-1955 nu s-au întocmit acte de deces, iar familiile celor morţi nu au fost înştiinţate, actele fiind întocmite, cu câteva excepţii, abia în anul 1957.

(w882)

Penitenciarul de la Aiud a fost unul dintre cele mai dure din sistemul represiv din România. Aici au ajuns cei consideraţi de regimul comunist ca fiind cei mai periculoşi dintre deţinuţii politici. Conform ordinului nr. 17.249 al Direcţiei Generale a Penitenciarelor, la Aiud urmau să fie încarceraţi: criminalii de război şi cei de profesiune intelectuali (ordinul preciza următoarele categorii: avocaţi, arhitecţi, comercianţi, farmacişti, medici, ingineri, învăţători, profesori, preoţi, scriitori, subofiţeri, ziarişti), precum şi cei care fuseseră bancheri, chiaburi, moşieri, industriaşi, patroni. Dintre aceştia, mulţi şi-au găsit sfârşitul aici, în urma bătăilor primite sau a bolilor, unii fiind îngropaţi pe ascuns în locul numit Râpa Robilor. Conform cercetărilor în registrul special al morţilor de la penitenciar şi al registrelor de stare civilă de la Primăria Aiud, numărul morţilor ajunge la un minim de 782, în perioada 1945-1989.

Concluziile în urma cercetărilor arheologice, coroborate cu mărturii şi documente, le puteţi afla urmărind episodul Morţii din închisori, duminică, 16 iulie, ora 16.00, la TVR 1. Online, documentarul poate fi vizionat pe TVR+.

Narator: Constantin Lupescu

Redactor Mariana Ioniță. Montaj Constantin Marciuc

Imagine Dinu Mărgărint

Realizator Roxana Chiriță

Producător Alexandru Munteanu

Coproducție TVR și IICCMER

16:45 Floarea nopţii

18:00 Omul anului

Moderatori: Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci

Campania „Omul Anului” promovează un proiect complex al Televiziunii Române prin care se dorește evidențierea poveștilor impresionante ale unor oameni simpli, care au facut fapte deosebite și au inițiat proiecte extraordinare.

În fiecare ediție vor fi prezentate câte două portrete de eroi, care vor fi comentate de invitați speciali, personalități ale societații civile, dar și de către membrii juriului, care vor participa prin rotație la edițiile emisiunii.

După fiecare ediție, timp de o săptămână, până la începerea ediției următoare, telespectatorii vor putea vota eroii prezentați. Acest vot săptămână de săptămână va genera la finalul campaniei un clasament. Primii șapte eroi după numărul de voturi se vor califica în etapa finală a proiectului. Acestor șapte finaliști li se vor adăuga încă cinci-câte unul propus de fiecare membru al juriului din cei 40 prezentați de-a lungul anului. Cei 12 eroi vor fi din nou supuși atenției telespectatorilor care vor vota, alături de membrii juriului, ”Omul Anului” 2024.
Marele câștigător va fi decis prin votul exprimat de telespectatori înainte de Gala finală (50%) și de juriul format din personalități, care va avea de asemenea 50%.

Dacă în 2023 campania a fost realizată într-o formă condensată, anul acesta ea va fi extinsă la o perioadă mai mare de difuzare și își propune să implice și publicul în alegerea „eroilor de lângă noi”. Așteptăm de la telespectatori să trimită povești impresionante ale unor oameni care au dat dovadă de curaj și de solidaritate față de semeni. Echipa de documentare va alege cele mai bune cazuri ce vor fi prezentate în edițiile săptămânale. În acest fel, telespectatorii TVR sunt așteptați să se implice activ, nu doar în procesul de votare dar și în procesul de propunere de eroi, din care va fi desemnat ”Omului Anului” 2024.​
În ziua simbol a României, 1 Decembrie, ziua României, va avea loc o Gală grandioasă, în care vom afla care este românul pe care telespectatorii TVR îl vor desemna OMUL ANULUI 2024.

Producator Oana Turcu

Coordonator campanie Nicolae Cozma

Transmisiune directă

 
De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” ...

Luni, la „Români universali”: omul apelor deschise, Avram Iancu

Pe 29 aprilie, Cristian Tabără ne face cunoştinţă cu bibliotecarul din Petroșani care deține recordul național la înot de anduranță. Un episod în ...

Un film românesc la Moscova - posibil măr al discordiei, Alaska de la ruși la americani, subminarea încrederii românilor în armată, ameninţări cu ...

 

#tvr1