loader
Foto

Prima vizită externă din 2020 a Familiei Regale | VIDEO

În ediţia „Ora Regelui" difuzată sâmbătă, 14 martie, de la 14.30, la TVR 1, a fost vorba despre întâlnirile Familiei Regale cu oficialităţile de la Varşovia și cu militarii români aflaţi în Polonia.

 

Ora Regelui

Vizita Familiei Regale în Republica Polonă a însemnat o nouă și importantă etapă în consolidarea relațiilor cu ţara care ne este partener strategic.

(w882)

În prima vizită externă de anul acesta, Familia Regală a întâlnit mai mulţi miniștri polonezi şi a condus lucrările "Women Leadership Forum".  Majestatea Sa Margareta şi Principele Radu au cunoscut membri ai comunității româneşti din Varşovia, dar şi militari români aflați în misiune în Polonia. Unul dintre cele mai emoționante momente ale vizitei a fost la Muzeul Insurecției din Varşovia. Trei veterane au fost decorate cu Crucea Casei Regale a României pentru a onora relațiile dintre cele două țări, in anii '30, Regatul României fiind un important aliat al Poloniei, în lupta pentru independență.

(w882)

(w882)

Întilnirea cu veteranele i-a amintit Majestăţii Sale de Regina Ana, care a fost şofer la Ambulanţă în război, şi de Regina Mamă Elena, care a salvat viaţa a mii de evrei în România.

În Insurecția din Varşovia din 1944, şi-au pierdut viața peste 200.000 de polonezi. 20% dintre victime au fost femei.

(w882)

(w882)

(w882)

Majestatea Sa Margareta a susţinut şi un impresionant discurs la Comunitatea Democrațiilor, coaliție interguvernamentală care are ca scop promovarea valorilor democratice, atrâgând atenţia că femeile sunt încă defavorizate în Europa.

(w882)

Dezechilibrele dintre bărbaţi şi femei sunt vizibile la salarii, la pensii, şi în funcţii de conducere în mai multe domenii.

”Chiar şi în guvernele progresiste, bărbaţii au mai multe şanse să fie desemnaţi în ministere cu profil înalt, în timp ce femeile tind să obţină aşa-numitele portofolii socio-culturale sau de sănătate. Aşadar, am progresat ca melcul şi poate dura încă un secol, potrivit Raportului Global Gender Gap 2020, pentru ca femeile să devină cu adevărat egale cu bărbaţii în Europa.”, a declarat Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei Române.

Emisiunea Ora Regelui poate fi vizionată la:

TVR 1 – sâmbătă, 14 martie 2020, ora 14.30

TVR Internațional – sâmbătă, 14 martie 2020, ora 17.10

TVR Moldova – duminică, 15 martie 2020, ora 17.00

Producător: Lidia Voicu

Realizator: Bogdan Șerban-Iancu

credit foto: Silviu Matei (Agerpres), familiaregala.ro, romaniaregala.ro

18:00 Ţară, ţară, cine eşti?

Moderator Mădălina Dobrovolschi

“Țară, țară, cine ești?” aduce în prim plan oameni care găsesc soluții funcționale pentru comunități şi prezintă soluții care, dacă ar fi multiplicate la nivelul întregii societăți, ar ameliora imaginea României.

Emisiunea propune o perspectivă inedită pe piața media din România, aceea a jurnalismului bazat pe soluții, pentru că, deși pornește de la statistici negative, în care România nu arată deloc bine, emisiunea aduce în studio oameni care construiesc și implementează soluții.

* Copiii bolnavi transportaţi de asociaţia Blondie în străinătate

Invitate: Adelina Toncean-Asociatia Blondie şi Irina Margarint, medic

Producător Ioana Mureşan

18:59 Teleenciclopedia

* SANDRO BOTTICELLI. ALEGORIA PRIMĂVERII (ep.3)

Artistului florentin i s-a spus Botticelli, datorită poreclei pe care o avea fratele său mai mare-Botticello, adică Butoiaș. Patronimul autentic era... Filipepi, iar numele de botez, Alessandro, prescurtat Sandro. Și-a început ucenicia devreme, sub supravegherea altui frate, giuvaergiu... Însă, pentru că îi plăcea să deseneze, a fost încredințat pictorului Fillippo Lippi, iar, de la treisprezece ani, a început să lucreze în atelierul faimosului Andrea del Verrocchio, unde se afla și tânărul Leonardo da Vinci. Acolo a realizat Sandro Botticelli primele sale picturi, visând la frumusețea ideală... Apoi, a ajuns protejatul lui... Lorenzo Magnificul. Primavera, alegoria executată de sensibilul Botticelli în tempera, pe panou de lemn, cândva între 1477-1486, ne dezvăluie subtile secrete artistice (sau... din culisele vieții politice și culturale) și va dăinui cât timp va exista orașul pe care-l celebrează-Florența, leagănul și nucleul Renașterii...

1917: UN AN, DOUĂ REVOLUŢII (ep. 3)

Pe 2 martie 1917, în orășelul Pskov, la circa 300 de kilometri distanță de capitala Petrograd, lipsit de sprijinul Dumei și al armatei, țarul Nicolae al II-lea recunoștea victoria revoluționarilor și semna actul de abdicare, pentru „binele patriei”. L-a numit succesor pe fratele său, Marele Duce Mihail, nu pe Alexei, fiul bolnav, în vârstă de numai 13 ani. A doua zi, ducele refuza „înscăunarea”, conștient că instituția monarhică pierduse atât susținerea populară, cât și poziția de reprezentantă a Mamei Rusia.

INSTRUMENTE MUZICALE (ep. 7)

Când atenționăm pe cineva, îi spunem (mai în glumă, mai în serios) „să nu întindă coarda”, iar emoţiile ne ating „coarda sensibilă”. Fie că vorbim despre sentimente sau cântece, „misiunea” coardelor este să vibreze-lovite delicat cu degetele, atinse cu un fragment din corn de animal, un ciocănel ori un arcuş. Dar sunetele astfel obținute sunt aproape imperceptibile. De aceea, coardele sunt „atașate” unei cutii goale care amplifică vibrația. O chitară, o mandolină sau un violoncel se identifică după forma cutiei de rezonanță.

MAMIFERE MARINE (ep. 3)

Cașaloții (Physeter macrocephalus) populează toate oceanele lumii, dar în apele antarctice, între 40 și 50 de grade latitudine sudică, se aventurează doar masculii. Câţiva carnivori înfometaţi așteaptă ca pescarii să-şi coboare paragatele lungi de kilometri, ştiind că vor putea „subtiliza” din captura de cod patagonian Dissostichus eleginoides-o delicatesă pe piața asiatică şi nu numai.

Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca

Producător Oana Haşegan

AUDIENŢA GENERALA (AG)

 
Cum se dezbate partajul succesoral?

Cum se dezbate partajul succesoral?

publicat: sâmbătă, 20 aprilie 2024

Ce este partajul succesoral și cine moștenește averea în familie după un deces? Cine poate solicita ieșirea din indiviziune? Care este Instanța ...

Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci, gazdele campaniei „Omul anului” la TVR

Din 25 aprilie, în fiecare joi, de la ora 18.00, la TVR 1, Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci ne prezintă câte două reportaje-portret ale ...

„Cred că trăim vremuri grozave ca să faci teatru”! – Regizorul Thomas Ostermeier în dialog cu Cătălin Ştefănescu, la „Garantat 100%”

Repetiţii, actori, creaţie, clişeu, teatru, relevanţă, pasiune, spectacol, succes, spaţiu, joc, perspectivă asupra lumii... O discuţie ...

 

#tvr1