loader
Foto

"Regina africană", un film regizat de John Huston, la Telecinemateca | VIDEO

Marți, 19 ianuarie, ora 22.10, TVR 1 v-a invitat să urmăriți filmul "Regina africană", cu Katharine Hepburn, Humphrey Bogart, Peter Bull în distribuție.

 

Filmul are în palmares un Premiu Oscar pentru cel mai bun actor (Humphrey Bogart) şi alte 3 nominalizări, pentru cea mai bună actriţă, regie şi scenariu.

(w882) regina afr

În 1994, filmul "Regina africană" a fost selectat pentru prezentarea în Registrul Naţional al Filmelor din Statele Unite din cadrul Congresului American.

(w882)

În estul Africii, la începutul Primului Război Mondial, Rose Sayer, o misionară din Anglia, şi Charlie Allnut, un aventurier canadian, fug din faţa nemţilor la bordul unei ambarcaţiuni bizare, botezată "Regina africană". Şi, de parcă dificila călătorie, lipsită de orice confort, n-ar fi suficientă bătaie de cap, spiritul patriotic îi inspiră lui Rose planuri grandioase: să atace o navă germană de război care blochează o porţiune strategică a unui lac, cu o torpilă improvizată şi o doză zdravănă de inconştienţă.

(w882)

Humphrey Bogart, care a făcut 75 de filme în 30 de ani, a obţinut un singur Oscar în cariera sa, pentru cel mai bun actor - exact cu rolul din filmul "Regina africană". A fost, totodată, singurul film în care parteneră i-a fost actriţa Katharine Hepburn.

(w882) regina afr

Condiţiile de filmare în Congo au fost crâncene şi întreaga echipă de filmare a făcut dizenterie, cu excepția lui Bogart și a regizorului John Houston, care au mâncat conserve și au înlocuit apa cu alcool.

(w882) regina afr

Aşa cum declara Bogart: „Am mâncat doar fasole, sparanghel conservat și whisky scoțian. Ori de câte ori o muscă ne-a mușcat pe Huston sau pe mine, a căzut moartă”.

(w882)

Vasul numit „Regina Africană” („The African Queen”) folosit în filmarea din 1951 a fost restaurat în 2012, iar acum este expus ca atracţie turistică în Key Largo, Florida.

14:00 Telejurnal

* Ştiri* Sport* Meteo

Prezintă: Loredana Iordache, Andra Soceanu

Translator mimico gestual Laura Ioana

Producători: Anamaria Panait și Diana Anghel

Transmisiune directă

ACEST PROGRAM SE ADRESEAZĂ ŞI PERSOANELOR CU DEFICIENŢE DE AUZ

14:55 Zi de zi cu părintele Constantin Necula

. Producător Victor Dochia

 
Ce este „Dincolo de aurul Apusenilor”? Răspunsuri, în primul episod din noul sezon „Dosar România”, la TVR 1 | VIDEO

Documentarul de investigaţie semnat de jurnalistul TVR Gabriel Geamănu a deschis o nouă serie a emisiunii de reportaje, documentare şi anchete ...

Duminică, 31 martie, ora 19.00, vă invităm să urmăriți, la TVR 1, o nouă ediție a emisiunii "Breaking Fake News" despre situația mercenarilor ...

Sezonul 14 al „Anchetelor comisarului Antonescu” continuă seria ediţiilor ce reconstituie cazuri de omor

Fără păcăleală! Colonelul în retragere Dan Antonescu revine la TVR 1 pe 1 aprilie, cu noi cazuri rezolvate de infracţiuni grave. Ediţiile noului ...

 

#tvr1