loader
Foto

Galerie foto

Republica Coreea, o poveste de succes creată pe inteligența oamenilor

Pe 14 şi 21 ianuarie, de la ora 17.00, la TVR 1, puteţi revedea două ediţii "Interes general" dedicate aniversării a 25 de ani de relații diplomatice româno-coreene.

 

Sorin Burtea
Interes general

Partea I s-a difuzat în premieră pe 3 decembrie 2015 şi este disponibilă online pe TVR+.

25 de ani de relații diplomatice româno-coreene – pe tot parcursul lui 2015, Ambasada Republicii Coreea în România a organizat numeroase conferințe, proiecții de film, festivaluri de teatru, concursuri, evenimente speciale și vizite ale mai multor jurnaliști români, toate cu scopul promovării culturii coreene.

Unul dintre locurile interesante vizitate în Coreea, a fost Universitatea Hankuk pentru Studii Străine, unde studenții învață limba română.

Domnul prof. univ. dr. Lee este primul dascăl de la Departamentul de Limbă Română al Universității Hankuk pentru Studii Străine.

(w882)

La peste 10.000 de km distanță, la Seul, a doua metropolă ca mărime din lume, suntem reprezentați de E.S. dr. Călin Fabian – Ambasadorul României în Coreea.

(w882)

Galina Sopivnic este româncă de peste Prut, stabilită în Coreea de 11 ani. A învățat destul de ușor limba, s-a adaptat tradițiilor, dar mai ales regulilor, pe care le respectă cu sfințenie. Iubește Coreea, o țară diferită de Republica Moldova, dar și de România.

(w882)

După ce te salută, prima întrebare când te întâlnești cu cineva, este dacă îți este foame? Coreeni pun mare accent pe mâncare, dar mai ales pe modul de preparare și pe combinația diverselor tipuri de carne și legume.

Pentru un turist care nu este familiarizat cu mâncarea asiatică, o vizită la Institutul Mâncării Tradiționale din Coreea este o incursiune în istoria culinară a acestei țări, iar o întâlnire cu doamna cercetător principal Yoon, directorul acestui institut este o onoare și o plăcere.

Partea a doua s-a difuzat în premieră pe 17 decembrie 2015 şi este disponibilă online pe TVR+ - AICI

(w882)

Bucătăria coreeană a adoptat principiul celor cinci gusturi - dulce, acru, iute, sărat și amar. Se bazează pe consumul de orez, legume, tăiței, tofu, pește, alge și carne (pui, porc, vită). Mâncarea este asezonată cu usturoi, ghimbir, sos de soia, ceapă verde și ulei de susan.

O trăsătură reprezentativă a mesei coreene este că toate felurile sunt servite în același timp. În mod tradițional, numărul preparatelor variază de la 3 în cazul familiilor mai sarace și ajunge la 12 pentru membrii familiei regale.

Unul dintre alimentele specifice este kimchi-ul, varza fermentată foarte picantă, cunoscută pentru valoarea ei nutritivă.

În tradiția coreeană, se spune că mâncarea și medicina cresc din aceeași sămânță. De aceea, nu există niciun tratament mai bun decât un aliment sănătos, care hrănește deopotrivă trupul și mintea.

(w882)

Tehnologia informației a pătruns în toate domeniile vieții. Spre exemplu, concertele cu holograme sunt în prezent, unele dintre cele mai apreciate spectacole în rândul tinerilor.

(w882)

Televiziunile își adaptează programele noilor tehnologii și cerințelor publicului, fără însă a uita care este rolul lor. Informarea, dar mai ales educarea telespectatorilor în toate domeniile este principalul scop al emisiunilor tv, iar prin divertisment de calitate sunt promovate cultura, tradițiile și adevăratele valori din Coreea.

(w882)

Prin emisiunile concurs de televiziune, de tipul ”Quiz on Korea”, își promovează cultura și tradițiile în rândul străinilor. Acest program este realizat KBS și este unul dintre proiectele cu care jurnaliștii postului public de televiziune se mândresc.

La ediția din acest an, România a fost reprezentată de Ruxandra Motoi.

(w882)

 

Mulțumiri:

Ambasadei Republicii Coreea în România

Korean Culture and Information Service

***

 

Ilustrator muzical: Tudor Stănescu

Editor imagine: Mihaela Chiper

Imagine: Iulian Ene

Producători tv: Cristina Leorenț & Sorin Burtea

13:00 Oamenii şi legea (R)

Emisiune de educaţie juridică

Moderator av. Mihaela Olaru

Jurnalişti Tv: Raluca Amzăr, Ileana Gaiță

Producător Mihaela Grecu Grădinaru

(Reluare)

13:55 Vorbeşte corect!

* „Vorbeşte corect!” este cel mai longeviv proiect de televiziune dedicat limbii române. În 2024 se împlinesc 25 de ani de la debutul proiectului original „Corect", prima emisiune-concurs de limbă română din mass-media românească

Producători şi realizatori : Cristina Dănilă şi Radu Dănilă

 
Ce este „Dincolo de aurul Apusenilor”? Răspunsuri, în primul episod din noul sezon „Dosar România”, la TVR 1 | VIDEO

Documentarul de investigaţie semnat de jurnalistul TVR Gabriel Geamănu a deschis o nouă serie a emisiunii de reportaje, documentare şi anchete ...

Duminică, 31 martie, ora 19.00, vă invităm să urmăriți, la TVR 1, o nouă ediție a emisiunii "Breaking Fake News" despre situația mercenarilor ...

Sezonul 14 al „Anchetelor comisarului Antonescu” continuă seria ediţiilor ce reconstituie cazuri de omor

Fără păcăleală! Colonelul în retragere Dan Antonescu revine la TVR 1 pe 1 aprilie, cu noi cazuri rezolvate de infracţiuni grave. Ediţiile noului ...

 

#tvr1