Compot de toamnă
Smaranda Vornicu-Shalit este jurnalist, producător TV și absolventă a Universității de Medicină și Farmacie Bucureşti, Facultatea de Stomatologie. ...
După-amiezile de sâmbătă vor arăta altfel: pline de umor, voie bună şi atmosferă frumoasă. În fiecare sâmbătă, de la 17:00
Smaranda Vornicu vă propune în fiecare săptămână o reţetă pregătită chiar de ea. Vă invităm să o încercaţi şi voi şi să o savuraţi într-o sâmbătă după-amiază, urmărind emisiunea De la A la Infinit.
Smaranda Vornicu: Cu toate că avem parte de o toamnă lungă şi frumoasă, serile au devenit mai reci, iar vara pare din ce în ce mai departe. Săptămâna aceasta, vă propun un fel de desert-compot, excelent pentru a ne aduce aminte de zilele lungi ale lui august şi pentru a ne pregati, prin aromele sale, de sărbătorile care se apropie.
Compot de toamnă:
Ingrediente: 6 nectarine, 6 prune, 3 portocale (coaja rasă şi sucul proaspăt stors), 2 frunze de dafin
1 linguriţă esenţă de vanilie, 4 seminţe scoase dintr-un fruct de anason stelat, 2 batoane de
scorţişoară, 1/2 linguriţă piper negru (proaspăt macinat), 4 linguri de miere, 3 linguri zahăr brun, 25g
unt.
Cu o seaăa înainte de a servi acest desert, amestecaţi într-un castron: sucul şi coaja rasă a celor 3
portocale, mierea, zahărul, frunzele de dafin, batoanele de scorţişoară, seminţele de anason stelat,
esenţa de vanilie şi piperul negru măcinat. Acoperiţi castronul şi puneţi-l la frigider până a doua zi.
Cu o jumătate de oră înainte de a servi:
- preîncălziţi cuptorul la 200 grade Celsius
- spalaţi fructele, scoateţi-le sâmburii şi tăiaţi fiecare fruct în 6 felii
- asezaţi feliile de fructe într-un vas termorezistent
- turnaţi deasupra marinata parfumată din castronul ţinut la frigider
- asezaţi din loc în loc, pe fructe, untul tăiat în cubuleţe mici
- daţi la cuptor 25 minute, până când fructele sunt pătrunse, stropindu-le din când în când cu sosul
din tavă
- serviţi desertul călduţ, alături de îngheţată (când e mai cald afară, evident) şi / sau nişte biscuiţi
amaretti sau speculos, ca să îi înmuiaţi în sosul delicios.
Am pregătit desertul ăsta de multe ori, mai ales atunci cînd nu aveam timp pentru reţete mai complicate sau când găteam pentru lume multă şi cu gusturi diferite. Vă pot asigura că a avut de fiecare dată acelaşi succes răsunător. Eu una, l-aş pregăti în fiecare zi de iarnă friguroasă. (Smaranda Vornicu)