loader
Foto

Galerie foto

„România construită”: episodul 6 - „Iluzia”| VIDEO

Cum a evoluat infrastructura țării noastre după Marea Unire am aflat pe 12 iulie, de la ora 17.00, din e pisodul 6 al seriei documentare „România construită”, la TVR 1.    

 

Episodul 6 al seriei „România construită”, realizată de Alexandru Munteanu, vorbește despre „Iluzia” alinierii țării noastre la standardele de dezvoltare ale statelor vestice. Cât de mult a fost fructificat avântul pe care îl luase România după instalarea monarhiei am aflat duminică, 12 iulie, de la ora 17.00, la „România construită”, de la TVR 1.

(w882) 6_Alba Iul

Alba Iulia

Unirea de la 1 decembrie 1918 a însemnat, în planul dezvoltării țării, o multitudine de provocări. De la necesitatea marcării prezenței românești în Transilvania, până la conectarea economiilor și infrastructurii tuturor provinciilor alipite, România a trebuit ca, în numai treizeci de ani, să facă față acestor transformări. În ciuda unei imagini idilice a perioadei, comparativ cu dezastrul care avea să vină, și în ciuda unui vârf al dezvoltării sub toate aspectele atins în 1938, România nu a strălucit deloc în rândul țărilor europene. Decalajul față de țările vestice a crescut constant și în această perioadă, iar marile proiecte de infrastructură nu au fost duse întotdeauna până la capăt.

(w882) Cluj

Cluj-Napoca

(w882) Budila

Budila

Pentru acest episod, istoricul Mihaela Simina și arhitectul Toader Popescu, cei care, duminică de duminică, ne prezintă „România construită”, au filmat în Cluj (Catedrala ortodoxă), Oradea (liceul teologic greco-catolic), Alba Iulia (Catedrala Încoronării), Perieți (Ialomița), Florești (Prahova), București, Brașov (IAR), Deva, Mamaia, Corbeni (Argeș), Defileul Jiului.

(w882) Oradea

Mihaela Simina și Alexandru Munteanu, Oradea

(w882) Oradea

Oradea

Știm cu toții ce importanță are data de 1 decembrie 1918 în istoria României. Serialul nostru a încercat să surprindă evoluția de după acest moment. Este foarte interesant modul în care administrația de la București a transformat arhitectura Transilvaniei, românizând-o. Astfel de momente și de abordări am căutat, păstrând permanent tonul obiectiv asupra evenimentelor istorice propriu-zise, pentru că obiectivul nostru a fost să deslușim de ce arată așa România astăzi, fără a trage concluzia că e bine sau rău. Am lăsat aceste aprecieri în seama publicului”, declară Alexandru Munteanu, realizatorul și producătorul seriei „România construită”, de la TVR 1.

(w882) Tunel Teli

Tunel Teliu

 

1:20 Dosar România (R)

Realizator Gabriel Geamănu

Producător Răzvan Butaru

(Reluare)

3:00 Vorbeşte corect!

( best of ) Special *Gianina Corondan (1)

Producători şi realizatori : Cristina Dănilă şi Radu Dănilă

 
Sezonul 14 al „Anchetelor comisarului Antonescu” continuă seria ediţiilor ce reconstituie cazuri de omor

Fără păcăleală! Colonelul în retragere Dan Antonescu revine la TVR 1 pe 1 aprilie, cu noi cazuri rezolvate de infracţiuni grave. Ediţiile noului ...

Partajul succesoral. Împărțirea bunurilor moștenite

Cine are dreptul la moştenire şi cum se împart bunurile comune? Ce este rezerva succesorală şi care sunt moştenitorii rezervatari? Care sunt ...

Demontăm şi explicăm mituri de pe la noi, în noul sezon „Exclusiv în România”

Mitul despre locul în care s-a răsturnat căruţa cu proşti, unicatele mondiale ale Sucidavei din Corabia sau o vizită în Valea Jiului, pe Planeta ...

 

#tvr1