loader
Foto

Galerie foto

„România construită” la final: „Confuzia” | VIDEO

Ultimul episod al seriei documentare ce analizează evoluția arhitecturii și infrastructurii pe teritoriul țării noastre a pus în discuție perioada post-decembristă. Duminică, 9 august, de la ora 17:00, la TVR 1.

 

Edițiile emisiunii le puteți urmări online pe TVR+.

În episodul 10 și ultimul al seriei „România construită”, realizată de Alexandru Munteanu, s-a vorbit despre dezvoltarea țării noastre din punctul de vedere al construcțiilor în perioada post-comunistă.

Din păcate, ceea ce caracterizează imaginea de astăzi a unei Românii construite în două milenii este, însă, „Confuzia”.

(w882) A3

Autostrada A3

(w882) Bonțida 3

Bonțida

După decembrie 1989 societatea românească a pornit într-o nouă direcție. Legăturile cu trecutul apropiat sunt însă prea strânse. În același timp, față de perioada anterioară comunismului există niște rupturi. Refacerea acestor din urmă legături a fost una dintre provocările perioadei de început a tranziției. Schimbările sociale și politice de după 1989, însoțite de problemele economice ce au decurs din acestea, au constituit fundația pe care s-a dezvoltat România ultimilor 30 de ani.

(w882) Calafat Po

Pod Calafat

(w882) Capidava 3

Capidava

Infrastructura a rămas marea problemă a întregii țări. Ultima decadă a însemnat o explozie a construcțiilor, noile industrii, office-building-urile și locuințele individuale împânzind în special orașele mari și zonele limitrofe. Rezultatul: un amalgam de curente și idei, fără coerență, fără o strategie de dezvoltare a infrastructurii, fără nicio disciplină în domeniul construcțiilor.

(w882) Catedrala

Catedrala Mântuirii Neamului

(w882) Florești

Florești

Pentru acest episod, istoricul Mihaela Simina și arhitectul Toader Popescu, cei care, duminică de duminică, ne-au prezentat „România construită”, au filmat în București – la Catedrala Mântuirii Neamului, în Cotroceni, în centrul istoric, la Sun Plaza, Sky Tower Floreasca și la Spitalul Marie Curie –, la Bonțida și în Florești (Cluj), în Sibiu, la Pallas Mall din Iași, la Calafat, pe autostrăzile A2 și A3, la Cajvana (Suceava), Petrila, Streisângeorgiu (Hunedoara), la Capidava, în Dobrogea și pe litoral, la Mamaia și Vama Veche.

(w882) Mamaia 1

Mamaia

(w882) Mănăstir

Mănăstirea Cotroceni

Ultimul episod descrie perioada post-decembristă, cu haosul urbanistic, cu neputința realizării unei infrastructuri coerente, dar cu permanenta senzație că totuși am putea avea și noi orașe, sate, șosele, poduri și toate cele așa cum are restul lumii”, conchide Alexandru Munteanu, realizatorul și producătorul seriei documentare al cărei ultim episod poate fi văzut duminică, la ora 17.00, la TVR 1.

(w882) Marie Curi

Spitalul Marie Curie

(w882) Rânca 1

Rânca

 

12:30 Vis sau realitate? (R)

Prezintă Sebastian Felix Topescu

Regizor Iulia Stoian

Producător tv Mihai Răzuş

(Reluare)

13:00 Cu ai mei!

* Interviuri realizate într-o atmosferă relaxată cu vedete ale folclorului românesc, despre viaţa lor de dincolo de scenă.

Producător Iuliana Tudor

 
Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci, gazdele campaniei „Omul anului” la TVR

Din 25 aprilie, în fiecare joi, de la ora 18.00, la TVR 1, Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci ne prezintă câte două reportaje-portret ale ...

„Cred că trăim vremuri grozave ca să faci teatru”! – Regizorul Thomas Ostermeier în dialog cu Cătălin Ştefănescu, la „Garantat 100%”

Repetiţii, actori, creaţie, clişeu, teatru, relevanţă, pasiune, spectacol, succes, spaţiu, joc, perspectivă asupra lumii... O discuţie ...

Serialul coreean „Floarea nopţii”, producţie 2024, se vede la TVR 1

Din 23 aprilie, urmărim aventurile frumoasei Jo Yeo-Hwa, o tânără văduvă care refuză să se conformeze tradiţiilor absurde ale vremii şi trăieşte ...

 

#tvr1