loader
Foto

România îmbătrâneşte!

Constanţa Mihăescu, prof. univ. dr. Facultatea de Cibernetică, Statistică şi Informatică Economică, ASE, Vladimir Alexandrescu, purtător de cuvânt al INS, Gelu Duminică, sociolog, au fost invitaţii lui Sorin Burtea, miercuri, 9 mai, la TVR 1 şi TVRi, de la ora 17:30.

 

Sorin Burtea
Interes general

România se poate lăuda cu unul dintre cele mai vechi oficii statistice din Europa, instituţia fiind printre primele organisme guvernamentale înfiinţate după Unirea din 1859, sub conducerea domnitorului Alexandru Ioan Cuza.

„Statistica este, pentru cei care o posedă, o preţioasă avere naţională, este singurul tărâm sigur pe care un guvern prevăzător trebuie să-şi întemeieze raţiunea reformelor sale”, sublinia primul conducător, Dionisie Pop Marţian.

Chiar dacă în cei aproximativ 160 de ani de existenţă au avut loc numeroase reorganizări, principiul de funcţionare, bazat pe respectul faţă de adevăr, a rămas nealterat. Unul dintre principalii indicatori urmăriţi în toată această perioadă, cel al demografiei, este actual precum în urmă cu un veac şi jumătate.

Conform cercetărilor efectuate de specialiştii institutului, România se confruntă în ultimii ani cu un proces de îmbătrânire. Astfel, în 2017, numărul cetăţenilor de peste 65 ani l-a depăşit cu 350.000 pe cel al tinerilor de până în 14 ani. Din păcate, şi populaţia s-a micşorat anul trecut cu 0,2%. Urmările pot fi scăderea Produsului Intern Brut, creşterea presiunii asupra bugetului de stat, a cheltuielilor publice pentru asigurările sociale. Fenomenul este îngrijorător şi la nivelul Europei, tendinţa fiind chiar mai accentuată în ultimii 10 ani, conform Eurostat.

***

Aşteptăm întrebările dumneavoastră pe adresa interesgeneral@tvr.ro şi pe pagina www.facebook.com/InteresGeneralTVR1.

Emisiunea se difuzează în direct pe TVR 1, TVR Internaţional şi online pe TVR+.

7:00 Telejurnal matinal

*Matinal*Ştiri*Sport* Meteo

Prezintă: Laura Fronoiu şi Marius Popa / Maria Chiriţă şi Ionuţ Gheorghe

Producător Andreea Vişan şi Delia Nicola

Transmisiune directă

9:45 Teleshopping

 
Ce este „Dincolo de aurul Apusenilor”? Răspunsuri, în primul episod din noul sezon „Dosar România”, la TVR 1 | VIDEO

Documentarul de investigaţie semnat de jurnalistul TVR Gabriel Geamănu a deschis o nouă serie a emisiunii de reportaje, documentare şi anchete ...

Duminică, 31 martie, ora 19.00, vă invităm să urmăriți, la TVR 1, o nouă ediție a emisiunii "Breaking Fake News" despre situația mercenarilor ...

Sezonul 14 al „Anchetelor comisarului Antonescu” continuă seria ediţiilor ce reconstituie cazuri de omor

Fără păcăleală! Colonelul în retragere Dan Antonescu revine la TVR 1 pe 1 aprilie, cu noi cazuri rezolvate de infracţiuni grave. Ediţiile noului ...

 

#tvr1