loader
Foto

Galerie foto

Salată de vinete orientală

Pentru că suntem în post și pentru că ducem cu toții dorul salatelor din vară, vă propun o variantă intermediară, între salată marocană de vinete (zaalouk) și cea turcească (tuncilik).

 

Smaranda Vornicu-Shalit
De la A la... infinit

O rețetă de Smaranda Vornicu

Ingrediente:

  • 4 vinete coapte, curățate, scurse bine și presărate cu un strop de sare, să nu se înnegrească;
  • 4 ardei copți a€“ de preferință roșii, curățați de cotor și semințe și tăiați în bucățele;
  • 2 roșii dolofane;
  • 4 căței de usturoi, în coajă(necurățați);
  • sucul de la jumătate de lămâie;
  • 1 linguriță de harissa (pastă de ardei iute, usturoi și coriandru);
  • 1/2 linguriță chimion (cumin) măcinat;
  • sare și piper;
  • ulei de floarea soarelui sau de măsline, după preferința (sau un amestec din cele două);
  • un pumn de pătrunjel verde, tocat;
  • un pumn de coriandru verde, tocat

Preîncălziți cuptorul la 180 grade Celsius.  Într-o tavă mică, acoperită cu folie de aluminiu, puneți cățeii de usturoi necurățați la copt, cam 15 minute.  Stați cu ochii pe ei, să nu se ardă, pentru că miezul riscă să devină amar.  În ultimele 5 minute, puneți în tava respectivă și roșiile înțepate de câteva ori cu furculița.  Când sunt gata, scoateți usturoiul și roșiile și lăsați-le deoparte, să se răcorească un strop.

Tocați vinetele cu tocătorul de lemn (îl recomand cu căldură  - deși ani de-a rândul m-am uitat cruciș la bunică-mea, care refuza să facă salată de vinete cu mixerul, acum o înțeleg perfect!) și puneți-le într-un castron.  Adăugați ardeii tăiați bucățele și roșiile coapte (curățate de coajă și semințe, tăiate în cubulețe). Stoarceți apoi în salată miezul cateilor de usturoi copți, care ar trebui să arate ca o pastă parfumată și dulceagă.   Amestecați, apoi adăugați sucul de lămâie, harissa, chimionul.

Potriviți de sare și piper, după gust, apoi adăugați ușurel uleiul, puțin câte puțin, amestecând să se omogenizeze.  În final, puneți în castron verdeturile tocate și mai învârtiți cu lingură de lemn (căci numai ea se poate atinge de o salată de vinete, nu-i așa?) de câteva ori.  Puteți pune pe masă alături de alte salate, cu hummus și cu lipie caldă.  Sau o puteți mânca românește, tolănită între o bucată de pâine neagră caldă și o halcă de telemea veche, grasă și sărată -  dar asta abia mai încolo, după post! Poftă bună!

15:55 Maghiara de pe unu (R)

(II)

Redactor coordonator Szilágyi Gödri Ildikó

Producător Szilágyi Gödri Ildikó

Transmisiune directă + înregistrare

(Reluare)

16:45 Fiica regelui

Fiica regelui (THE KING'S DAUGHTER, SOO BAEK-HYANG-Coreea de Sud, 2014)

Regia: Lee San-yeob, Choi Joon-bae

Cu: Seo Hyun-jin, Seo Woo, Lee Jae-ryong, Jo Hyun-jae

* Dramă istorică. La începutul secolului VI, pe vremea celor trei vechi regate coreene, generalul Yung devine conducătorul regatului Baekje, după ce fostul rege este ucis în urma unui complot de la curte. Împrejurări dramatice îl despart pe Yung-devenit regele Mu-ryeong-de femeia pe care o iubeşte şi care îi poartă copilul. Mica Seol-nan se naşte şi creşte într-o casă modestă, împreună cu sora ei vitregă Seol-hee, fără să-şi cunoască adevărata identitate. Cele două fete sunt diferite ca ziua şi noaptea: Seol-nan, veselă şi blândă, se bucură de viaţa ei simplă în mijlocul naturii, în timp ce ambiţioasa Seol-hee visează la averi şi titluri importante. Pe patul de moarte, mama lor mărturiseşte secretul identităţii lui Seol-nan, dar singura care o aude este Seol-hee, iar aceasta profită de ocazia nesperată şi fuge în capitala regatului, dându-se drept prinţesă. Între timp, adevărata fiică a regelui crede că sora ei a fost răpită şi jură că va face orice pentru a o regăsi. Soarta îi îndreaptă paşii tot către palatul regal, unde va deveni o mare luptătoare, înainte să-şi descopere trecutul şi adevăratul nume: Soo Baek-hyang.

Redactori: Cristina Crăciun, Anca Radu

 
Victimele accidentelor rutiere şi drepturile lor

Victimele accidentelor rutiere şi drepturile lor

publicat: marţi, 16 aprilie 2024

Sunteţi victima unui accident rutier, ştiţi ce drepturi aveţi? Cum puteţi obţine repararea prejudiciului suferit? Ce se întâmplă în cazul ...

La TVR 1, facem „Petrecere... cu cântec!” Iuliana Tudor, alături de mari artişti ai folclorului românesc! | VIDEO

TVR onorează parcursul profesional al personalităţilor muzicii populare și contribuția lor la continuitatea culturii tradiționale din România. În ...

1917: Un an, două revoluții, la

O nouă ediție a emisiunii "Teleenciclopedia" este difuzată sâmbătă, 20 aprilie, de la ora 19:00, la TVR 1.

 

#tvr1