loader
Foto

Ecaterina

Sâmbătă, ora 22.00

 

Rusia, 2014 - 2017

Sezonul 2

Cu: Marina Aleksandrova, Aleksandr Yatsenko, Vladimir Yaglich, Isabel Schosnig

Dramă istorică

În 1745, la Sankt Petersburg, prinţesa germană Sophie de Anhalt-Zerbst devine soţia marelui duce Petru, moştenitorul împărătesei Rusiei, Elisabeta I. Trimisă într-un ţinut îndepărtat şi străin, la doar 16 ani, rebotezată Ecaterina odată cu trecerea la religia ortodoxă, tânăra prinţesă se confruntă cu intrigile de la curtea imperială, cu indiferenţa consortului ei şi cu planurile răuvoitoare ale împărătesei.

Devenit împărat în 1762, Petru al III-lea încearcă să-şi izoleze soţia, dar Ecaterina a învăţat multe în anii petrecuţi în Rusia şi şi-a făcut aliaţi de nădejde. Cu sprijinul armatei şi al clerului, care-l forţează pe Petru să abdice, Ecaterina urcă pe tronul Rusiei şi devine suverană absolută. Urmează aproape 35 de ani de domnie a celei care va fi cunoscută drept Ecaterina cea Mare, unul dintre cei mai inteligenţi, cultivaţi, dar şi temuţi monarhi din istoria Europei.

21:00 Câştigă România!

* Prezintă Virgil Ianţu

Virgil Ianţu şi echipa sa continuă să aducă în faţa telespectatorilor oameni deștepți și bine pregătiți, români excepționali din toate categoriile sociale,

care şi-au croit destinul prin forța educației.

Şi, pentru că suntem în anul Jocurilor Olimpice, în fiecare ediţie a acestui sezon, întrebarea „Câștigă România!” va fi despre sportivii români şi performanțe olimpice remarcabile.

Producători: Diana Pascal, Vanda Liche

Quiz manager Cătălina Filip

22:00 Dosar România

* DINCOLO DE AURUL APUSENILOR

Exploatarea aurului în Apuseni este astăzi amintire. Se spune că 1% din aurul lumii a fost scos din măruntaiele acestor munți, dar prețul plătit a fost pe măsură. Ultimii 30 de ani au fost cei mai agitați. În patrulaterul aurifer Zlatna-Brad-Abrud-Roșia Montană, mineritul aurifer de subteran a fost îngropat și apoi inundat.

Acolo au pierit mulți mineri sub tone de rocă, dar au mai murit și la suprafață, cu praf în plămâni, bolnavi de silicoză, cerând mai mult aer.

Mineritul aurifer a fost închis definitiv, la începutul anilor 2000.

Absorbiți de interminabilul scandal de la Roșia Montană, puțini români au auzit de proiectul minier de la Rovina, o localitate din județul Hunedoara, aflată la numai câțiva kilometri de municipiul Brad. Acest proiect minier seamănă izbitor cu eșuatul proiect minier de la Roșia Montană prin dimensiunile sale și potențiala durata pe 30 de ani. La fel ca la Roşia Montană, exisă susţinători dar şi opozanţi ai proiectului minier.

Realizator Gabriel Geamănu

Producător Răzvan Butaru

 

#tvr1