loader
Foto

Sferturile Cupei Mondiale FIFA Brazilia 2014, în direct la TVR

Cele patru partide din sferturile de finală, disputate pe 4 şi 5 iulie, sunt transmise live la TVR 1, TVR HD şi online, pe TVR+.

 

Cupa Mondială FIFA Brazilia 2014 a ajuns la faza sferturilor de finală, toate partidele putând fi urmărite, în direct şi în exclusivitate, la TVR 1 şi TVR HD, precum şi online, pe TVR+. Iubitorii fotbalului se vor bucura, pe 4 şi 5 iulie, de patru meciuri care se anunţă de pe acum foarte puternice.

(w882)

Europa va avea, cu siguranţă, cel puţin o reprezentantă în semifinale, în urma meciului Franţa – Germania, care se va disputa pe 4 iulie, de la ora 19.00, pe celebra arenă Maracana din Rio de Janeiro. După 8 ani, Franţa accede în sferturile de finală ale Cupei Mondiale, în urma unui meci greu contra Nigeriei, la Brasilia, încheiat cu scorul de 2:0. Golurile au fost reuşite de Paul Pogba ('79), după o gafă a excelentului portar - până atunci - Vincent Enyeama, respectiv Joseph Yobo ('90+1, autogol). La rândul lor, nemţii s-au calificat cu emoţii, după prelungiri, obţinând prima victorie din istorie în faţa Algeriei. La finalul meciului, scorul a fost  2:1, graţie golurilor marcate de André Schürrle ('92) şi Mesut Özil ('119), respectiv Abdelmoumene Djabou ('120+1). Întâlnirea reprezentantelor Franţei şi Germaniei va fi comentată, pentru telespectatorii români, de Dragoş Bocanaciu.

Tot pe 4 iulie, de la ora 23.00, reprezentativa ţării gazdă va da piept cu echipa Columbiei, pe Estadio Castelao din Fortaleza, meci transmis în direct la TVR 1 şi TVR HD şi comentat de Marian Olaianos. Ambele echipe au trecut, în optimi, printr-un duel sud-american. Brazilia, prima echipă calificată în sferturi, a trăit emoţiile loviturilor de la 11 metri şi a învins la limită, 4:3, reprezentativa Republicii Chile. Brazilia a deschis scorul prin David Luiz ('18), iar chilienii au egalat după doar 14 minute, prin Alexis Sánchez ('32). La 11 metri, brazilienii au punctat, în ordine, prin David Luiz, Marcelo şi Neymar, în timp ce vedetele Willian şi Hulk au ratat, iar chilienii au ratat primele două execuţii, prin Mauricio Pinilla şi Alexis Sánchez, iar Charles Aránguiz şi Marcelo Diaz au transformat. Columbia a acces în premieră în sferturile de finală ale CM, după ce a dispus de semifinalista din 2010, Uruguay, scor 2:0, printr-o „dublă” a lui James Rodriguez ('28, '50).

(w882)

Pe 5 iulie, la ora 19.00, Bogdan Tomulică şi Florin Mihoc comentează la TVR 1 şi TVR HD cel de-al treilea meci din sferturile de finală ale Cupei Mondiale FIFA Brazilia 2014. Întâlnirea dintre Argentina şi Belgia are loc pe Estadio Nacional din Brasilia. Argentina a acces pentru a treia oară la rând în sferturile CM, după un meci spectaculos, pe care l-au dominat autoritar, contra Elveţiei. Partida s-a încheiat după prelungiri, cu scorul de 1:0, decis de reuşita lui Angel di Maria, în minutul 118. La rândul lor, belgienii, aflaţi pentru a doua oară în istorie în sferturile Cupei Mondiale, s-au impus în faţa reprezentativei Statelor Unite, graţie golurilor marcate de Kevin de Bruyne (’93) şi Romelo Lukaku (’105), respectiv Julian Green (’107). Meciul a fost unul dintre cele mai frumoase de la acest Mondial, belgienii având nu mai puţin de 27 de şuturi pe poartă şi 19 cornere, iar portarul american Tim Howard fiind catalogat drept erou naţional.

În ultima partidă din sferturile de finală se întâlnesc reprezentativele Olandei şi Costa Ricăi. Disputat sâmbătă, 5 iulie, de la ora 23.00 pe Arena Fonte Nova din Salvador, meciul va fi comentat pentru români de Emil Hossu-Longin. „Portocala mecanică” s-a calificat şi ea cu emoţii, după o victorie dramatică în faţa Mexicului, scor 2:1, la Fortaleza, obţinută în prelungiri, prin golurile lui Wesley Sneijder ('88) şi Klaas-Jan Huntelaar ('90+4-penalty), respectiv Giovani dos Santos ('48). Surpriza cea mai plăcută de la CM 2014, naţionala statului Costa Rica a acces în premieră în sferturile de finală ale unei Cupe Mondiale, după ce a eliminat Grecia, la penalty-uri, scor 5:3, la Recife.

TVR este singura televiziune din România care transmite în direct toate cele 64 de meciuri de la Cupa Mondială FIFA Brazilia 2014. Toate meciurile pot fi urmărite atât pe posturile TVR, cât şi online, exclusiv pe TVR+, disponibil şi pe tabletă sau mobil. Aici puteţi descărca aplicaţiile TVR+ pentru IOS şi Android.

22:00 Dosar România

* DINCOLO DE AURUL APUSENILOR

Exploatarea aurului în Apuseni este astăzi amintire. Se spune că 1% din aurul lumii a fost scos din măruntaiele acestor munți, dar prețul plătit a fost pe măsură. Ultimii 30 de ani au fost cei mai agitați. În patrulaterul aurifer Zlatna-Brad-Abrud-Roșia Montană, mineritul aurifer de subteran a fost îngropat și apoi inundat.

Acolo au pierit mulți mineri sub tone de rocă, dar au mai murit și la suprafață, cu praf în plămâni, bolnavi de silicoză, cerând mai mult aer.

Mineritul aurifer a fost închis definitiv, la începutul anilor 2000.

Absorbiți de interminabilul scandal de la Roșia Montană, puțini români au auzit de proiectul minier de la Rovina, o localitate din județul Hunedoara, aflată la numai câțiva kilometri de municipiul Brad. Acest proiect minier seamănă izbitor cu eșuatul proiect minier de la Roșia Montană prin dimensiunile sale și potențiala durata pe 30 de ani. La fel ca la Roşia Montană, exisă susţinători dar şi opozanţi ai proiectului minier.

Realizator Gabriel Geamănu

Producător Răzvan Butaru

23:45 Punctul critic (R)

Producator Florenţa Dăscălescu

Realizator Smaranda Vornicu-Shalit

(Reluare)
 
Sezonul 14 al „Anchetelor comisarului Antonescu” continuă seria ediţiilor ce reconstituie cazuri de omor

Fără păcăleală! Colonelul în retragere Dan Antonescu revine la TVR 1 pe 1 aprilie, cu noi cazuri rezolvate de infracţiuni grave. Ediţiile noului ...

Partajul succesoral. Împărțirea bunurilor moștenite

Cine are dreptul la moştenire şi cum se împart bunurile comune? Ce este rezerva succesorală şi care sunt moştenitorii rezervatari? Care sunt ...

Demontăm şi explicăm mituri de pe la noi, în noul sezon „Exclusiv în România”

Mitul despre locul în care s-a răsturnat căruţa cu proşti, unicatele mondiale ale Sucidavei din Corabia sau o vizită în Valea Jiului, pe Planeta ...

 

#tvr1