loader
Foto

Galerie foto

Slujba de beatificare a episcopului Anton Durcovici, la TVR 1, TVRi, TVR Moldova

Sâmbătă, 17 mai, de la ora 11.00, la TVR 1, TVR Internaţional şi TVR  Moldova*, Titi Dincă şi Wilhelm Dancă v-au invitat să urmăriţi în direct, de la Iaşi, slujba de beatificare a episcopului Anton Durcovici.

 

Ediția este disponibilă online pe TVR+

Episcopul Anton Durcovici (1888-1951) a fost un episcop basarabean romano-catolic, mort în închisoarea de la Sighetu Marmaţiei, al cărui martiriu pentru credinţa a fost recunoscut de papa Francisc la 31 octombrie 2013.

PS Petru Gherghel, episcop de Iaşi, a primit de la Vatican (joi, 9 ianuarie 2014) avizul din 23 decembrie 2013 prin care Sfântul Scaun a aprobat data proclamării episcopului Anton Durcovici ca fericit în centrul Episcopiei Romano-Catolice de Iaşi, unde a slujit în ultimii ani ai vieţii.

(w882) AfiÅŸ beat

Anton Durcovici este al patrulea martir catolic din România, din perioada prigoanei comuniste, declarat fericit de către Biserica Catolică, după Constantin Ignaţiu Bogdanffy (2010), episcop romano-catolic auxiliar de Satu Mare şi Oradea, mort în 1949 în închisoarea din Aiud, Ioan Scheffler (2011), episcop romano-catolic de Satu Mare, mort în 1952 în închisoarea din Jilava, şi Vladimir Ghika (2013), preot romano-catolic şi principe român, mort în 1954 în închisoarea din Jilava.

Tot din România a fost ridicat la cinstea altarelor fericitul Ieremia Valahul de către Papa Ioan Paul al II-lea la 30 octombrie 1983.

(w882) Episcopul

Sfânta Liturghie a beatificării va fi prezidată de trimisul papei Francisc, Eminenţa sa cardinalul Angelo Amato, prefect al Congregaţiei pentru Cauzele Sfinţilor. Odată declarat fericit, episcopul Anton Durcovici va fi înscris în rândul fericiţilor şi sfinţilor Bisericii Catolice, introdus în calendarul Bisericii locale şi sărbătorit la 10 decembrie, ziua martiriului său.

Sâmbătă, 17 mai, la TVR 1, TVR Internaţional şi TVR Moldova, începând cu ora 11.00, aţi fost invitaţi să fiţi martorii unui eveniment spiritual unic, alături de  Titi Dincă şi Wilhelm Dancă.

* Pe 1 decembrie 2013, Televiziunea Română a lansat postul TV dedicat publicului din Republica Moldova, sub sigla TVR. Mai multe informaţii găsiţi AICI.

***

Emisiunea a putut fi urmărită în live streaming pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

1:00 Petrecere...cu cântec! (R)

Prezintă Iuliana Tudor

Română. Jurnalist Anamaria Voicu. Regia artistică Dan Manoliu

Producător Iuliana Tudor

(Reluare)

2:50 M.A.I. aproape de tine (R)

/

(Reluare)
 
Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci, gazdele campaniei „Omul anului” la TVR

Din 25 aprilie, în fiecare joi, de la ora 18.00, la TVR 1, Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci ne prezintă câte două reportaje-portret ale ...

„Cred că trăim vremuri grozave ca să faci teatru”! – Regizorul Thomas Ostermeier în dialog cu Cătălin Ştefănescu, la „Garantat 100%”

Repetiţii, actori, creaţie, clişeu, teatru, relevanţă, pasiune, spectacol, succes, spaţiu, joc, perspectivă asupra lumii... O discuţie ...

Serialul coreean „Floarea nopţii”, producţie 2024, se vede la TVR 1

Din 23 aprilie, urmărim aventurile frumoasei Jo Yeo-Hwa, o tânără văduvă care refuză să se conformeze tradiţiilor absurde ale vremii şi trăieşte ...

 

#tvr1