loader
Foto

Galerie foto

"SOS pe Marea Neagră", un documentar eveniment la TVR

Pe 11 iunie, de la ora 21.00, Televiziunea Română a prezentat în exclusivitate povestea primei misiuni de salvare pe mare cu un aparat de zbor din România.

 

Documentarul poate fi urmărit online pe TVR+

O navă sub pavilion turcesc, cu 22 de oameni la bord, eşuează lângă plaja de la Vadu. Furtună puternică, valuri uriaşe, vânt în rafale... Singura speranţă pentru cei naufragiaţi este echipajul unui elicopter, trimis pentru prima dată să efectueze o operaţiune de salvare pe mare! O misiune istorică, ce a avut loc în urmă cu 50 de ani.

După 50 de ani, TVR 1 a adus imagini în premieră din timpul misiunii şi a reconstituit o zi eroică din istoria necunoscută a românilor. Documentarul eveniment SOS pe Marea Neagră, realizat de Cristina Țilică, a putut fi urmărit miercuri, 11 iunie, la TVR 1, TVR HD şi TVR+.

Supravieţuitorii echipajului de pe elicopter - pilotul secund, mecanicul de bord şi căpitanul turc al vaporului eşuat pe ţărmul Mării Negre - au povestit în exclusivitate pentru TVR 1 cum s-a desfăşurat misiunea de salvare în condiţii meteo neprielnice, cu vânt puternic, în rafale de până la 90 km/h. Ce soluţii au găsit aviatorii români pentru a salva viaţa celor 22 de marinari aţi putut afla pe 11 iunie, în documentarul SOS pe Marea Neagră.

În documentar au apărut: Ion Tudose - comandor aviator în rezervă, Sukru Cetiner – căpitanul vaporului Abdullah, Stan Georgescu – mecanic navigant, Excelenţa Sa Omur Solendil – ambasadorul Republicii Turcia la Bucureşti, căpitan Cengiz Karabuber - Preşedintele Asociaţiei Căpitanilor de Cursă Lungă Turcia, Remzi Ozmelek – armatorul vasului Abdullah, Dan Ştefănescu - pilot comandant Boeing 737 Tarom, Adrian Vasilache – pilot, directorul Aeroportului Tuzla.

22:00 Dosar România

* Dialog printre comploturi cu misteriosul Virgil Magureanu (II)

Producător Răzvan Butaru

23:55 Jocurile Olimpice

* Speranţe. Episodul 4

Producător Daniela Enăchescu

 
De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” ...

Luni, la „Români universali”: omul apelor deschise, Avram Iancu

Pe 29 aprilie, Cristian Tabără ne face cunoştinţă cu bibliotecarul din Petroșani care deține recordul național la înot de anduranță. Un episod în ...

Un film românesc la Moscova - posibil măr al discordiei, Alaska de la ruși la americani, subminarea încrederii românilor în armată, ameninţări cu ...

 

#tvr1