loader
Foto

Galerie foto

Ştiinţa revine la TVR cu noua emisiune „Dincolo de viitor”

Ce ne pregăteşte ziua de mâine? Care sunt noile revoluţii ştiinţifice? Aflăm de la Mihai Melinescu şi invitaţii săi, de vineri, 18 martie, la TVR 2, ora 22:30. În prima ediţie, s-a discutat despre cel mai puternic laser din lume, cel de la Măgurele.

 

Dincolo de viitor

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Pentru orice țară, știința este unul dintre factorii fundamentali, nu doar ai cunoașterii umane, dar și ai civilizației. Ştiința este esențială publicului cel mai larg, de la copii, până la părinţi şi bunici.  Iar odată cu împlinirea a 60 de ani de înfiinţare atât a Televiziunii Române, cât şi a Institutului Național de Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei” (IFIN-HH), TVR 2 aduce un program dedicaţi celor pasionaţi de ştiinţă, fie că vorbim de fizică, genetică, energie nucleară, medicină sau inteligenţă artificială.

În prima ediţie a noii emisiuni, pe 18 martie, Mihai Melinescu ne prezintă programul laser ELI-NP de la Măgurele, un proiect ambiţios care pune România pe harta mondială a cercetării, prin construirea celui mai puternic laser din lume.

Mihai Melinescu vorbeşte despre implicaţiile proiectului alături de două personaje cheie: Andrei Dorobanţu, fizician IFIN-HH şi academicianul Nicolae Victor Zamfir, director general IFIN-HH şi coordonatorul proiectului ELI-NP.

Numit Extreme Light Infrastructure - Nuclear Physics, proiectul de la Măgurele va avea  două componente; prima va fi formată din două lasere de mare putere, care poate ajunge până la 10 petawaţi (10% din puterea Soarelui); iar a doua va fi un generator de radiaţii gamma. ELI – NP face parte dintr-un proiect european amplu, la care mai lucrează cercetători şi instituţii din Praga (pilonul High Energy Beam Science) şi Szeged (pilonul Attosecond Laser Science)

„Sigur că avem acces la informație ca niciodată; sigur că sunt documentare excelente peste tot, la televizor și pe internet - dar foarte, foarte puțin despre cercetarea românească. În această emisiune am ocazia să stau de vorbă cu oameni minunați, care nu doar excelează în fizică, genetică, seismologie și alte ramuri ale științei, ci mai ales se bucură să le explice, pe înțelesul tuturor. Cred că avem mare nevoie de asta, așa cum avem mare nevoie să-i cunoaștem pe acești specialiști care obțin niște rezultate absolut extraordinare și insuficient mediatizate”, spune Mihai Melinescu.

Pe parcursul viitoarelor ediţii, la Dincolo de viitor vor fi abordate subiecte ca „Genetica: Ne vom putea proiecta copiii?”, „România@CERN: Materie întunecată şi universuri paralele”, „Energie nucleară: Revenirea nuclearului”, „Medicină: Atac asupra cancerului” etc. Printre invitaţi, se vor afla profesori şi cercetători de top, recunoscuţi la nivel mondial, precum: Călin Alexa (Directorul Clusterului ATLAS România); Leon Zăgrean (UMF-Centrul de Excelență în  Neuroștiințe); Dan Popescu (Secretar General, Agenția Nucleară); Daniel Cristea (Psiholog); Nicolae Verga (Șeful Secției Radioterapie, Sp. Colțea) Lazăr Vlăsceanu (Fac. De Sociologie); Dorin Prunariu (Cosmonaut); Dumitru Constantin (Neurolog).

„Că este vorba despre laserul de la Măgurele sau alte proiecte unice - ele merită știute și încurajate. Pentru mine este o onoare să îi cunosc pe acești cercetători și împreună cu întreaga echipă credem în această emisiune de care era mare nevoie”, adaugă Mihai Melinescu.

„Cred că au trecut ani buni de când telespectatorii pasionaţi de informaţie ştiinţifică nu au avut parte de un program care să fie difuzat constant la televizor. Iata că din acest an – greu pentru TVR  - încercăm să umplem acest gol, deocamdată doar pentru 24 de minute. Ce dorim să obtinem cu această emisiune este cât se poate de clar: ne dorim ca telespectatorii noştri să ştie pe ce lume trăiesc, pe ce planetă și care este direcția către care se îndreaptă viitorul omenirii ca specie  - deocamdată unică - în Univers”, spune Camelia Boştină, producătorul TVR al emisiunii Dincolo de viitor.

În luna martie 1956, odată cu fondarea Institutului de Fizică Atomică (IFA), are loc debutul cercetării românești moderne la Măgurele (tot anul acsta aniversându-se și 120 de ani de la nașterea Profesorul Horia Hulubei, fondatorul IFA - primul adevărat institut de cercetare din țară). Tot în 1956, la 31 decembrie, își începea existența și Televiziunea Română. Mai mult, alte două evenimente științifice majore marchează anul 2016: începerea montării celor două mari (cele mai mari din lume!) echipamente ale Proiectului ELI-NP, Laserul de 20 PW și Acceleratorul Gamma și lansarea marelui proiect internațional „Laser Valley-Land of Lights”, cel mai amplu proiect de urbanism, știință și tehnologie și business realizat vreodată în țara noastră.

Emisiunea Dincolo de viitor este realizată de TVR2 în parteneriat cu Institutul Naţional de Fizică şi Inginerie Nucleară Horia Hulubei (IFIN-HH), UEFISCDI - Uniunea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, Cercetării, Dezvoltării și Inovării și Asociația DECS.


14:55 Zi de zi cu părintele Constantin Necula

. Producător Victor Dochia

15:00 Akzente

(I) Candelabrele istorice din Biserica Neagră, Braşov. Clubul economic german la Cluj.

Transmisiune directă +înregistrare

 
Luni, la „Români universali”: omul apelor deschise, Avram Iancu

Pe 29 aprilie, Cristian Tabără ne face cunoştinţă cu bibliotecarul din Petroșani care deține recordul național la înot de anduranță. Un episod în ...

Un film românesc la Moscova - posibil măr al discordiei, Alaska de la ruși la americani, subminarea încrederii românilor în armată, ameninţări cu ...

Despre generozitatea care te obligă să dai mai departe din tot ceea ce cunoști! „Nocturne”, cu prof. dr. Ioana Grințescu – luni, la TVR 1

A construit, aparat cu aparat și om cu om, Secția ATI a Spitalului de Urgență București. Prof. dr. Ioana Grințescu este invitata Marinei ...

 

#tvr1