loader
Foto

Străinii preferă Eurovisionul românesc

Anul acesta, lupta pentru a reprezenta România la cea mai mare competiţie muzicală internaţională se dă între 12 piese de top, iar mai mult de jumătate dintre melodiile finaliste sunt semnate de autori străini.

 

Finală cosmopolită a Selecţiei Naţionale Eurovision. Anul acesta, lupta pentru a reprezenta România la cea mai mare competiţie muzicală internaţională se dă nu numai între concurenţi de top, ci şi de pe toate continentele. Mai mult de jumătate dintre cele 12 piesele care continuă competiţia sunt semnate de autori străini, iar artiştii sunt nume obişnuite ale topurilor din ţară şi din străinătate.

Finala Selecției Naționale va avea loc duminică, la Sala Polivalentă din București și va fi transmisă în direct și în exclusivitate la TVR 1, TVR MOLDOVA, TVRi, TVR HD și online, pe TVR+, de la ora 20.30. Nu mai puţin de şapte dintre melodiile din finală aparţin unor compozitori străini, iar noi am aflat povestea lor:

(w882)

Cu siguranţă, Olivier Kaye este un artist iubit în România. Câştigătorul a două premii la ediţia aniversară a Festivalului Internaţional Cerbul De Aur - Premiul I și Premiul Publicului, Oliver colaborează acum, pentru melodia “Right now” cu Ovi Jakobsen, artistul care a reprezentat România, alături de Paula Seling, de două ori la finala internaţională Eurovision. „M-am gândit să colaborez cu el pentru Eurovision în Belgia.

Acolo s-au schimbat puţin lucrurile şi câştigătorul "The Voices" a fost trimis de belgieni. Aveam déjà piesa făcută şi ne-am gândit să o înscriem în România”, ne-a povestit Ovi. „Am început să compun piesa “Right now” în Copenhaga, împreună cu un producător danez, după care am plecat în Los Angeles, în Palm Springs, la un campus de compoziţie. Acolo am cunoscut-o pe autoarea Shani Kfir, pe care am invitat-o să lucreze cu noi în acest proiect. Iar acum Shani este alături de echipa noastră şi pentru prima oară în România. “Right now” este o coproducţie internaţională, a mea, alături de doi danezi şi Shani”, a adăugat el.

(w882)

Am cunoscut-o tot la Cerbul de Aur în 2018, unde a susţinut un recital incendiar alături de tatăl său. Şi Linda Teodosiu vrea să reprezinte România pe scena de la Tel Aviv. „Am ales Eurovision România pentru că sunt pe jumătate româncă şi inima mea bate pentru această ţară.

Compozitorul melodiei mele, Renegades, este Jonas Thander şi te îndeamnă să iubeşti pe cine îţi place, să fii liber în orice situaţie de viaţă - în dragoste, religie, naţionalitate - şi cred că acesta este un mesaj minunat pentru lumea întreagă şi potrivit pentru Eurovision. Versurile sunt semnate de Rachel Suter, Frank Giustra, iar Thander este şi producătorul. Ca producător muzical, faimos în Suedia şi America, el a colaborat cu nume precum Ariana Grande, Demi Lovato, One Direction etc.. Este o mare onoare pentru mine că mi-a oferit această melodie”, ne-a spus Linda Teodosiu.

(w882)

Nu avea în plan să participe la Eurovision, dar Lucian Colareza nu a putut să refuze o melodie care îl reprezintă atât de bine. Alături de Dya, el interpretează "Without You" (Sin ti) a compozitorului spaniol Sergi Gascon. „O ştiam pe Dya, dar nu avusesem ocazia să colaborăm. Iniţial, melodia „Without You” (Sin ti) a fost gândită pentru limba engleză, dar am tradus-o şi în spaniolă, pentru că e limba în care cânt.

Versurile au fost scrise de mine, împreună cu un prieten din Columbia, Daniel Andres Giraldo Mazo. Compozitorul Sergi Gascon mai colaborase cu Dya, iar pentru melodia "Without You" aveau nevoie şi de un partener. Iniţial, am refuzat colaborarea, dar compozitorul a insistat. Melodia spune povestea dintre doi îndrăgostiţi, care vor să se despartă, dar până la urmă rămân împreună. Pentru mine este prima participare la Eurovision, dar Dya a reprezentat România în anul 2006 la Eurovision Junior alături de trupa "New Star Music", unde a obținut locul 6, a povestit Lucian Colareza.

(w882)

Calificat de public în finala Eurovision România la Arad, Aldo Blaga a lucrat pentru melodia "Your Journey" tot cu un compozitor străin, un francez stabilit la Los Angeles. „Olivier Bassil este asistentul lui David Foster, multiplu câştigător de premii Grammy, care a colaborat, printre altele, cu Ariana Grande. Linia melodică şi parţial versurile pentru "Your Journey" au fos compuse de mine, pe când eram în Chicago, apoi managerul meu, Nicoleta Roman, m-a ajutat mai departe, împreuna cu Octavian Cojan, preşedintele Comunităţii Romano-Americane din statul Illinois. Când piesa a fost finalizată am trimis-o pentru masterizare lui Brian Sheil, prietenul şi colegul de breasla a lui Olivier...”, a povestit Aldo Blaga.

Compoziţii ale unor autori străini sunt interpretate în Finala Eurovision România şi de Mirela Vaida şi Teodora Dinu, iar Bella Santiago, artista din Filipine atât de apreciată la noi semnează, alături de Alex Luft, melodia „Army of Love”.

Mirela Vaida a avut o surpriză plăcută să primească pe email propunerea cu melodia "Underground", compoziţie a patru nume: Hanif Sabzevari, Michael James Down, Will Taylor, Tonje Gjevjon, iar Teodora Dinu a apelat la o echipa mixtă de compozitori străini pentru melodia ei SKYSCRAPER, mai exact la belgianul Udo Mechels, norvegianca Laila Samuelsen şi danezul Jonas Brogger Filtenborg, tot ei fiind şi textierii.

21:00 Câştigă România!

* Prezintă Virgil Ianţu

Virgil Ianţu şi echipa sa continuă să aducă în faţa telespectatorilor oameni deștepți și bine pregătiți, români excepționali din toate categoriile sociale,

care şi-au croit destinul prin forța educației.

Şi, pentru că suntem în anul Jocurilor Olimpice, în fiecare ediţie a acestui sezon, întrebarea „Câștigă România!” va fi despre sportivii români şi performanțe olimpice remarcabile.

Producători: Diana Pascal, Vanda Liche

Quiz manager Cătălina Filip

22:00 Dosar România

* Dialog printre comploturi cu misteriosul Virgil Magureanu (II)

Producător Răzvan Butaru

 
De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” ...

Luni, la „Români universali”: omul apelor deschise, Avram Iancu

Pe 29 aprilie, Cristian Tabără ne face cunoştinţă cu bibliotecarul din Petroșani care deține recordul național la înot de anduranță. Un episod în ...

Un film românesc la Moscova - posibil măr al discordiei, Alaska de la ruși la americani, subminarea încrederii românilor în armată, ameninţări cu ...

 

#tvr1