loader
Foto

Subiecte de Interes general, la TVR 1 şi TVRi

Asigurarea obligatorie a locuinţei, comisoanele interbancare la tranzacţiile cu carduri în România şi noutăţile de la Serviciul Permise, Înmatriculări şi Examinări Auto sunt cele trei teme din ediţia de marţi, 18 februarie.

 

Sorin Burtea
Interes general

UPDATE: Ediţia din 18 februarie este disponibilă online pe TVR+

Florentina Almăjanu, director general al Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România, Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei şi comisar şef Dan Moşescu, directorul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatricularea a Vehiculelor Bucureşti sunt invitaţii lui Sorin Burtea, la Interes general. Emisiunea se difuzează, ca de obicei, de la ora 18.50, la TVR 1 şi online, pe TVR+.

Guvernanţii au încercat să propună o lege prin care asigurarea locuinţei să devină obligatorie. Povestea a început în 2008, când poliţa PAD a fost reglementată de Legea 260. Societatea care a preluat răspunderea a fost PAID, Pool-ul de Asigurare împotriva Dezastrelor Naturale. Suma maximă asigurată este de 20.000 euro pentru locuinţele tip A şi de 10.000 euro pentru cele tip B. Poliţa acoperă riscul de cutremur, alunecări de teren, inundaţii. Cu toate că autorităţile au ameninţat cu amenzi, în februarie 2010, doar 15% dintre români aplicaseră legea. Mai mult, firmele s-au plâns că nu este stabilit modul în care trebuie să facă despăgubirea. Anul 2012 aduce elemente noi în lege. Comisia de Supraveghere a Asigurărilor hotărăşte că proprietarii pot opta fie pentru poliţa obligatorie emisă de PAID, fie pentru o asigurare facultativă. În 2013 apar alte modificări. Actul normativ stabileşte că vor putea emite poliţe PAD nu doar acţionarii PAID, ci toate societăţile autorizate să practice riscuri de catastrofă.

În România, comisioanele interbancare la tranzacţiile cu carduri în sistemele VISA şi MasterCard sunt printre cele mai mari din Europa, conform investigaţiei Consiliului Concurenţei. Astfel, comisionul interbancar este de 1% în sistem VISA, respectiv 1,2 procente pentru MasterCard, în timp ce în ţări precum Belgia, Franţa, Italia, Suedia, Olanda, Ungaria, Letonia sau Marea Britanie taxa nu depăşeşte 0,8% pentru cardurile de debit cu chip. Această dobândă influenţează, într-o proporţie însemnată, nivelul taxelor percepute de bănci comercianţilor şi, implicit, preţurile produselor şi serviciilor.

Legea pentru reducerea acestor comisioane la 0,2% pentru cardurile de debit şi la 0,3 procente pentru cele de credit este aşteptată de piaţă. Concomitent cu limitarea comisioanelor se are în vedere plafonarea plăţilor în numerar, cu scopul scăderii evaziunii fiscale.

Înmatriculările de maşini noi în România au înregistrat o scădere drastică în ultimii 5 ani. Specialiştii vorbesc despre reducerea parcului auto de la 250.000 de unităţi - în 2008, la puţin peste 50.000 - anul trecut. Acelaşi trend se păstrează şi pe piaţa second-hand, acolo unde taxa de poluare a declanşat controverse şi procese atât în instanţele din ţară, cât şi în străinătate. Pentru simplificarea procedurilor de înmatriculare, reprezentanţii Serviciului de Resort vin în sprijinul cetăţenilor prin introducerea la ghişeu a modulului de plăţi. Detalii - în această ediţie a emisiunii Interes general.

În ceea ce priveşte Codul Rutier, acesta este în continuare pe masa factorilor decizionali, care dezbat pe baza modificărilor de articole şi a zecilor de amendamente aduse.

Aşteptăm întrebările dumneavoastră pe adresa interesgeneral@tvr.ro şi pe paginawww.facebook.com/InteresGeneralTVR1.

Campania „Solicitaţi bonul fiscal!” continuă cu informaţii utile şi extrageri de premii.

Emisiunea Interes general se difuzează în direct la TVR 1, TVR Internaţional, este retransmisă în Republica Moldova prin postul TVR şi poate fi urmărită online, pe TVR+.

20:00 Telejurnal (R)

*Ştiri* Prezintă: Alina Stancu, Eugen Rusu

Producători: Diana Anghel şi Dorin Munteanu

Transmisiune directă

(Reluare)

20:55 Meteo

 
Răspunderea penală versus răspunderea civilă

Răspunderea penală versus răspunderea civilă

publicat: marţi, 16 aprilie 2024

Ce presupun acţiunea penală şi acţiunea civilă în procesul penal? În ce constă raportul de cauzalitate între fapta ilicită şi prejudiciu? Cum ...

Victimele accidentelor rutiere şi drepturile lor

Victimele accidentelor rutiere şi drepturile lor

publicat: marţi, 16 aprilie 2024

Sunteţi victima unui accident rutier, ştiţi ce drepturi aveţi? Cum puteţi obţine repararea prejudiciului suferit? Ce se întâmplă în cazul ...

La TVR 1, facem „Petrecere... cu cântec!” Iuliana Tudor, alături de mari artişti ai folclorului românesc! | VIDEO

TVR onorează parcursul profesional al personalităţilor muzicii populare și contribuția lor la continuitatea culturii tradiționale din România. În ...

 

#tvr1